Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-17-2014, 04:14 AM
Imagist Imagist is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: London
Posts: 11
Default PT 10 & 11 co-install entirely separate?

Can my existing (full retail version) installation of PT10 (10.3.5) be left untouched by the upgrade and co-installation of PT11?
Mac OSX 10.8.5 with MOTU hardware.

That is will the PT11 upgrade installation recognize that PT10 is already there and leave it untouched, not overwriting anything?

I'm in the middle of a PT10 project and slightly nervous that it might be made unhappy in some way by installing PT11.

Also simple question - with a co-installation how do you choose which PT version to start up?

thanks

Mick
Reply With Quote
  #2  
Old 01-17-2014, 06:01 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,802
Default Re: PT 10 & 11 co-install entirely separate?

Quote:
Originally Posted by Imagist View Post
Can my existing (full retail version) installation of PT10 (10.3.5) be left untouched by the upgrade and co-installation of PT11?
Mac OSX 10.8.5 with MOTU hardware.

That is will the PT11 upgrade installation recognize that PT10 is already there and leave it untouched, not overwriting anything?

I'm in the middle of a PT10 project and slightly nervous that it might be made unhappy in some way by installing PT11.

Also simple question - with a co-installation how do you choose which PT version to start up?

thanks

Mick
You're going to need a later version of PT10 to do a co-install with PT11. I'd wait until the project you're working on is done and then do this: upgrade to PT10.3.8 and THEN install PT11. The PT11 co-install won't overwrite anything from PT10 but you do need a newer version of PT10 then you currently have. PT11 does reference some of the same folders as PT10 though it doesn't do anything to those folders.

With a co-install of PT10 and PT11 you select which version you want and open that version of PT and then open the session you want. Unfortunately you can't simply double click on a session and pick which version of PT you want to open the session. You could right-click on the session and choose Open With and pick the PT version you want. Simple Mac OSX procedure. Being you already have PT10 installed .ptx session will by default open in PT10 but that can be changed by right clicking on a PT session and Get Info. When that window comes up you can change the default version of PT to use when double clicking on a session.

I think the newer versions of PT10 now have a 10 in the program icon to tell what version it is. Early versions didn't. PT11 has nothing inside it to indicate what version it is; you have to change the icon and to do that go to the Pro Tools Expert site and search for the article that shows how to do that. It's easy, really.

Unfortunately .ptx session files aren't version aware. That means a session doesn't know if it was created in PT10 or PT11.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #3  
Old 01-17-2014, 06:02 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,593
Default Re: PT 10 & 11 co-install entirely separate?

Quote:
Originally Posted by Imagist View Post
Can my existing (full retail version) installation of PT10 (10.3.5) be left untouched by the upgrade and co-installation of PT11?
Mac OSX 10.8.5 with MOTU hardware.

That is will the PT11 upgrade installation recognize that PT10 is already there and leave it untouched, not overwriting anything?

I'm in the middle of a PT10 project and slightly nervous that it might be made unhappy in some way by installing PT11.

Also simple question - with a co-installation how do you choose which PT version to start up?

thanks

Mick
Yes, they are separate.

PT10 is in the Avid folder inside the Applications Folder and PT11 sits in the Applications Folder by itself.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Virtual Instruments Don't Install (PT 10.3.2 - and yes, I know they're separate) Hugen macOS 2 11-08-2012 10:17 PM
Install Instrument Expansion Pack on separate HD? Toolin' Virtual Instruments 2 03-28-2011 11:04 PM
Install PT on Primary HD or Separate? Mikchek 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 07-06-2003 01:31 AM
Anyone keep a separate HD just for storage... separate from your PC? Roy Howell 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 18 11-26-2002 01:29 AM
Safe to install MacOS X on a separate drive? AlanB Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 08-14-2002 09:23 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:06 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com