Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-11-2008, 01:33 PM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,696
Default cannot import second video file! different frame rate message.

Hi,

I'm trying to import several video files into a session and as soon as i try to import a second file is says "can't import as the frame rate is different from the video currently in the session" but all the videos are identical? same frame rate etc!

It looks like PT might be altering the frame rate when it imports the first video file! as it shows 2.76fps on the video track

everything is set to 29.97 fps and the videos are recorded at the same!

Any info appreciated

Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club Joy Of The Return #9 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 D Command 32 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-11-2008, 01:47 PM
jimlongo's Avatar
jimlongo jimlongo is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: T_dot
Posts: 2,827
Default Re: cannot import second video file! different frame rate message.

Command-J in QuickTime and let us know the codec and framerate.
__________________
noise | jimlongo
Reply With Quote
  #3  
Old 10-14-2008, 04:11 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,696
Default Re: cannot import second video file! different frame rate message.

Quote:
Originally Posted by jimlongo View Post
Command-J in QuickTime and let us know the codec and framerate.

Hi,

Can't see anywhere where it displays the frame rate? all i can see is format which is animation and stuff like start time/time code start etc.

Everey video i try to import seems to be a different frame rate? even one's recorded at the same time. i'm also trying with screen captures and the same problem!

How can i get a second video in to PT?


Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club Joy Of The Return #9 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 D Command 32 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-14-2008, 06:31 AM
José Luis Díaz José Luis Díaz is offline
Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: Buenos Aires - Argentina
Posts: 166
Default Re: cannot import second video file! different frame rate message.

Hi crizdee,

Try cleaning ProTools's preferences with ProTools Prefs & Database Helper.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-14-2008, 07:17 AM
drenkrom drenkrom is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Quebec
Posts: 395
Default Re: cannot import second video file! different frame rate message.

Quicktime and PT are often not on the same page as to the frame rate of video files. QT displays problems outputting to the correct frame rate when exporting to some codecs. You may ask for 29,97, for instance, but that doesn't mean you'll get it. On top of that, even When QT tells you two video files share the same frame rate, PT may disagree.

One sure-fire way of getting lots of files from different sources into sessions without a hitch has involved doing conversions and exports through Final Cut Pro. All files exported from FCP have a solid, predictable frame rate. If you're going to DV, passing through a fixed-framerate format like DV Stream has also fixed this issue.

Through testing, I found the differing framerate problem cropped up even within a batch of files captured at the same time. Once those files were exported from the FCP timeline, though, all appeared in PT with identical framerates.

Pref/database trashing has never had any effect on this issue. Over here, at least...
Reply With Quote
  #6  
Old 10-14-2008, 08:26 AM
jimlongo's Avatar
jimlongo jimlongo is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: T_dot
Posts: 2,827
Default Re: cannot import second video file! different frame rate message.

Quote:
Command-J in QuickTime and let us know the codec and framerate.
Quote:
Originally Posted by crizdee View Post
Hi,Can't see anywhere where it displays the frame rate? all i can see is format which is animation and stuff like start time/time code start etc.
You need to right click in the information window to display additional parameters.
__________________
noise | jimlongo
Reply With Quote
  #7  
Old 10-14-2008, 09:10 AM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,877
Default Re: cannot import second video file! different frame rate message.

There are a couple issues with QT and FCP that can cause frame rates to not be read properly by Pro Tools, for example:

http://duc.digidesign.com/showthread...&highlight=fcp

http://duc.digidesign.com/showthread...&highlight=fcp

Re-exporting using the same settings for both movies will usually help and, if you have Compressor, I've seen reports that it's the most reliable for re-encoding.
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Frame Rate Conversion for video file in Pro Tools RuffinMedia Post - Surround - Video 5 01-20-2016 04:05 AM
Can't import video when frame rate not the same as the current one Rockman413 Pro Tools 10 2 11-08-2012 08:52 AM
Same video frame rate still won't import - too often anyway Farmer Dave Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 07-23-2007 07:22 PM
QT 23.98 video frame rate... timecode rate? dopplah Post - Surround - Video 10 07-03-2007 05:28 PM
7.2 BUG - Video import w/different frame-rate Charles Deenen Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 08-08-2006 01:23 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:41 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com