Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Virtual Instruments

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-12-2022, 08:59 AM
lampmusic lampmusic is offline
Member
 
Join Date: Jan 2004
Location: Coastal GA
Posts: 377
Default Virtual instrument freezing?

Sorry if this has been addressed:


This is most frequently occurring when doing a bounce with Garritan player (CFX Lite), but I've also had it happen on Air Xpand.


After doing a bounce the VI will not play anymore. I have to deactivate the VI and then reactivate and then it's fine until after the next bounce.


Macos 12.3.1 and the latest version of Pro Tools, although it happened with the earlier versions.


I don't remember this happening on Big Sur
__________________
Running Pro Tools 2021.12
Main System 2020 M1 Macbook pro 13 inch / 16MB Ram / 1TB SSD / Big Sur


Future System 2021 14inch M1 Pro / 16MB Ram / 512 / Monterrey
Reply With Quote
  #2  
Old 05-18-2022, 01:50 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 3,690
Default Re: Virtual instrument freezing?

Just tested with XPand on my system and the VI is still working after a bounce. Not sure if it's a Big Sur issue or not - I'm on Catalina.
__________________
Help Us Help You

Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
FocusritePro 40 (2)
TCE Studio Konnekt 48
Rascal Audio Tonebuss 24
Slate Digital VRS8

Gigabyte GA-Z170-HD3P
i7 6700K 4.1 GHz
32GB DDR4
macOS 10.15.7
UAD-2 Octo Core PCIe
Pro Tools HD 2022.5
Reply With Quote
  #3  
Old 05-19-2022, 05:26 AM
Stephen Bond's Avatar
Stephen Bond Stephen Bond is offline
Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: Bedfordshire, United Kingdom
Posts: 1,535
Default Re: Virtual instrument freezing?

I have found that as my (M1) CPU usage rises, MIDI playback is the first thing to suffer. Not that the system is overloaded but if I have a load of plugins running then MIDI tracks can stop playback. If I disable the plugin which are high in CPU usage, VI tracks start to play once again.

Maybe this is a similar issue to the one you are experiencing?

Stephen
__________________
Mac mini M1 2020 16Gb Memory- 256Gb Storage, Big Sur, Pro Tools 2022.5, Focusrite Scarlett 2i2

Save an additional 10% off any purchase at Waves!

https://www.waves.com/r/9zsnwd
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Horrible freezing/intermittent lagging when using virtual instruments inside PT stevenkwlee Pro Tools 2018 6 05-28-2018 02:33 PM
Freezing all outputs of a multichannel instrument track causes -9400 error 2018.1 noiseboyuk Pro Tools 2018 7 01-29-2018 12:48 AM
Boom Virtual Instrument was "Unauthorized" during virtual instruments download Singer1212 General Discussion 1 12-29-2014 11:10 AM
Virtual Instrument help! madgt621 Virtual Instruments 2 04-06-2010 05:57 AM
Lag when using virtual instrument... onebigtrip 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 04-22-2008 10:47 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:27 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com