Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2021

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-30-2021, 09:04 PM
mennis04 mennis04 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: USA
Posts: 1
Default h/w insert delay compensation not correct

I followed the instructions for determining the h/w insert delay from pro tools reference guide. Delay compensation on. Create two tracks, a tone on track 1, HW insert on track 1.Bus the output of track 1 to track 2. But when I record a tone to track 2, track 2 is ahead of track 1. Shouldn't it be behind? I'm sure I'm missing something.
__________________
Mac mini (2018)
3.2 GHz 6-Core Intel Core i7
macOS Catalina version 10.15.7
Pro Tools version 2021.10.0
UA Apollo x8
Reply With Quote
  #2  
Old 11-30-2021, 11:22 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 15,500
Default Re: h/w insert delay compensation not correct

Hi, welcome to DUC.

Sounds like you have an incorrect value set for the insert delay. Or just try turning delay comp off and see what you get then.

Do all this in a totally empty new session. No plugins nothing else just two mono tracks. And no the track you are playing into from the prerecorded track can't be ahead of the prerecorded track, causality and all that.

You should have already tried trashing prefs, always start troubleshooting with that. See "help us help you" up the top of each web page.

Still stuck, give more info...

Screenshots of your measurement tracks showing the insert and I/O selectors.
Screenshots of the Setup>IO>HW Insert Delay page
Does the outboard box work at all for you?
What latency/difference are you measuring?
What is the hardware delay set to?
What exact interface? brand/model.
What I/O ports are you connecting the outboard box to?
What exact outboard effects box? brand/model.
What do you measure if you use a straight through cable instead of an outboard box?

Last edited by Darryl Ramm; 12-01-2021 at 12:51 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-30-2021, 11:33 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,644
Default Re: h/w insert delay compensation not correct

If you're using the H/W Insert Delay settings, understand that Pro Tools already automatically compensates for the I/O delay of your interface. IOW, if your interface is set to a buffer of 256, Pro Tools will already account for the 512 samples of round-trip delay (plus the converter delay if your interface reports it). The purpose for the H/W Insert Delay setting is to account for any delay incurred in the outboard gear the signal passes through.
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Mojave 10.14.6.

Pro Tools Ultimate 2021.3, HD Native, Focusrite Red 8Pre (Mac)
Pro Tools 2020.12, Mbox3 (Win)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #4  
Old 12-01-2021, 07:30 AM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,537
Default Re: h/w insert delay compensation not correct

Knowing exactly what interface and what hardware is in play might help the conversation
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Correct way to ID hardware insert delay? Tristos Pro Tools 12 7 10-20-2017 08:07 AM
delay compensation for H/W insert bbtheking987 Pro Tools 11 5 04-04-2017 08:36 AM
HW Insert Delay compensation with 2 interfaces Rob0214 Pro Tools 11 4 12-05-2014 07:50 PM
Setting up H/W INSERT Delay Compensation teacherman Tips & Tricks 16 11-17-2010 03:30 PM
Analog insert Delay Compensation midnightsun Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 02-16-2008 11:32 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:56 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com