Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > ICON & C|24

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-05-2021, 07:01 PM
Markk Markk is offline
Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: New York
Posts: 410
Default Faders - D-COMMAND issues

We have been noticing that some of the Faders on the main D-Command module are acting up. If we move them they don't change the Pro Tools values and as soon as we let the fader go, they revert back to where they were. It feels like a mechanical issue with the motor. We've tried resetting the defaults on the board and ran Vegas mode and all the other utilities. It seems like the affected faders are the first 3 faders starting at the leftmost one on the main module. The expansion doesn't seem to be affected at all. I've attached a photo of the affected faders.
Attached Images
File Type: jpg File_000.jpg (64.5 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #2  
Old 01-23-2021, 12:07 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 39,362
Default Re: Faders - D-COMMAND issues

Grasping at straws here(hoping for a better answer from someone else), but since a solid earth ground is needed, here is what I would check:
1-pull the fader caps and make sure nobody wrapped tape or anything that would insulate the cap from the metal blade(the part that the fader cap fits onto).
2-open the unit and make sure those faders are solidly connected(check all the wires to the faders and the mounting screws in case something has loosened).
__________________
HP Z4 workstation, Mbox Studio
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 01-23-2021, 12:31 PM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,696
Default Re: Faders - D-COMMAND issues

Quote:
Originally Posted by Markk View Post
We have been noticing that some of the Faders on the main D-Command module are acting up. If we move them they don't change the Pro Tools values and as soon as we let the fader go, they revert back to where they were. It feels like a mechanical issue with the motor. We've tried resetting the defaults on the board and ran Vegas mode and all the other utilities. It seems like the affected faders are the first 3 faders starting at the leftmost one on the main module. The expansion doesn't seem to be affected at all. I've attached a photo of the affected faders.

Hi,


I have fixed some of mine by removing them and stripping apart and giving them a good clean and lubricate with switch cleaner. they do get a build up of fluff and dust inside but a good clean and lube often fixes and also makes them smoother to use.


Failing that its replace them.


Its not that difficult to get them out. unscrew the main panel and unscrew the individual faders. lift the panel up and if you've got small hands you can unplug the faders and remove them.




Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club Joy Of The Return #9 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 D Command 32 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-29-2021, 08:38 AM
Markk Markk is offline
Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: New York
Posts: 410
Default Re: Faders - D-COMMAND issues

Thank you all!! We pulled them and cleaned and all is good!!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: D-Command ES 24 Faders / like new Numarek Buy & Sell 0 04-30-2013 06:12 AM
Command 8 - more than 8 faders? JazzyJ 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 02-08-2012 08:05 AM
D-Command... faders only possible? Hardin ICON & C|24 2 11-21-2011 01:58 PM
Command 8 Faders just stopped DJElBee Post - Surround - Video 6 09-30-2011 11:03 AM
002 and Command 8 faders (not together) Bixby 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 07-22-2004 08:17 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:09 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com