Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-08-2006, 12:10 PM
Banister Banister is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 46
Default The Word about Clock Sync and I\'m confused.

I've decided to go ahead and get a Mackie 800R to take advantage of my 002's light pipe inputs. And, I already have a Focusrite TwinTrak Pro...

So, I'm thinking about digital synchronization.

* Do I even need sync? (I haven't had problems so far with 002 and TwinTrak)
* Will I notice any sonic improvements?
* Will a master clock give me bang for my buck on a PT-LE system?
* Considering the 002 has no dedicated Word Clock input.. Will sync even work?


Is anyone here currently using wordclock to digitally sync multiple pieces of output gear to an LE system?
Reply With Quote
  #2  
Old 05-08-2006, 12:18 PM
StudioRhythm StudioRhythm is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: California
Posts: 250
Default Re: The Word about Clock Sync and I\'m confused.

Yes, you should sync the two external units together via WC, and then sync the 002 to whichever one of the units is the master. I use a Mytek 8x192 and a LavryBlue 2-ch A/D with my 002, and in my case I have the Mytek as the master, the Lavry synced via WC to the Mytek, and the 002 set to ADAT input (from Mytek). That'll probably be the best type of setup for you as well, although I'm not familiar with either of the units you have, so you might experiment to see which one seems to work best as the master.
__________________
www.studiorhythm.com
Reply With Quote
  #3  
Old 05-08-2006, 12:43 PM
Banister Banister is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 46
Default Re: The Word about Clock Sync and I\'m confused.

Aaaah I see.. Thanks for the reply.

No need for a stand alone Master clock, like Big Ben or MOTU digital Timepiece...

I can achieve sync by choosing one of the devices as the master. That makes sense, but what do the stand alone master clock units offer? "better" sync?

(sorry for noobishness)


Also.. In a setup like you described...

If the 002 is getting sync information from another unit, I would imaging that I would still need to make sure my session is set to match the bit rates. Example: I would not be able to create a new session in 48k 24bit and expect my outboard gear to automatically follow that setting. right?
Reply With Quote
  #4  
Old 05-08-2006, 12:55 PM
StudioRhythm StudioRhythm is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: California
Posts: 250
Default Re: The Word about Clock Sync and I\'m confused.

Quote:
Aaaah I see.. Thanks for the reply.

No need for a stand alone Master clock, like Big Ben or MOTU digital Timepiece...


I can achieve sync by choosing one of the devices as the master. That makes sense, but what do the stand alone master clock units offer? "better" sync?

(sorry for noobishness)


That's sort of a hotly debated issue. The real experts say that using a separate master clock will actually increase jitter over using an A/D that has even an OK clock built in, but some recording engineers and producers claim that using a master clock sounds better. I wouldn't worry about it for your situation, and I personally doubt that a separate master clock is a good idea in most cases, but that's all I'm going to say right now in the interest of not starting WWIII....

Quote:

Also.. In a setup like you described...

If the 002 is getting sync information from another unit, I would imaging that I would still need to make sure my session is set to match the bit rates. Example: I would not be able to create a new session in 48k 24bit and expect my outboard gear to automatically follow that setting. right?
That's right (you mean sample rates, not bit rates), and it's a pain to sort things out later if you had a system clocked to 48 but the session was created at 44.1, for example.
__________________
www.studiorhythm.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Word clock sync goga 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 08-11-2008 11:28 AM
Word Clock and SYNC on an 003r Elecshop 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 08-08-2007 10:21 AM
Has anyone got a 003r to sync via word clock? amverdile 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 05-16-2007 09:44 PM
L2 won't sync to 192 Word Clock Studio Dweller Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 10-23-2003 06:50 AM
Digimax word clock sync bsjaco 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 06-19-2002 06:36 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:22 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com