Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Avid S1, S3, Dock and Control

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-30-2017, 11:02 PM
Dizzi45Z Dizzi45Z is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: UT, United States
Posts: 1,766
Default S3 and Sigma - Any users?

I'm trying to figure out what direction I want to go with my next Mixer. The SSL Matrix has looked very tempting to me, but if it works well, it seems that an S3 with an SSL Sigma would be more ideal so that you would get the tight integration of the S3 with the SSL sound, control and monitoring from Sigma.

Is anybody running this set-up? If so, how is it working for you?

My area I keep getting stuck is that I use a Hearback system which requires that I am able to split the outputs to the Hearback system (Pre Fader), but with talkback somehow integrated.

Anyways, I'm curious how it works for people who may have a similar set-up.
__________________
recording.guru : FREE Pro Tools Tips and 19 Video Basic Training Course
Pro Tools HDX 2020.5
Mac Pro 7,1 3.2 GHz 16-Core Xeon W
160 GB RAM
macOS 10.15.4
Noisebox Studios -Utah Recording Studio
Reply With Quote
  #2  
Old 10-31-2017, 06:27 PM
EddieJones's Avatar
EddieJones EddieJones is offline
Avid
 
Join Date: Dec 2014
Location: Santa Cruz
Posts: 3,011
Default Re: S3 and Sigma - Any users?

It depends on your workflow. If you do most of your mixing in PT then be aware that the SSL only has very basic HUI control and when compared to the S3 with the Dock is nowhere near as functional. If you are going to want to do a lot of mixing outside of PT then obviously the SSL might be the way to go.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-31-2017, 07:04 PM
Impervious Impervious is offline
Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Nor Cal
Posts: 53
Default S3 and Sigma - Any users?

I agree with Eddie, EuCon is amazing. My favorite feature is the plugin control. The ability to load a plugin and turn a knob on the surface is phenomenal. No plugin mapping is required. I imagine a lot of work has been done by the product designers on the front end because most controllers these days require some sort of plugin mapping. Honestly speaking, purchasing a EuCon Control surface has been the only purchase I haven’t had buyer’s remorse. My only wish is that I had an S3 or maybe even an S6!
Reply With Quote
  #4  
Old 11-01-2017, 04:54 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,577
Default Re: S3 and Sigma - Any users?

Have you done extensive, properly controlled A/B testing using super clean summing like the SSL? I have. I've done extensive tests with a Duality and my conclusion was that summing with clean tools like this is a waste of time and money.

If you do it with something that has transformers and will offer some coloration, it can be a nice subtle addition.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-01-2017, 08:03 AM
Raphie Raphie is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: NL
Posts: 71
Default Re: S3 and Sigma - Any users?

I’m an early Sigma user and use it together with 2 Avid artists via Sigma Delta (mackiecontrol) and EUCON in Cubase 9
Besides great sound and fabulous workflow, What exactly would you like to know?
Reply With Quote
  #6  
Old 11-01-2017, 08:07 AM
Dizzi45Z Dizzi45Z is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: UT, United States
Posts: 1,766
Default Re: S3 and Sigma - Any users?

Drew,

Yes, I listened to their files on the site with different summing. When I turned off the labeling and scrambled them up, I couldn't easily tell any difference.

I'm needing some way to bring together multiple outputs from Pro Tools together outboard. I use a Hearback system so that everyone has their own control of their mixes. So while tracking, I have different instruments routed to different outputs and I need some sort of mixing device for me that can bring those signals together for me in the control room. I also need to add talkback for the Hearback system and have monitor volume control.

Summing for me would be more of a luxury for me and I probably wouldn't use it a ton. Although, I would see if I start hearing a larger difference as time went on.

I definitely would want the S3 for DAW control. It just seems like the S3/Sigma in theory would be close like a SSL Matrix, but with an S3 for DAW control.
__________________
recording.guru : FREE Pro Tools Tips and 19 Video Basic Training Course
Pro Tools HDX 2020.5
Mac Pro 7,1 3.2 GHz 16-Core Xeon W
160 GB RAM
macOS 10.15.4
Noisebox Studios -Utah Recording Studio
Reply With Quote
  #7  
Old 11-01-2017, 08:11 AM
Dizzi45Z Dizzi45Z is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: UT, United States
Posts: 1,766
Default Re: S3 and Sigma - Any users?

Quote:
Originally Posted by Raphie View Post
I’m an early Sigma user and use it together with 2 Avid artists via Sigma Delta (mackiecontrol) and EUCON in Cubase 9
Besides great sound and fabulous workflow, What exactly would you like to know?
I'm curious how well Sigma works with the S3. Since it doesn't seem like very many people use this combination, I worry that there could be some glaring oversight in some areas.

For example, I see that you need to set up your 16 channels to the left of your project to control Sigma. What happens if you hide those tracks? Does it mess up Sigma?
__________________
recording.guru : FREE Pro Tools Tips and 19 Video Basic Training Course
Pro Tools HDX 2020.5
Mac Pro 7,1 3.2 GHz 16-Core Xeon W
160 GB RAM
macOS 10.15.4
Noisebox Studios -Utah Recording Studio
Reply With Quote
  #8  
Old 11-01-2017, 08:32 AM
Raphie Raphie is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: NL
Posts: 71
Default Re: S3 and Sigma - Any users?

The 16ch was the old way of working, now u use the sigma delta plugin, which you can control via eucon (pan, fader, mute, mono toggle, solo, out a/b)
I think it works great that way.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-01-2017, 10:20 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,577
Default Re: S3 and Sigma - Any users?

I’m not exactly sure why you would need to do that but, why don’t you just use another Hearback unit?
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-01-2017, 09:45 PM
Dizzi45Z Dizzi45Z is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: UT, United States
Posts: 1,766
Default Re: S3 and Sigma - Any users?

Quote:
Originally Posted by Drew Mazurek View Post
I’m not exactly sure why you would need to do that but, why don’t you just use another Hearback unit?
Are you talking about a Hearback unit? The reason I wouldn't use one of those is because I don't think they sound that great for use in the control room. Plus, many of the ones I have (I have 7 of them) crackle when you turn the master volume. I would like something higher end for monitoring for the center piece of the studio. But all monitoring systems I have seen that are not summing boxes don't give the option of mixing together 8 inputs for the speakers.

I'm also considering using an SSL X-Desk as a small format mixer to go along with the S3. I like that there would always be hardware faders to reach up and grab for the mix in the control room.
__________________
recording.guru : FREE Pro Tools Tips and 19 Video Basic Training Course
Pro Tools HDX 2020.5
Mac Pro 7,1 3.2 GHz 16-Core Xeon W
160 GB RAM
macOS 10.15.4
Noisebox Studios -Utah Recording Studio
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MCU Mode & SSL SIGMA v2.00 Raphie Artist Series 0 04-08-2016 12:20 AM
Pro Tools + SSL Sigma Automation Not Working Oroz Pro Tools 11 4 09-14-2015 09:29 AM
SSL Sigma ... Opinions Becharax General Discussion 16 04-02-2014 02:33 PM
vst2retas users inhere? non-users, read this to ! ikke 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 01-09-2004 03:41 PM
Need users opinion: New digi users domain name (unofficial).. David Fisher General Discussion 2 07-30-2002 09:27 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:26 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com