Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-09-2012, 06:37 AM
Jakub Jakub is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 21
Default Playback Inaccurateness in PT10

Hallo,

I've observed this problem on three systems already, each with different sound card, the only common specification being PT version 10.2 on Mac OS X (both Snow Leopard & Lion). I would be very happy if someone would take one minute to test if this is a software based problem or maybe a configuration issue of mine:

Steps to reproduce:
  1. New Session
  2. New Audio Track (mono / stereo)
  3. Create a Region with Signal Generator (AudioSuite > Other) test tone (any lenght, any signal type at any level) somewhere on the track, e.g. at 1:00 (not at the beginning please)
  4. Select the region with the tone (if it isn't selected already) and issue the Play by pre-roll value up to selection start shortcut Option+Left Arrow
On the systems I work with, Pro Tools auditions also a small part (about 450 samples) of the following selected signal which logically shouldn't happen.

Some related observations:
  • This is the case with ANY audio signal, the Signal Generator being just an example here. And it ins't limited just to region boudaries of course.
  • If you select a silent part just before the test signal region and play it (Space bar or Opt+[) Pro Tools also plays a little after the selection. If you delete the audio signal following immediately after the selection end, the problem disappears.
Please, if there is someone having one or two minutes of free time, would you be so kind and make a short test, if your systems indicates similar behaviour? Do you have any idea what am I doing wrong?

Thank you all in advance,


Jakub
Reply With Quote
  #2  
Old 09-09-2012, 08:47 AM
Basstian Basstian is offline
Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Cologne, Germany
Posts: 303
Default Re: Playback Inaccurateness in PT10

Did you engage the automatic cross fade option in the operation preference pane?
Reply With Quote
  #3  
Old 09-09-2012, 09:44 AM
Jakub Jakub is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 21
Default Re: Playback Inaccurateness in PT10

No, there is no such option in my PT.

The problem is I use the "Play by pre-roll value up to selection start" feature very often when editing and it's quite funny when you position the editing cursor right before a transient, press "play before cursor", and you hear the transient.

I thought that the waveforms could be shifted in some way, however if I try to follow the transient with the scrubbing feature, it's audible on the right place where it is actually displayed.

Could anyone please try this on his/her system?

Thank you very much!
Reply With Quote
  #4  
Old 09-10-2012, 06:14 AM
Basstian Basstian is offline
Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Cologne, Germany
Posts: 303
Default Re: Playback Inaccurateness in PT10

It is probably a problem with the delay compensation.

Did you try to turn it off?
Reply With Quote
  #5  
Old 09-10-2012, 06:58 AM
Jakub Jakub is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 21
Default Re: Playback Inaccurateness in PT10

Yes I tried, also setting various buffer sizes and no change. Anyway, the problem seems to occur regardles of plug-in usage.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A little gap after stop playback in PT10 ? jeam25 Pro Tools 10 5 11-05-2015 06:50 AM
ASIO4ALL and the PT10 Playback Engine tpann Windows 4 04-30-2013 02:16 AM
Distortion during playback on PT10 MatzeTuki Windows 9 04-12-2013 07:54 AM
Distorted Playback Mbox3/PT10 mmacdonald 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 03-22-2013 09:13 PM
double-speed playback in PT10? beschaving macOS 4 07-02-2012 03:55 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:37 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com