Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-24-2009, 09:34 AM
clemens clemens is offline
Member
 
Join Date: May 2005
Location: ticmusic vienna
Posts: 34
Default Comming ProTools for SnowL in 64 Bit?

Dies anyone Know?

Regards Clemens
Reply With Quote
  #2  
Old 09-24-2009, 11:06 AM
Touchwood Studios Touchwood Studios is offline
Member
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 868
Default Re: Comming ProTools for SnowL in 64 Bit?

Soon ...
Reply With Quote
  #3  
Old 09-24-2009, 11:08 AM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: Comming ProTools for SnowL in 64 Bit?

something maybe for AES in October but probably NAMM in January
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
  #4  
Old 09-24-2009, 11:21 AM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,807
Default Re: Comming ProTools for SnowL in 64 Bit?

See the announcement we made today...
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #5  
Old 09-24-2009, 11:44 AM
theaero theaero is offline
Member
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 217
Default Re: Comming ProTools for SnowL in 64 Bit?

I think the question is when it will be coming in 64bit....
Reply With Quote
  #6  
Old 09-24-2009, 11:45 AM
theaero theaero is offline
Member
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 217
Default Re: Comming ProTools for SnowL in 64 Bit?

Q: Is Pro Tools 8.0.3 a 64 bit application?
A: Pro Tools 8.0.3 is a 32 bit application. We are investigating 64 bit support and have no release plans to share at this time.


Reply With Quote
  #7  
Old 09-24-2009, 11:56 AM
studiojimi's Avatar
studiojimi studiojimi is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,115
Default Re: Comming ProTools for SnowL in 64 Bit?

Quote:
Originally Posted by DigiTechSupt View Post
See the announcement we made today...

can we have a little linkiepoo?
__________________
CAZADOR RECORDING
PT10.3.10/HD6/192w16in/MTN.LION OS 10.8.5 / Westmere MacPro 8 Core W/20gRAM MAGMA-PE6R4/TDM&RTAS/WAVES Platinum/UA/Eventide Plugs/I usually record at 88.2
With GOD as my partner. . . I need to make my plans LARGER.

Reply With Quote
  #8  
Old 09-24-2009, 12:02 PM
The Night Train The Night Train is offline
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 175
Default Re: Comming ProTools for SnowL in 64 Bit?

Quote:
Originally Posted by studiojimi View Post
can we have a little linkiepoo?
I found this linked from the front page of digidesign.com

Pro Tools Prerelease Now Available for Mac OS X Snow Leopard

http://digidesign.com/index.cfm?navi...0&itemid=38671
__________________
If you don't have it backed up, do you really have it?
[ Mac Pro 4x2.66 | 3x23" | 5GB | 4x500GB int. - 4x500GB ext. | 10.5.5 | PT8 003R | Command|8 | BM-5A's ]
[ Macbook Pro 2.16 | 17" | 2GB | 1x120GB int. - 2x250GB ext. | 10.5.5/XPproSP2 | PT8 Mbox2Micro ]
Reply With Quote
  #9  
Old 09-24-2009, 09:51 PM
SessionKat SessionKat is offline
Avid
 
Join Date: Dec 1999
Location: Daly City, CA U.S.A.
Posts: 646
Default Re: Comming ProTools for SnowL in 64 Bit?

FYI:

http://hothardware.com/News/Apples-6...el-By-Default/
__________________
Tim vdB
Avid Audio

"There's a fine line between stupid and clever."
Reply With Quote
  #10  
Old 09-24-2009, 11:40 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,961
Default Re: Comming ProTools for SnowL in 64 Bit?

32bit kernel can run 64bit apps just fine, it's not that only 64bit kernel suddenly opens the possibility of running 64bit apps. We have had that possibility for ages!

Sure, it's confusing for most people. But it was just as confusing in 16/32 bit transition. Here's a brief history of OSX and its bitness:

10.4: 64 bit CLI apps (POSIX and math libraries)
10.5: 64 bit GUI apps, no restrictions
10.6: 64 bit kernel

What this means we've been able to run 64 bit command line tools since Tiger, and we got unrestricted 64 bit apps with Leopard. Sadly, there were not many of them.

And now we finally got 64 bit kernel with Snow Leopard, which only means that kernel is not restricted to 4GB memory and 32 bit registers (which is huge improvement on Intel machines, on par with PPC now).

It also means that *ALL* kernel extensions (drivers) will have to be 64 bit if you run that 64 bit kernel. If you have even one 32 bit kext, you won't be able to run 64 bit kernel. This is why Apple have defaulted to 32 bit kernel. Otherwise it would not be a problem, but there's plenty of work in progress regarding kexts; even Apple still does not have a 64 bit iPhone driver available!! I can imagine 3rd parties have their hands full of driver development right now.

So...

This newly pre-released 8.0.3 is "Snow Leopard compatible" but it's still the same 32 bit app we've become used to. I think it will be more than a point release when Digi has the 64 bit Protools ready. I'm betting it will be called PT9, because that is a major new feature. (OSX --> PT6, multi-core --> PT7, GUI refresh --> PT8 and it would suit perfectly if 64 bits would mean PT9).
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Waves V8 Comming! K.I. Pro Tools 9 6 01-25-2011 05:56 PM
Is Digidesign comming out with a New Command 8?? JGBalzac ProControl, Control|24, Command|8 17 10-20-2010 02:25 AM
No sound comming out of MBOX toddw 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 06-16-2005 06:03 PM
Amp Farm 3.0 Comming!! K.I. Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 02-17-2005 02:34 PM
Dashboard is comming (again) pindebraende 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 11-02-2001 03:41 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:26 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com