Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools | First Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-11-2021, 12:38 PM
Anders5150 Anders5150 is offline
Member
 
Join Date: May 2021
Location: Copenhagen
Posts: 8
Default Free plugins can't be installed

Hello community,

I got Pro Tools First and no less than 20 free plugins when I bought the SSL 2+ interface. Yay! Always a Logic user, I was happy to finally get the chance to try Pro Tools. I installed the DAW with no problems, also the 5 first plugins.

But for the rest of the free plugins I get the following message (translated from Danish): "xxxxx.pkg" cannot be opened because Apple cannot investigate whether it contains malicious software. This software needs to be updated. Contact the developer for more information."

Well, the developer, via Avid Global Customer Care, recommended I'd try to find the answer in this forum. I have searched high and low but I haven't found an answer here, nor under "First Common Issues" on the Avid site. (Still haven't tried the Pro Tools First user page on Facebook.)

Anyone else experienced this? And did you find a solution?

Any help would be greatly appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-11-2021, 04:40 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,346
Default Re: Free plugins can't be installed

It may be that the plugins that came with your interface are not Pro Tools First compatible. What plugins are you having issues with?
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2021 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #3  
Old 05-12-2021, 07:53 AM
Anders5150 Anders5150 is offline
Member
 
Join Date: May 2021
Location: Copenhagen
Posts: 8
Default Re: Free plugins can't be installed

Hi Tom,

Thanks for your reply.

According to the info from Solid State Logic when I purchased SSL 2+ my offer includes "The light version of the industry-standard Pro Tools music production software, with an exclusive collection of 23 AAX plug-ins including the Classic Compressors Bundle: BF-2A, BF-3A, Purple Audio MC77, Fairchild 660 and Fairchild 670."

So far, so good. All the items are available to me under "My Products" on my Avid account. In my world it wouldn't make any sense putting the plugins there if they're not compatible with Pro Tools First?

I installed the DAW and these 5 plugin packs with no issues: (and as far as I can tell they also work as intended):

- Classic Compressors Bundle 18.8 (Mac) (55.02 MB)
- Eleven Lite 12.0 (Mac) (11.08 MB)
- In-Tune digital tuner 12.0 (Mac) (7.86 MB)
- Sci-Fi Ring Modulator 12.0 (Mac) (8.14 MB)
- Vari-Fi Speed Shifter 12.4 (Mac) (7.77 MB)

However, the following 14 plugins can NOT be installed:

- BBD Delay 18.8 (Mac) (2.31 MB)
- Black Op Distortion 18.8 (Mac) (2.09 MB)
- Black Spring Reverb 18.8 (Mac) (2.13 MB)
- C1 Chorus 18.8 (Mac) (2.12 MB)
- DC Distortion 18.8 (Mac) (2.6 MB)
- Flanger 18.8 (Mac) (2.36 MB)
- Graphic EQ 18.8 (Mac) (1.85 MB)
- Gray Compressor 18.8 (Mac) (2.21 MB)
- Green JRC Overdrive 18.8 (Mac) (2.1 MB)
- Orange Phaser 18.8 (Mac) (2.33 MB)
- Roto Speaker 18.8 (Mac) (2.04 MB)
- Studio Reverb 18.8 (Mac) (2.04 MB)
- Tape Echo 18.8 (Mac) (2.32 MB)
- Tri-Knob Fuzz 18.8 (Mac) (2.29 MB)

So, the question is: Is this a software issue that Avid can fix, or is there another way to work around this? My system won't even let me open these packs. Again, the message I get on my Mac is: "xxxxx.pkg" cannot be opened because Apple cannot investigate whether it contains malicious software. This software needs to be updated. Contact the developer for more information."

Grateful for any help.

Best regards,

Anders
Reply With Quote
  #4  
Old 05-13-2021, 05:16 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,346
Default Re: Free plugins can't be installed

Let me try to elevate this. It's a new one for me.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2021 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #5  
Old 05-13-2021, 06:19 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,512
Default Re: Free plugins can't be installed

Quote:
Originally Posted by Anders5150 View Post
So, the question is: Is this a software issue that Avid can fix, or is there another way to work around this?
While Tom is seeking assistance from on high, a question occurs to me. Have you tried installing all these plugins via Avid Link rather than from the downloads in your account?
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Mojave 10.14.6.

Pro Tools Ultimate 2021.3, HD Native, Focusrite Red 8Pre (Mac)
Pro Tools 2020.12, Mbox3 (Win)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #6  
Old 05-14-2021, 01:37 AM
Anders5150 Anders5150 is offline
Member
 
Join Date: May 2021
Location: Copenhagen
Posts: 8
Default Re: Free plugins can't be installed

Thank you, TOM@METRO. Keeping my fingers crossed.

Top Jimmy: I just tried that now - but nope, still get the same message.
Remember of the 5 plugins downloaded the normal way (not via Avid Link) could be installed, the rest couldn't.

-Anders
__________________
Pro Tools First 2021.3.0
MacBook Pro 13-inch 2020, 2,3 GHz Quad-Core Intel Core i7, 16 GB RAM, macOS Catalina 10.15.7
Reply With Quote
  #7  
Old 05-14-2021, 02:05 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,346
Default Re: Free plugins can't be installed

I'm still waiting for a reply from the powerful ones.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2021 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #8  
Old 05-14-2021, 02:37 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 3,689
Default Re: Free plugins can't be installed

Anders, your signature says you're on 10.15.7, is that correct? The error you describe sounds very much like what I got when I tried out M1 mac mini w/Bigsur. Some of my plugins also didn't work that had worked on Catalina.
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini 2018, six-core 3.2gHz i7, 32 gb RAM.
Focusrite Scarlett 6i6 2nd gen, Dynaudio BM6's, Command 8 and iPad w/Avid Control.
Pro Tools 2020.12.1, Mac OS 10.15.7.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-15-2021, 06:26 AM
Anders5150 Anders5150 is offline
Member
 
Join Date: May 2021
Location: Copenhagen
Posts: 8
Default Re: Free plugins can't be installed

Hey Ben Jenssen,

That's correct, I'm on Catalina 10.15.7. I just bought this MacBook Pro, about a month ago. It's as new as it can be. I decided to wait with the M1 and judging from problems people have had with third-party developers and Big Sur, I was lucky enough to realize my computer was delivered with Catalina.

I've been able to install everything else, upgrades and new plugins, from several other developers (fx. SSL, Native, Spitfire, Celemony, Synthogy, Korg and others) with no issues whatsoever. Also Pro Tools First and 5 of the included plugins! It's just the rest of the free plugins from Avid that can't be installed.

Thanks again, Tom!

Anders
__________________
Pro Tools First 2021.3.0
MacBook Pro 13-inch 2020, 2,3 GHz Quad-Core Intel Core i7, 16 GB RAM, macOS Catalina 10.15.7
Reply With Quote
  #10  
Old 05-15-2021, 06:37 AM
Anders5150 Anders5150 is offline
Member
 
Join Date: May 2021
Location: Copenhagen
Posts: 8
Default Re: Free plugins can't be installed

Hey,

Ben Jenssen: Yes, that's correct, I'm on Catalina 10.15.7. I just bought this brand new MacBook Pro, about a month ago. I decided to wait with the M1, and judging from the problems people have had with third-party developers vs. Big Sur, I was lucky enough to realize that my computer was delivered with Catalina.

I've been able to install everything else, upgrades and new plugins, from several developers (fx. SSL, Native, Spitfire, Celemony, Korg, Synthogy and others) with no issues whatsoever. Also the Pro Tools First program itself and 5 of the included plugins! It's just the remaining 14 plugins that can't be installed at this point.

Thanks again, Tom!

Anders
__________________
Pro Tools First 2021.3.0
MacBook Pro 13-inch 2020, 2,3 GHz Quad-Core Intel Core i7, 16 GB RAM, macOS Catalina 10.15.7
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installed BluCat's free plugins but they're not appearing BLG Pro Tools 2021 2 04-01-2021 05:06 PM
I installed the PT free version on the XP operatin panar Digidesign Hardware & Software 1 09-03-2003 12:01 AM
PLz help plz installed pro tools free no exe Mutt 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 04-04-2002 09:32 PM
just installed PT Free-system freezes psykickgirl Digidesign Hardware & Software 1 01-28-2001 11:08 AM
Just installed PT Free and it won't open Doug Hamblin Digidesign Hardware & Software 2 12-15-2000 11:21 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:46 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com