Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-03-2022, 12:40 PM
MDVolle MDVolle is offline
Member
 
Join Date: May 2022
Location: Lake Elsinore CA
Posts: 2
Default Hardware settings not saved?

Forgive me if this is a rookie question but I truly haven't seen an answer.

When I start PT, I always get a popup window about clock.

Popup says;

"Clock Source is out of range and the peripherals have been reverted to internal clock"

In Setup/Hardware, the clock master is set to Word Clock (48k) every time I start and I just change it to Word Clock (96k) and it stays set until I close PT.

As this is a "once a day" thing to do, I've just been clicking through setup/hardware and making the change but it would be great if it would stay set.

This happens with opening a project or just opening PT.

System is an iMac Pro with a TB2 HD Native and an Omni - full specs in my profile.

Sample rate always stays set at 96k and that is my default - only the word clock setting defies me...

Word Clock is being fed from an RME interface which is clocking from the external speaker processor via AES. The RME never seems to have any issue and stays locked.

Thanks

Mark
Reply With Quote
  #2  
Old 08-03-2022, 04:28 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 38,276
Default Re: Hardware settings not saved?

2 things come to mind here:
1-Which exact version of PT? I am having a similar oddity on 2022.7 where I get a message saying "Your hardware does not have sync....", even though it does, and everything works perfectly fine after I click past the message.
2-double-check and swap around all your Word Clock cables. When I had my big rig(dual HD IO and dual 192 IO with Loop Sync), it worked fine for months and then started throwing up messages about lost sync and I found a BNC cable had come loose for no reason(I had not touched anything in the rack since the install).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 08-07-2022, 11:46 PM
MDVolle MDVolle is offline
Member
 
Join Date: May 2022
Location: Lake Elsinore CA
Posts: 2
Default Re: Hardware settings not saved?

I'm running 2022.4.0

I will double check my cables but after making the selection for Word Clock (96k) it says everything is fine and I don't have any sync issues - so the cable seems OK once the setting is correct.

Its odd - as some times the pop-up shows up almost immediately after opening PT and other times it appears after opening a project.

In either case, the response to correcting the setting is the same and it goes on to work fine -

I can open and close various projects and the issue remains solved - but close PT and restart PT - the issue returns.

The clock "circuit" is very short - just the one cable from the RME to the Omni and its short - under 3' with a decent BNC cable.

As long as this is the only ghost in my machine, its a fairly benign one.

Mark
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hardware Settings - Saved Where? Jon at Solent Pro Tools 2019 9 11-15-2019 06:59 AM
are plug-in settings....... saved?? gitarzan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 02-12-2003 11:27 AM
Amplitube settings not saved... clam 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 11-08-2002 12:38 AM
USD/VSO settings not saved in 5.1 millerbud Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 03-30-2001 06:14 AM
Settings not saved in PT 5.1 Robert U Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 03-14-2001 06:52 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:22 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com