Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-09-2024, 03:15 AM
Kaneepa Kaneepa is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Los Angeles CA
Posts: 148
Default Missing AAX Plugins.. 2024.3 problem.

Opening older sessions in Native mode pt 2024.3 randomly opens a dialog box with "MISSING AAX Plugins : The following plugins were made inactive because they are either missing from the plugins folder or are not a universal binary and requires Pro Tools to be opened with Rosetta" message..

Opening the same session every time gives a different list of plugins.
Btw, all the plugins installed are AAX Silicon Native, and perfectly working with 2023.12.1 in Native mode.

If I switch 2024.3 to Rosetta, the session opens fine.

Here's a dropbox link to the dialog box

https://www.dropbox.com/scl/fi/anz7m...flgumkb2e&dl=0

Anyone ?
__________________
.....
Reply With Quote
  #2  
Old 03-09-2024, 03:40 AM
Kaneepa Kaneepa is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Los Angeles CA
Posts: 148
Default Re: Missing AAX Plugins.. 2024.3 problem.

Quick update, reloading the session the plugin list is different.
Here's a link.

https://www.dropbox.com/scl/fi/v7xq0...akgjdab94&dl=0


Rebooting my Mac Studio M2 Ultra and reloading the same session didn't give any error about Missing AAX Plugins. Very weird.
__________________
.....
Reply With Quote
  #3  
Old 03-09-2024, 09:38 AM
Kaneepa Kaneepa is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Los Angeles CA
Posts: 148
Default SOLVED Re: Missing AAX Plugins.. 2024.3 problem.

Found a solution..
Deleted all the plugin .cache files created inside users/shared/pro tools/AAXPluginCache and let ProTools re-scan all your plugins.
No more problems loading older sessions.
__________________
.....
Reply With Quote
  #4  
Old 03-21-2024, 05:34 PM
Kaneepa Kaneepa is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Los Angeles CA
Posts: 148
Default Re: Missing AAX Plugins.. 2024.3 problem.

Actually the problem is still happening randomly everyday.
I get the message about the missing plugins. I quit Pro tools, and reopen it and 90% of the times the session finds all the plugins and works normally.

Please help!
__________________
.....
Reply With Quote
  #5  
Old 03-21-2024, 07:34 PM
basslik's Avatar
basslik basslik is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Phoenix, Arizona
Posts: 2,052
Default Re: Missing AAX Plugins.. 2024.3 problem.

Man that's gotta be frustrating.
__________________
MAC PRO 2010 5,1 3.46hex 128ram - MONTEREY 12.7.4- PT 2024.3 / 003 RACK SIGNATURE MOD / DIGIMAX FS / PCM90 2CHANNEL SPDIF

Reply With Quote
  #6  
Old 03-22-2024, 01:37 AM
Kaneepa Kaneepa is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Los Angeles CA
Posts: 148
Default Re: Missing AAX Plugins.. 2024.3 problem.

Anyone ?
__________________
.....
Reply With Quote
  #7  
Old 03-25-2024, 07:33 PM
lee52813 lee52813 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: China
Posts: 23
Default Re: Missing AAX Plugins.. 2024.3 problem.

It does happen often that plugins randomly fail or some missing when opening protools project or you insert s new plugin. You're not really sure which plugin will fail every time. Seems that starting with this version of 2024.3, Protools uses a new mechanism for plugin scanning, as the AAX plugin info file inside the user library's preference is no longer relevant.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-26-2024, 11:43 AM
MLaudio MLaudio is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Seattle
Posts: 77
Default Re: Missing AAX Plugins.. 2024.3 problem.

I am experiencing the same thing with an Arturia plugin. I have been working with them to try and figure out whats going on. Nothing has worked so far. Ill report back if we discover something.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-27-2024, 04:33 PM
faraway faraway is offline
Member
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 14
Default Re: Missing AAX Plugins.. 2024.3 problem.

I am noticing a similar issue intel mac also. Plugins will not load without any warning but will load sometimes when PT is restarted. Also when I delete the AAX plugin cache and load PT, the pluginrunner process will crash several times during the scan process.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-20-2024, 04:34 PM
koryjosem koryjosem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 2
Default Re: Missing AAX Plugins.. 2024.3 problem.

Quote:
Originally Posted by Kaneepa View Post
Anyone ?
Hi Man, I got the same problem ...Did you find a solution ???
Thanks
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[FS] $350 [104 Waves Plugins] SSL CLA API Puig Tape DIAMOND Vinyl OMNI Abbey WUP 2024 Electronic1982 Buy & Sell 2 12-05-2023 02:35 PM
[FS] $299 [28 Waves Plugins] SSL CLA API Puig Tape Vinyl OMNI Abbey Kramer WUP 2024 Electronic1982 Buy & Sell 0 11-26-2023 01:58 PM
Plugins missing in Pro Tools Plugins folder geniema Licensing & Accounts 14 04-22-2023 03:52 AM
missing plugins - missing subscription pt12 jazztronauts Pro Tools 12 0 02-23-2016 09:38 AM
Plugins missing in drop down list, but in plugins folder ?? mixingmadness 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 09-12-2007 10:27 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:46 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com