Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 9

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-05-2010, 03:50 PM
holden holden is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 236
Default ADC Bug in PTHD 9

From a session I have open in PT 9:
Sample Rate - 96kHz
Delay Compensation - On
Delay Compensation Engine - Long (8191 Samples per channel)
System Delay - 1325 Samples
The longest delay showing on any channel is 1067 samples.

Despite the fact that my delay compensation setting far exceeds the System Delay for the session I have a red Dly indication.

I have deleted Preferences, Digidesign Databases folders, and Volume.dbb files (using Tech Support Utility V3 Mac.command), emptied trash, and restarted.

I have also posted this in the PTHD Mac forum.
__________________
PT9.0.0, 3.0GHz Mac Pro, OS 10.6.3, 13GB RAM, HD6/Accel, Magma PE6R4, PRE
Reply With Quote
  #2  
Old 11-05-2010, 04:38 PM
Brandonx1 Brandonx1 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: Los Angeles
Posts: 2,939
Default Re: ADC Bug in PTHD 9

Quote:
Originally Posted by holden View Post
From a session I have open in PT 9:
Sample Rate - 96kHz
Delay Compensation - On
Delay Compensation Engine - Long (8191 Samples per channel)
System Delay - 1325 Samples
The longest delay showing on any channel is 1067 samples.
Despite the fact that my delay compensation setting far exceeds the System Delay for the session I have a red Dly indication.
I have deleted Preferences, Digidesign Databases folders, and Volume.dbb files (using Tech Support Utility V3 Mac.command), emptied trash, and restarted.
Hi,
Firstly, you only get 4096 samples delay per channel.
Secondly, switch to the mixer and open the delay compensation view. Which channel is red? How much delay is there and what plug ins and type of plug in do you have on that track?
Best

Last edited by AvidCS; 11-05-2010 at 04:46 PM. Reason: Long is actually 8191 samples @ 96k.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-05-2010, 05:17 PM
holden holden is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 236
Default Re: ADC Bug in PTHD 9

Quote:
Originally Posted by Brandonx1 View Post
Hi,
Firstly, you only get 4096 samples delay per channel.
Secondly, switch to the mixer and open the delay compensation view. Which channel is red? How much delay is there and what plug ins and type of plug in do you have on that track?
Best

Playback Engine>Delay Compensation>Long (8191 Samples per channel)

The only settings offered are Short (2047) and Long (8191). There is no 4096 setting in 9.0.0. But even if the number of samples is mislabeled and should be 4096 that is still far longer than the system delay.

NONE of the channels in the mixer are showing red in delay compensation view.

Like I said, a bug.
__________________
PT9.0.0, 3.0GHz Mac Pro, OS 10.6.3, 13GB RAM, HD6/Accel, Magma PE6R4, PRE
Reply With Quote
  #4  
Old 11-05-2010, 05:22 PM
Rail Jon Rogut Rail Jon Rogut is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA, USA
Posts: 14,490
Default Re: ADC Bug in PTHD 9

Make sure all your outputs are assigned to active outputs.

If this persists, send Avid support a copy of your session and the dlog file created after you open and close the session.

Rail
__________________
Platinum Samples
www.platinumsamples.com
Engineered Drums for BFD
••••••••••••••••••••••••••••
Reply With Quote
  #5  
Old 11-05-2010, 05:38 PM
laki laki is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 512
Default Re: ADC Bug in PTHD 9

Not sure if this is the right thread to ask this but...

Is Long ADC now 8191 Samples? Can someone please confirm or deny.

Cheers,
Laki
Reply With Quote
  #6  
Old 11-05-2010, 05:39 PM
Rail Jon Rogut Rail Jon Rogut is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA, USA
Posts: 14,490
Default Re: ADC Bug in PTHD 9

Quote:
Originally Posted by laki View Post
Not sure if this is the right thread to ask this but...

Is Long ADC now 8191 Samples? Can someone please confirm or deny.

Cheers,
Laki
.. at what sample rate? They should be the same as in 8.x for the different Sample Rates

Rail
__________________
Platinum Samples
www.platinumsamples.com
Engineered Drums for BFD
••••••••••••••••••••••••••••
Reply With Quote
  #7  
Old 11-05-2010, 05:45 PM
gives's Avatar
gives gives is online now
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Portland, OR
Posts: 1,302
Default Re: ADC Bug in PTHD 9

Quote:
Originally Posted by holden View Post
Playback Engine>Delay Compensation>Long (8191 Samples per channel)

The only settings offered are Short (2047) and Long (8191). There is no 4096 setting in 9.0.0. But even if the number of samples is mislabeled and should be 4096 that is still far longer than the system delay.

NONE of the channels in the mixer are showing red in delay compensation view.

Like I said, a bug.

are you at 96khz.. is that why? if you are at a lower sample rate you get the other settings.. O.K.? I think that's right.. I am not in the studio right now to check..
__________________
Gregory Ives, Composer/Sound Designer/Musician
http://www.gregives.com
https://pro-labs.imdb.com/name/nm1170521/?ref_=sch_int

Protools 2021.6.1 Ultimate HD Native Thunderbolt Avid MTRX. DAD MOM,Mac Pro 3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5 64GB of Ram
OSX Catalina 10.15.7 Digital Performer 9.5.2, Logic Pro X 10.6.3

Last edited by gives; 11-05-2010 at 05:46 PM. Reason: adding stuff
Reply With Quote
  #8  
Old 11-05-2010, 05:51 PM
JSR JSR is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: New York City
Posts: 473
Default Re: ADC Bug in PTHD 9

...having the same issue here...wouldn't it be great if the red Dly light was somewhat intelligent and with a click would point you to the violating track? ...just saying.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-05-2010, 05:52 PM
gives's Avatar
gives gives is online now
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Portland, OR
Posts: 1,302
Default Re: ADC Bug in PTHD 9

Quote:
Originally Posted by laki View Post
Not sure if this is the right thread to ask this but...

Is Long ADC now 8191 Samples? Can someone please confirm or deny.

Cheers,
Laki
You are at 96khz, so the settings in the Playback Engine are as follows:

Short: 2047 samples per channel
Long: 8191 samples per channel

Just checked it..G
__________________
Gregory Ives, Composer/Sound Designer/Musician
http://www.gregives.com
https://pro-labs.imdb.com/name/nm1170521/?ref_=sch_int

Protools 2021.6.1 Ultimate HD Native Thunderbolt Avid MTRX. DAD MOM,Mac Pro 3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5 64GB of Ram
OSX Catalina 10.15.7 Digital Performer 9.5.2, Logic Pro X 10.6.3
Reply With Quote
  #10  
Old 11-05-2010, 05:59 PM
holden holden is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 236
Default Re: ADC Bug in PTHD 9

I traced the problem to an aux channel with delay on it and a send pointing back to the same aux. This did not create an ADC problem in prior PT versions.

Simple procedure to recreate the problem:
Make a mono aux track.
Instantiate a delay plug-in on the aux. [This is optional. See * below]
Set the input to the aux track to be bus 1.
[For safety turn your monitor volume all the way down.]
Create a send from the aux to bus 1.
This causes the red Dly light to go on. Deactivating the send turns the red Dly light off.

*Note that you do not actually need to instantiate a plug-in on the aux channel, but I thought the example would be safer with it there. If you make sure the send fader is all the way down and inactivate or remove the delay plug-in the red Dly light will still be on, and it will go off when you deactivate the send.

Being able to direct a send from a channel back to the same channel's input is a valuable way of creating feedback for time-based effects since it allows the feedback to be processed by any effects preceding the delay. It would be a loss to Pro Tools users if that capability were taken away.
__________________
PT9.0.0, 3.0GHz Mac Pro, OS 10.6.3, 13GB RAM, HD6/Accel, Magma PE6R4, PRE
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
When you upgrade from PTHD 9 to PTHD 11... johnnyv Pro Tools 11 2 12-18-2013 01:21 PM
WTB: PTHD 10 upgrade from PTHD 8 soul Buy & Sell 5 01-18-2013 11:20 AM
Pthd 8 => pthd 10 = €1300 ?!?!?!?! Bassturbator Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 10-21-2011 06:47 PM
Pthd 8.11 & osx 10.6.8 dtmprod Pro Tools TDM Systems (Mac) 10 09-30-2011 12:01 PM
What does PTHD Native have over PTHD 9 running Natively? acmost Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 11-07-2010 12:06 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:25 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com