Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | Carbon

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-30-2021, 03:00 PM
tekn0 tekn0 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2021
Location: Chicago
Posts: 14
Default Quick Mute Headphones Feature?

I love how you can tap the speaker button on the interface to turn it red, and mute the speakers. I wish you could do this with the headphones in some way, maybe a knob press, long press or a double press on the headphone button.

When you are recording yourself or artists. And you want to playback on the monitors. It's a pain to have to go and then manually use the knob to turn down the volume on the headphones. It would be much easier to just press the headphone button in some way to mute them.

You could quickly mute back-and-forth between speakers and headphones. For playback after tracking.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-30-2021, 03:52 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,948
Default Re: Quick Mute Headphones Feature?

I do not know of any monitor controller that has either/or switch for speakers and headphones. Everything has mute button for both though. It takes a second to click both, so I have never seen that a problem.

If that is essential to you, there is a solution you can do yourself. First of all you need to route speaker monitoring and headphone monitoring to separate outputs, say 1-2 and 3-4, then have a box that accepts both and only outputs one pair. Toggle the switch, done. Google "passive monitor switching box" and pick your poison. Though most of them also have middle position where both outputs are active. Best ones are expensive because they are really well made, probably even handmade.

Or, if you really want to do it in software, here's a trick. Solo safe everything and then create two distinct monitoring auxes (1-2 and 3-4 outputs) with obviously sharing same input. Then set your soloing to X-OR. That way whichever monitoring aux you are soloing will automatically mute the other one. But it also requires that speakers and headphones have different outputs.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-30-2021, 04:56 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,522
Default Re: Quick Mute Headphones Feature?

Another option; feed your headphones via sends on your tracks and add a MASTER track assigned to the headphone outputs. Use that master to quickly mute or turn down. Having said that, I have never needed to do what you describe
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 11-30-2021, 06:34 PM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,244
Default Re: Quick Mute Headphones Feature?

Quote:
Originally Posted by tekn0 View Post
... It would be much easier to just press the headphone button in some way to mute them...
Auto-mute feature: https://www.akg.com/Headphones/Profe...phones#start=1
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win 10 / Intel i9-11900K / Gigabyte Z590 Vision D / 64GB DDR4 / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.5 / Win 10 / Intel i7 / HP ProBook / U-PHORIA UMC1820
Legacy: PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for demo
Reply With Quote
  #5  
Old 12-02-2021, 10:57 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,599
Default Re: Quick Mute Headphones Feature?

I suppose it would nice but since I am going to take off my HP's anyway when I want to listen to monitors. Simply taking them off and I do not turn them down which works for me.
Is the idea that what ever little sound might be heard from the HP would interfere with monitors sound ?
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2021.12 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Catalina 10.15.7

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #6  
Old 12-26-2021, 02:12 PM
tekn0 tekn0 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2021
Location: Chicago
Posts: 14
Default Re: Quick Mute Headphones Feature?

I appreciate the response is here, but I really think they are overcomplicating the situation.

You can quickly tap to mute the speakers. They should make it so you can quickly tap to mute the headphones. This seems simple, logical, and intuitive to me.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-26-2021, 02:45 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 4,160
Default Re: Quick Mute Headphones Feature?

Quote:
Originally Posted by K Roche View Post
I suppose it would nice but since I am going to take off my HP's anyway when I want to listen to monitors. Simply taking them off and I do not turn them down which works for me.
Is the idea that what ever little sound might be heard from the HP would interfere with monitors sound ?
Agreed.
And it's far from overcomplicating.
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini 2018, six-core 3.2gHz i7, 32 gb RAM.
Focusrite Scarlett 6i6, Dynaudio BM6's, Command|8, SSL UC1.
Pro Tools 2020.11.0.157, Mac OS 10.15.7.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-27-2021, 07:38 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,599
Default Re: Quick Mute Headphones Feature?

Quote:
Originally Posted by Ben Jenssen View Post
Agreed.
And it's far from overcomplicating.
I've had my Carbon for a year now and never even thought about until someone brought it up in a thread here.
And honestly don't remember if my Omni (for 8 years prior ) had such a feature ?
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2021.12 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Catalina 10.15.7

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #9  
Old 12-27-2021, 10:06 AM
gives's Avatar
gives gives is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Portland, OR
Posts: 1,384
Default Re: Quick Mute Headphones Feature?

Quote:
Originally Posted by tekn0 View Post
I love how you can tap the speaker button on the interface to turn it red, and mute the speakers. I wish you could do this with the headphones in some way, maybe a knob press, long press or a double press on the headphone button.

When you are recording yourself or artists. And you want to playback on the monitors. It's a pain to have to go and then manually use the knob to turn down the volume on the headphones. It would be much easier to just press the headphone button in some way to mute them.

You could quickly mute back-and-forth between speakers and headphones. For playback after tracking.
I can do that with my DAD MOM how I have it setup here. I use the Klang Ethernet Headphone Amp right out of the MTRX, which has super low latency and is the same mix right out of the MTRX that goes to the speakers in the room. I needed that for critical mix checks and editing all kinds of work here. KLANG is expensive, but it was the best option for the MTRX and they have a LOT of products. https://www.klang.com/en/home
https://www.sweetwater.com/store/det...-headphone-amp
Focusrite makes a far cheaper, but great one also. Like in the $400 range.

G
__________________
Gregory Ives, Composer/Sound Designer/Musician
http://www.gregives.com
https://pro-labs.imdb.com/name/nm1170521/?ref_=sch_int

Protools 2021.12 Ultimate HD Native Thunderbolt Avid MTRX. DAD MOM, Dolby Atmos Mix Room, Mac Pro Late 2013 3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5 64GB of Ram
OSX Catalina 10.15.7
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Quick keys or Shortcut for Mute? Goldencd macOS 7 10-26-2020 05:33 AM
how can i mute tracks in headphones but not my monitor speakers? xstortionist 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 8 12-11-2009 10:22 PM
2 region mute problems (Feature request?) Felix Rost Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 05-01-2009 11:42 AM
Mute Pref Needed Feature - PTLE 5.2 stupetech 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 04-09-2002 07:39 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:11 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com