Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 04-11-2018, 06:58 AM
tobbelito tobbelito is offline
Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: 9/10 Soi Sirirat, Patong, Kathu
Posts: 16
Default Re: 2018.4 Startup Crash

Ok- got it to work:

1) Trash all possible pref's
2) Startup in fail safe mode (shift on boot)
3) App store worked. - Update OSX
4) Update some utility drivers
5) Start iLok - works
6) Re-install PT 2018,4 - worked
7) Reboot
8) Start PT - And we're all good. Apollo works to.
9) System is really quick.
Reply With Quote
  #12  
Old 04-11-2018, 08:38 AM
Lundy North Lundy North is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Cornwall, UK
Posts: 7
Default Re: 2018.4 Startup Crash

We had same problem as manfromspace, when upgrading to 2018.4 from 2018.2 with High Sierra 10.13.2, we did a clean install of High Sierra and installed 2018.4 again, no good.

We tried un-installing 2018.4 and plonking 2018.3 on, but had iLok activation issue, in the end we have done another clean install of High Sierra 10.13.4 and now 2018.3 is working.

For the record, Avid support were very unhelpful.
Reply With Quote
  #13  
Old 04-11-2018, 09:07 AM
tobbelito tobbelito is offline
Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: 9/10 Soi Sirirat, Patong, Kathu
Posts: 16
Default Re: 2018.4 Startup Crash

Quote:
Originally Posted by Lundy North View Post

For the record, Avid support were very unhelpful.
Avid support? What do you mean? Never heard of such a thing in my 25 years of using Digidesign products....
Reply With Quote
  #14  
Old 04-11-2018, 05:06 PM
manfromspace manfromspace is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: LA
Posts: 40
Default Re: 2018.4 Startup Crash

Quote:
Originally Posted by tobbelito View Post
Ok- got it to work:

1) Trash all possible pref's
2) Startup in fail safe mode (shift on boot)
3) App store worked. - Update OSX
4) Update some utility drivers
5) Start iLok - works
6) Re-install PT 2018,4 - worked
7) Reboot
8) Start PT - And we're all good. Apollo works to.
9) System is really quick.
Wow. This worked! I guess it's not an os issue. Thanks for the tip!!
Reply With Quote
  #15  
Old 04-11-2018, 08:02 PM
rinky rinky is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: NorCal
Posts: 262
Default Re: 2018.4 Startup Crash

Quote:
Originally Posted by tobbelito View Post
Avid support? What do you mean? Never heard of such a thing in my 25 years of using Digidesign products....
Yeah. Only used support twice - before the expensive subscription model was put in place.
__________________
PT Ultimate 2021.7
PT HDX
MacPro 7,1
16 Core
96 GB ram
OS X Big Sur 11.6
Somehow, musicians are now technicians!
Reply With Quote
  #16  
Old 04-13-2018, 11:53 PM
eddiejag eddiejag is offline
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Los Angeles
Posts: 13
Default Re: 2018.4 Startup Crash

I found a fix. Had no idea I had to do this... I opened up iLok license manager, it immediately prompted me to update the software. Once I updated it, I had to click on my license and click "refresh". Not sure what this did, I'm guessing it's because my subscription rolled over another year? After that, I clicked on my iLok and clicked "synchronize". After all that PT 2018.4 opened without an issue. Very strange considering PT 2018.3 was working a few days ago without this update or having to refresh my license. Also no error about missing activation would come up, the program would just instantly quit and ask to send a report to Avid. Maybe someone else finds luck in this solution.
Reply With Quote
  #17  
Old 05-07-2018, 02:30 PM
ellistration ellistration is offline
Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Warwickshire, UK
Posts: 5
Default Re: 2018.4 Startup Crash

Thank you!! This worked for me too.
Reply With Quote
  #18  
Old 05-12-2018, 08:53 AM
nickbicat nickbicat is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Cranbrook, UK
Posts: 1
Default Re: 2018.4 Startup Crash

Same here! Completely stuck.
Reply With Quote
  #19  
Old 05-22-2018, 11:10 PM
Dave Collins Dave Collins is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Hamilton, ON, Canada
Posts: 3
Default Re: 2018.4 Startup Crash

The fix from eddiejag seems to have done the trick for me. Can't explain how or why, but PT now opens no problem. Also, 2018.4 seems to be running more efficiently on my MBP (Mid 2012 2.9 i7) than any previous version. Many thanks to eddiejag!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 2018.1 crash & fix RichrdC Pro Tools 2018 2 03-22-2018 04:21 PM
2018.3.1 crashes on startup rdpar Pro Tools 2018 9 03-21-2018 06:38 PM
Pro tools 2018.1 crashes on startup every time -- Mac 10.13.3 teego24 Pro Tools 2018 0 02-07-2018 02:33 PM
Deleting multiple instances of multichannel instrument presets causes crash in 2018.1 noiseboyuk Pro Tools 2018 4 01-29-2018 07:43 AM
PT 10.3.6 Startup Crash Greggas Pro Tools 10 17 07-28-2013 04:36 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:05 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com