Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-07-2003, 08:40 AM
ae5 ae5 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: hudson, nh
Posts: 5
Default questions about pro tools

i'm currently running digital performer with a motu 2408mkII but i'm planning on upgrading to a pro tools hd system and had some questions:

is there any latency involved with recording/playback/overdubbing in pro tools? i only ever see the control surfaces in pro tools studio's, never like a real console which people would be monitoring from to avoid latency issues, does it work just like tape where you can record something, go back to the beginning and record an overdub track to the previously recorded track with no latency?

what other possible advantages would a pro tools hd system have over a motu system to justify the enourmous price difference? (other than compatibility of course)

thanks
__________________
http://ae5.org
Reply With Quote
  #2  
Old 03-07-2003, 09:04 AM
Great Divide Studios Great Divide Studios is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Aspen
Posts: 127
Default Re: questions about pro tools

Yes, you can record into PT with no audible latency and with effects as well-just like tape. We've got a Pro Control system here, but this is not necessary for the no latency monitoring. This is one of the main advantages over a host based system as well as the extra DSP for plugins.

Hope this helps,

Jamie
__________________
Jamie Rosenberg
Aspen, Colorado
www.greatdividestudios.com
Reply With Quote
  #3  
Old 03-07-2003, 09:08 AM
Markk Markk is offline
Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: New York
Posts: 410
Default Re: questions about pro tools

inaudible latency
IMHO - Plug ins sound 200% better
192 I/O makes 2408MKII sound like a toy
Bullet Proof
With HD 3 - Plugins Galore with no slowdown

I miss my DP but Pro Tools is very easy to use.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-07-2003, 09:32 AM
NY909 NY909 is offline
Member
 
Join Date: Dec 1999
Posts: 130
Default Re: questions about pro tools

Quote:
I miss my DP but Pro Tools is very easy to use.
<font size="2" face="Verdana, Arial">Any reason you're not using DP on the front end with PT hardware?
Reply With Quote
  #5  
Old 03-07-2003, 09:57 AM
ae5 ae5 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: hudson, nh
Posts: 5
Default Re: questions about pro tools

Quote:
Originally posted by Great Divide Studios:
Yes, you can record into PT with no audible latency and with effects as well-just like tape.
<font size="2" face="Verdana, Arial">bad ass. k i'm sold.
__________________
http://ae5.org
Reply With Quote
  #6  
Old 03-07-2003, 11:04 AM
Markk Markk is offline
Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: New York
Posts: 410
Default Re: questions about pro tools

Quote:
Originally posted by NY909:
<blockquote><font size="1" face="Verdana, Arial">quote:<hr /><font size="2" face="Verdana, Arial"> I miss my DP but Pro Tools is very easy to use.
<font size="2" face="Verdana, Arial">Any reason you're not using DP on the front end with PT hardware? <hr /></blockquote><font size="2" face="Verdana, Arial">Great question. Here is my current rationale.

I am using pro tools instead of dp because

1. It is good to learn new things
2. I record and mix almost 99% audio - so I am not losing the midi stuff
3. I have recently gotten pro tools work and I want to be proficient in both programs

But I do miss some simple editing stuff from DP. For Example - when comping different takes - I used to love highlighting a section and hearing it immediately.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Three Questions about Pro-Tools LE 8! salahadeen 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 8 09-22-2010 09:24 PM
PRO TOOLS 101 questions Euca Design Center 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 05-26-2010 03:06 PM
Pro Tools LE QUESTIONS!!!!!???? coleboy95 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 07-24-2007 09:31 PM
New to Pro Tools. A few questions please. AlanTide General Discussion 0 03-16-2007 05:59 PM
Pro Tools questions Hisham Pro Tools TDM Systems (Win) 3 11-27-2001 08:53 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:49 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com