Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-10-2007, 05:18 PM
RCAinTN RCAinTN is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 46
Default ASUS K8V SE Deluxe & SATA Problem...

I hope this is the correct place to post this.

I have been using an older computer I built from the recommendations I found here.
ASUS K8V SE Deluxe - Bios is 1007.003
AMD 3700
WD 80GB IDE
1 GB (forget the make)
XP - NO sp1 or sp2

I wanted a bigger HD so I bought a Seagate SATA2 250GB 16MB buffer and my problem is I can't figure out how to get the board to recognize the drive. I can feel the HD spinning in my hand when the computer is powered on. I have tried both the PRI and SEC sata slots, and a few different sata cables.

Where do I enable SATA in the BIOS? Once it is recognized will I have a problem with XP recognizing the drive with out any SP's?

Thanks for your help!
Reply With Quote
  #2  
Old 01-10-2007, 07:30 PM
outoftune outoftune is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 24
Default Re: ASUS K8V SE Deluxe & SATA Problem...

you should plug it into the sata 1 slot...right now you are plugging it into the raid.
you can check in the on board devices somewhere in the bios, just look around.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-10-2007, 07:58 PM
JMS40 JMS40 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Gnashville
Posts: 6,347
Default Re: ASUS K8V SE Deluxe & SATA Problem...

Is this a replacement for the system drive or an added secondary?

I'm guessing a secondary.
You will not see the drive in My Computer or Explorer until the drive has been formatted.
You need to do that in Disk Management.

Any available SATA slot will be fine. There's nothing wrong with using a RAID capable disk controller.
It's setting up a RAID array that is recommended against. You don't acomplish that by plugging in.

If it's the system drive, Primary would be best and the drive should be recognized in by the XP boot CD.

In either case, make sure the drive is jumperd correctly. Cable Select (out of the box) is usually the best choice.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-10-2007, 08:30 PM
RCAinTN RCAinTN is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 46
Default Re: ASUS K8V SE Deluxe & SATA Problem...

I appreciate all the responses. Thanks

I should have been a little more clear. My goal was to get both drives going and then image (ghost) the IDE 80GB to the SATA 250GB and then reformat the 80 and put it in another computer.

Since my first post I have tried all the SATA slots and nothing but my IDE and CD/DVD shows up in the disk manager. The only option I see in the BIOS that says anything about SATA is "OnChip SATA Boot ROM" and I enabled that and it didn't make a difference. Seems to me this would be an easy fix and I'm just overlooking something really simple.

I built this computer and didn't mess with at all, just assembled the parts and it works really well and has no problems with PT. I find my Opty 165 and DFI board easier to work with.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-10-2007, 09:39 PM
JMS40 JMS40 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Gnashville
Posts: 6,347
Default Re: ASUS K8V SE Deluxe & SATA Problem...

On the Advanced tab in BIOS, is the Onboard Promise Controller enabled?
Reply With Quote
  #6  
Old 01-11-2007, 12:54 AM
TREBLEBLEED TREBLEBLEED is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 115
Default Re: ASUS K8V SE Deluxe & SATA Problem...

I had a similar problem. I own an ASUS A8V-E SE board. It will not recognize anyhting over 160 gigs? My computer tech at the store I go to tried 3 different hard drives. Very frustrating as I am almost full on 2 hard drives URRRRRGH!
Reply With Quote
  #7  
Old 01-11-2007, 08:56 AM
TCM's Avatar
TCM TCM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Europe
Posts: 1,513
Default Re: ASUS K8V SE Deluxe & SATA Problem...

I have the same Motherboard and installed last year a Western Digital Sata Drive.
I had some trouble as well but there was a nice utility on the Western Digital Website that made installing the harddrive easy. I think every harddisk manufacturer has a utility like this, check there.
As far as I remembered I used the VIA Sata controller!
__________________
002R BLA mod and Mbox mini 2, PT 11.3.2,
HD Native, HD IO 16x8x8, PT 2018.7, Win 10 Pro 64, Asrock X99 Extreme6/3.1, i7-6850K, 32 GB Ram, SSD system drive, ssd audio drive
Reply With Quote
  #8  
Old 01-11-2007, 09:01 AM
RCAinTN RCAinTN is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 46
Default Re: ASUS K8V SE Deluxe & SATA Problem...

I will try enabling the onboard promise controller tonight. I also moved the jumper to what I thought I was limiting the drive to 1.5GB instead 3GB. This seems to be a common problem with this board from reading other sites I just haven't found the solution.

I have another identical drive as a secondary in my other computer (opty 165 and DFI board) and had 0 problems. This ASUS bios isn't as user friendly.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-11-2007, 09:02 AM
JMS40 JMS40 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Gnashville
Posts: 6,347
Default Re: ASUS K8V SE Deluxe & SATA Problem...

If the Onboard Promise Controller is not enabled in BIOS, XP wouldn't have installed the supporting SATA controller.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Asus K8V SE Deluxe - Need to buy 2 x 1 gig Tracy Lowery 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 05-03-2006 06:36 AM
Asus A8V Deluxe motherboard SATA setup jimbouy 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 10 08-19-2005 09:12 AM
REGARDING THE ASUS K8V SE DELUXE AND RAM glu 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 04-19-2005 08:51 PM
ASUS K8V Se Deluxe Problem....AMD 64 3200+ Jake001 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 08-08-2004 01:20 PM
Asus K8V Models- K8V- K8V Deluxe - K8V deluxe SE zepp9 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 05-04-2004 08:34 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:50 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com