Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > AAX Plug-ins

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-14-2014, 05:08 AM
prodigy_ed prodigy_ed is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Singapore
Posts: 12
Default iZotope Nectar Elements Vocal Processing

Hi guys!

Saw this on a sale on sweetwater! $29 instead of $129!!!! Does anyone have this or tried it before?

I'm saving up for Melodyne Essential. But then the price of this tempted me to get this instead! Does anyone have this or tried it before? What are your views on this particular vocal processing?

Main point of buying it is I want to buy to pitch correct my vocal lines... In which melodyne essential does the job already!

Appreciate that you guys can really help!

Regards,
Edwin

Link: http://www.sweetwater.com/store/detail/NectarElem
__________________
Ed.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-14-2014, 06:40 AM
Righty27 Righty27 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: UK
Posts: 1,098
Default Re: iZotope Nectar Elements Vocal Processing

Quote:
Originally Posted by prodigy_ed View Post
Hi guys!

Saw this on a sale on sweetwater! $29 instead of $129!!!! Does anyone have this or tried it before?

I'm saving up for Melodyne Essential. But then the price of this tempted me to get this instead! Does anyone have this or tried it before? What are your views on this particular vocal processing?

Main point of buying it is I want to buy to pitch correct my vocal lines... In which melodyne essential does the job already!

Appreciate that you guys can really help!

Regards,
Edwin

Link: http://www.sweetwater.com/store/detail/NectarElem
Hi Edwin - I have versions of both (Nectar 2 and Melodyne Editor) and these are quite different, although Nectar does do some 'live' pitch correction.

Nectar - more of an all-in-one channel strip with a focus on vocals, including reverb, compression, effects and pitch correction/effects/doubling/harmonies.

Melodyne - you can edit vocals you've already tracked, note-by-note, or even by syllable or part; you can change pitch, timing ... anything (depending on version but I believe Essential has the key pitch/timing tools). Izotope have a product more similar to Melodyne which is available as part of Nectar 2 Production Suite - I've not used it myself but Melodyne is the standard for a reason and offers a good upgrade path too, if you need it.

If you go for Nectar Elements, check out the XLN Audio sale - they're giving away Nectar Elements if you buy e.g. any Addictive Keys instrument/bundle ... they've run this promotion before an this is how I got Elements (which I then upgraded) :)
Reply With Quote
  #3  
Old 12-14-2014, 07:52 AM
denka's Avatar
denka denka is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Denmark
Posts: 577
Default Re: iZotope Nectar Elements Vocal Processing

AFAIK, and I know cause I have all Nectars version, NE is not AAX, only RTAS. Maybe they've change something I'm not aware about but I doubt.
__________________
AVID HD Native PCIe + HD OMNI; Digidesign 192 I/O (2x) & 96 I/O; Icon QCON Pro & QCON EX; Softube Console 1; NI Kontrol 25; Arturia SparkLE; UAD-2 Satellite DUO; UAD-2 PCIe DUO; Tascam DA-3000; TK Audio BC1-S; Warm Audio WA76; SSL XLogic Alpha Channel (x2); SSL X-PATCH; Lindell Audio 6X-500, 7X-500 & PEX-500 (all x2), lots of TCE & Lexicon reverbs; VintageMaker LittleOne 16/2 Summing Mixer; MUTEC MC3+ SmartClock; Mac Pro (2009) 8 Core 2.26; 24 Gb RAM; Pro Tools HD 12.8
Reply With Quote
  #4  
Old 12-14-2014, 08:15 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,768
Default Re: iZotope Nectar Elements Vocal Processing

Quote:
Originally Posted by denka View Post
AFAIK, and I know cause I have all Nectars version, NE is not AAX, only RTAS. Maybe they've change something I'm not aware about but I doubt.
You are correct Sir
__________________
Best Regards
Christopher

#thestruggleisreal
—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #5  
Old 12-14-2014, 11:18 AM
Anthony Jr.'s Avatar
Anthony Jr. Anthony Jr. is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Philadelphia, PA
Posts: 132
Default Re: iZotope Nectar Elements Vocal Processing

Yeah, from what it seems like Izotope is not concerned with bringing this plug to AAX. I got it free with Addictive Drums a long while ago and the only option has been to upgrade to the full AAX version.
__________________
Mac Studio M2 Ultra / MacBook Pro M1 Max / Ventura / Apollo 8XP / FabFilter Forever
Reply With Quote
  #6  
Old 12-14-2014, 11:44 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,768
Default Re: iZotope Nectar Elements Vocal Processing

Quote:
Originally Posted by denka View Post
AFAIK, and I know cause I have all Nectars version, NE is not AAX, only RTAS. Maybe they've change something I'm not aware about but I doubt.
Doubt they will port it to AAX64 bit but it works great in BlueCat MB7- II

It isn't the best sounding vocal processor i have heard but for home/hobby recordings why not. But don't expect Pro sounds from this plugin, quite harsh and a bit wonky. If you got it free like we did it's ok to play around with but no way in hell worth $129 or even $29 so save your money and get Melodyne edit.

And as stated here above, the Nectar and Melodyne has nothing at all in common as they are completely 2 different plugins

Christopher
__________________
Best Regards
Christopher

#thestruggleisreal
—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #7  
Old 12-14-2014, 12:24 PM
denka's Avatar
denka denka is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Denmark
Posts: 577
Default Re: iZotope Nectar Elements Vocal Processing

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
Doubt they will port it to AAX64 bit but it works great in BlueCat MB7- II

It isn't the best sounding vocal processor i have heard but for home/hobby recordings why not. But don't expect Pro sounds from this plugin, quite harsh and a bit wonky. If you got it free like we did it's ok to play around with but no way in hell worth $129 or even $29 so save your money and get Melodyne edit.

And as stated here above, the Nectar and Melodyne has nothing at all in common as they are completely 2 different plugins

Christopher
NE as a part of Nectar I series is obsolete. There was short time upgrade path to V2 standard & advanced for us that got as dirty cheap promotion before V2 release. Even though I got it (advanced) for cheap, I regretted every cent spent on it. Very buggy, CPY hungry in the best manner of iZotope's product and, of course, never updated.
__________________
AVID HD Native PCIe + HD OMNI; Digidesign 192 I/O (2x) & 96 I/O; Icon QCON Pro & QCON EX; Softube Console 1; NI Kontrol 25; Arturia SparkLE; UAD-2 Satellite DUO; UAD-2 PCIe DUO; Tascam DA-3000; TK Audio BC1-S; Warm Audio WA76; SSL XLogic Alpha Channel (x2); SSL X-PATCH; Lindell Audio 6X-500, 7X-500 & PEX-500 (all x2), lots of TCE & Lexicon reverbs; VintageMaker LittleOne 16/2 Summing Mixer; MUTEC MC3+ SmartClock; Mac Pro (2009) 8 Core 2.26; 24 Gb RAM; Pro Tools HD 12.8
Reply With Quote
  #8  
Old 12-15-2014, 12:06 AM
unkJE's Avatar
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 3,077
Default Re: iZotope Nectar Elements Vocal Processing

https://www.izotope.com/en/products/...lements/specs/
Pro Tools 7.4–10
RTAS, AudioSuite, AAX (32-bit), VST, VST3, Audio Unit, DirectX

Last edited by unkJE; 07-05-2021 at 01:50 AM.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-19-2014, 08:04 PM
prodigy_ed prodigy_ed is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Singapore
Posts: 12
Default Re: iZotope Nectar Elements Vocal Processing

Thanks guys. In the end I guess I just gotta try it out myself! Not the kind that I was looking for but I really do appreciate all your help!
__________________
Ed.
Reply With Quote
  #10  
Old 12-23-2014, 02:12 PM
drummerjim123 drummerjim123 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: chandler az
Posts: 23
Default Re: iZotope Nectar Elements Vocal Processing

Nectar elements will not work with 64bit pro tools 11, works with 32bit however Pissed me off. I would have to spend $129 to upgrade to the standard version. They will not be upgrading elements to work with 64 bit pro tools 11 from all my conversations with them.

I am looking for a different vendor for vocal processing as we speak.

Any suggestions?
Jim
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Izotope Nectar 2 bradch00 AAX Plug-ins 16 10-30-2013 04:35 PM
Izotope Nectar Elements [email protected] Pro Tools 10 4 10-13-2013 08:45 PM
Izotope Nectar AAX issue (Pro Tools 11) soldavox AAX Plug-ins 7 09-04-2013 09:08 AM
iZotope announces Ozone 5 and Nectar AAX sunburst79 AAX Plug-ins 26 02-04-2013 05:17 PM
iZotope Nectar in Post Craig F Post - Surround - Video 4 03-01-2012 05:13 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:01 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com