Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-19-2021, 11:49 AM
c-tone c-tone is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 1,129
Default MTRX Studio using Dante only

I am planning an Atmos 7.1.4 studio build, potentially using the MTRX Studio as an interface and monitor controller. Currently using primarily Pro Tools and HDX in a Mac Pro 5.1, but want to also be able to also use Logic via Dante connection via Dante Virtual Soundcard, and easily switch between both DAW's.

Is this possible with the MTRX studio? Or does it need to be a Digilink interface only?

I am aware that I can potentially use Logic via HDX hardware, but just need to confirm whether a Dante only connection will work on the MTRX Studio for flexibility.

Thanks
__________________
www.clifnorrell.com
Reply With Quote
  #2  
Old 08-19-2021, 01:06 PM
uptheoctave uptheoctave is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Oxfordshire and Geneva.
Posts: 425
Default Re: MTRX Studio using Dante only

What you are planning is possible but for the LOVE OF GOD do not use DVS.
Latency is a pain with DVS.

Buy the Focusrite Rednet PCIER card.
It is excellent.

There are quite a few of us using them, I am using mine with the full fat MTRX.
The MTRX Studio is capped at 64 channels over Dante, where my MTRX has 192 Dante channels and can be expanded further.

Using the HDX Core Audio driver is unbearably bad too in terms of latency.

Also look at the Focusrite Red 16 Line.
__________________
James Richmond

2019 Mac Pro 16 core, 192GB, 8TB
Avid HDX, MTRX, Focusrite Rednet PCIER, Red 16Line, UA Apollo X8, Trinnov MC8 Pro.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-19-2021, 01:31 PM
c-tone c-tone is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 1,129
Default Re: MTRX Studio using Dante only

Thanks for the extra info, James. 64 channels over Dante is sufficient. Not planning to run dedicated renderer at this time.

I was already also looking at Focusrite Red 16Line (since it has Thunderbolt 3, Digilink, and Dante) along with the R1 for a monitor controller. Just weighing the pros and cons of each when switching between Pro Tools HDX and Logic Native.
__________________
www.clifnorrell.com
Reply With Quote
  #4  
Old 08-19-2021, 02:30 PM
Marsdy Marsdy is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: England
Posts: 2,025
Default Re: MTRX Studio using Dante only

+1 for the Focusrite Rednet PCIe card. I’m using as the interface for Logic or Abelton Live to pipe audio into an MTRX Studio and Pro Tools via Dante. It’s working flawlessly with the added bonus of using it for Mac audio into the MTRX.

DVS can get messy especially when changing sample rates and the latency is horrible.
__________________
Dave Marsden
UK
Reply With Quote
  #5  
Old 08-19-2021, 03:40 PM
uptheoctave uptheoctave is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Oxfordshire and Geneva.
Posts: 425
Default Re: MTRX Studio using Dante only

Quote:
Originally Posted by c-tone View Post
Thanks for the extra info, James. 64 channels over Dante is sufficient. Not planning to run dedicated renderer at this time.

I was already also looking at Focusrite Red 16Line (since it has Thunderbolt 3, Digilink, and Dante) along with the R1 for a monitor controller. Just weighing the pros and cons of each when switching between Pro Tools HDX and Logic Native.
OK cool.
I reviewed the R1 actually:

https://www.pro-tools-expert.com/pro...troller-tested

The Red 16Line only has 32 Dante channels, that might or might not be an issue for you. It was why I moved to the MTRX.
__________________
James Richmond

2019 Mac Pro 16 core, 192GB, 8TB
Avid HDX, MTRX, Focusrite Rednet PCIER, Red 16Line, UA Apollo X8, Trinnov MC8 Pro.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-19-2021, 09:55 PM
c-tone c-tone is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 1,129
Default Re: MTRX Studio using Dante only

Ok, thanks Dave and James.

It looks like either option (MTRX Studio or Red 16Line / R1) would work fine for my needs. I prefer the hardware remote of the R1, but it seems like the MTRX has more flexibility in routing plus monitor tuning and bass management features.

Mostly I just want whichever system is more stable when using either Pro Tools or Logic since each require additional control software running along side the DAW.
__________________
www.clifnorrell.com
Reply With Quote
  #7  
Old 08-20-2021, 03:06 AM
uptheoctave uptheoctave is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Oxfordshire and Geneva.
Posts: 425
Default Re: MTRX Studio using Dante only

Quote:
Originally Posted by c-tone View Post
Ok, thanks Dave and James.

It looks like either option (MTRX Studio or Red 16Line / R1) would work fine for my needs. I prefer the hardware remote of the R1, but it seems like the MTRX has more flexibility in routing plus monitor tuning and bass management features.

Mostly I just want whichever system is more stable when using either Pro Tools or Logic since each require additional control software running along side the DAW.
I have the DAD MOM (2 of them actually) here.
The R1 is excellent and the labelling is great but I don't have an issue with the MOM's.
They are excellent and freely programmable.
I have no regrets going for the MTRX/MOM combo esp with the Rednet PCIER card.
I will likely be selling my Red16 Line as it simply doesn't get used anymore.
__________________
James Richmond

2019 Mac Pro 16 core, 192GB, 8TB
Avid HDX, MTRX, Focusrite Rednet PCIER, Red 16Line, UA Apollo X8, Trinnov MC8 Pro.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-20-2021, 06:04 AM
MarkH MarkH is offline
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Atlanta, GA.
Posts: 256
Default Re: MTRX Studio using Dante only

Quote:
Originally Posted by c-tone View Post
I am planning an Atmos 7.1.4 studio build, potentially using the MTRX Studio as an interface and monitor controller. Currently using primarily Pro Tools and HDX in a Mac Pro 5.1, but want to also be able to also use Logic via Dante connection via Dante Virtual Soundcard, and easily switch between both DAW's.

Is this possible with the MTRX studio? Or does it need to be a Digilink interface only?

I am aware that I can potentially use Logic via HDX hardware, but just need to confirm whether a Dante only connection will work on the MTRX Studio for flexibility.

Thanks
Here's a 'home studio tour' Andrew Masters did of Axis Studio. They are using MTRX Studio with a Focusrite PCIe Dante card for 7.1.4 Atmos and Pro Tools and talk about their setup in detail.

https://www.youtube.com/watch?v=mqXPSxsSTHk
Reply With Quote
  #9  
Old 08-20-2021, 10:12 AM
SomeOtherGuy SomeOtherGuy is offline
Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: Los Angeles
Posts: 479
Default Re: MTRX Studio using Dante only

I also have the full MTRX and recently switched to Dante and DVS. The latency uptick isn't too bad, but since I don't have HDX, if I wanted to use the Focusrite Rednet PCIe card I'd need to get a PCIe expansion chassis.

Or is there another solution to bypass DVS?
__________________
Pro Tools Ultimate, Avid MTRX, MOM, Mac Pro 3.5 Ghz 6-Core (2014) 128 GB RAM, Mac OS Big Sur, Samsung EVO SSD
Reply With Quote
  #10  
Old 08-20-2021, 10:14 AM
Marsdy Marsdy is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: England
Posts: 2,025
Default Re: MTRX Studio using Dante only

Quote:
Originally Posted by SomeOtherGuy View Post
I also have the full MTRX and recently switched to Dante and DVS. The latency uptick isn't too bad, but since I don't have HDX, if I wanted to use the Focusrite Rednet PCIe card I'd need to get a PCIe expansion chassis.

Or is there another solution to bypass DVS?
I’ve not used it but there’s this:
https://rme-audio.com/digiface-dante.html
__________________
Dave Marsden
UK
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MTRX Studio with Dante PciE card Goombot Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 8 11-07-2021 01:01 PM
Dante SRC on MTRX Studio ViciousLullabyz Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 3 05-10-2021 04:58 AM
MTRX Studio with Dante PCIe in a new Mac Pro joepopp Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 5 04-30-2021 05:00 AM
MTRX Studio doesn't show up in Dante Cheesehead Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 5 12-02-2020 09:02 PM
MTRX Studio Mac Pro Not in Synch on Dante Network Goombot Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 4 10-15-2020 02:30 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:18 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com