Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Virtual Instruments

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-26-2006, 06:36 PM
sound_music sound_music is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 140
Default best sampler for windows TDM systems

just hoping to inspire some dialogue on good samplers being used out there, i'm looking to further stabalize my environment and want to get away from sampletank 2. i love the interface and simplicity of sampletank but it has been getting buggy with PTHD 7.X... didn't have these problems with earlier versions of PTHD, but so be it. really getting tired of the quirks and lost production time. the stock sounds have always sucked with ST2 but i don't use many of them--i have a vast library i use with the interface only, looking for something i can load akai sets etc. into hassle free.

i recently did a project at another studio with giga studio and was pretty blown away! although it's a hog of a program (it would be back to square one in terms of workflow for awhile...), i'd be willing to put in the time if i knew for sure it was more stable than sampletank or others. GS3 can apparently be used in PT seamlessly via rewire, is anyone out there using it who can give me the lowdown on its stability in a PT7.X environment on windows?

also pretty interested in the new GVI RTAS version of gigasampler from tascam--is it just as good as the full blown GS3? assuming not but would appreciate any feedback on that one too--might meet my needs...

also interested in hearing about ANY other sampler i can integrate seamlessly into protools that is STABLE, RELATIVELY SIMPLE, and SOUNDS GOOD! bombs away....
Reply With Quote
  #2  
Old 11-26-2006, 09:33 PM
sound_music sound_music is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 140
Default Re: best sampler for windows TDM systems

2) almost forgot to ask: what's the verdict on xpand! ? ordered it just waiting will definately give it a spin. does it import various sample formats etc? easy to use? sound good? thanks, looking forward to your thoughts on that too...
Reply With Quote
  #3  
Old 11-26-2006, 09:41 PM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: best sampler for windows TDM systems

Quote:
what's the verdict on xpand! ?
I use it all the time.
Quote:
does it import various sample formats etc?
No.
Quote:
easy to use?
Yes.
Quote:
sound good?
Most of the sounds? Yes. I wouldn't say it has the best sounds on the market, but it is definitely passable, usable and functional.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #4  
Old 11-28-2006, 01:01 AM
sound_music sound_music is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 140
Default Re: best sampler for windows TDM systems

thanks for the lowdown spkguitar. drag xpand! doesn't allow you to import samples. you'd think digidesign woulda though of that. (in fact i'm sure have, and they're currently negotiating with development partners for content provider rights to limit the BRANDS of sample formats you will eventually be able to import into the thing or some future thing...)

anyone else out there running giga studio, GVI, or others i should check out?
Reply With Quote
  #5  
Old 11-30-2006, 09:26 AM
Spyda KB Spyda KB is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: LA 2 JA
Posts: 161
Default Re: best sampler for windows TDM systems

Native Instruments Kontakt 2.2 is the way to go. Suppport for almost every file format including Giga, Halion and Akai.

- KB
__________________
Citizen K Productions
http://www.citizenkpro.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 11-30-2006, 10:26 PM
sound_music sound_music is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 140
Default Re: best sampler for windows TDM systems

yeah i've heard a bit about kontact, tell me more. are you running HD 7+ on windows, and is it pretty stable? can you output tracks from the sampler directly into aux channels, how are the FX in it. (i don't use the sampletank effects much--but the giga reverbs are great for example--kontact good efx too?) cheers
Reply With Quote
  #7  
Old 12-01-2006, 04:18 AM
3over3 3over3 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: A North of England
Posts: 231
Default Re: best sampler for windows TDM systems

I use Motu MachFive - it works well, sounds good, is due for a free upgrade (we've been waiting 2 years for version 2 to arrive since they announced it) and imports almost everything it says it will. There's a strange PC/Mac discrepancy though - (I think) the Mac version gives multiple outs whereas the PC version doesn't. Guess what platform I'm on?
Reply With Quote
  #8  
Old 12-01-2006, 10:58 AM
Spyda KB Spyda KB is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: LA 2 JA
Posts: 161
Default Re: best sampler for windows TDM systems

Quote:
yeah i've heard a bit about kontact, tell me more. are you running HD 7+ on windows, and is it pretty stable? can you output tracks from the sampler directly into aux channels, how are the FX in it. (i don't use the sampletank effects much--but the giga reverbs are great for example--kontact good efx too?) cheers
I'm running PTLE 7 and Sonar 4 with Kontakt. I haven't dove too heavily into the effects, but the ones I did try (chorus, stereo modeller) sound good and are very easy to use. The best feature outside of the provided library and multiple formats are the scripts to enhance playback performace. You can definitly output the channels into the AUX channels. Grab the demo from NI...I think it gives you a 15 day trial.

- KB
__________________
Citizen K Productions
http://www.citizenkpro.com/
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 9 on two windows systems wildplum Windows 1 12-17-2010 04:26 PM
best sampler/multi VI for TDM systems on windows sound_music Pro Tools TDM Systems (Win) 8 12-06-2006 10:29 AM
New Windows XP Systems Built for Pro Tools Shan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 07-28-2005 03:09 PM
Pro Tools 5.3.1 for Windows TDM Systems Avid Pro Tools TDM Systems (Win) 0 06-27-2002 09:11 AM
Pro Tools 5.3.1 for Windows TDM Systems Avid General 0 06-26-2002 05:35 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:21 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com