Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Licensing & Accounts

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-18-2022, 03:57 AM
joeyhardin joeyhardin is offline
Member
 
Join Date: Jan 2022
Location: UK
Posts: 1
Default Is there a way to continue using PT once I lose my internet connection?

I'm boarding at a college where the campus wifi shuts off at 10:30 every night. When this happens, I'm notified by PT that they 'could not connect to iLok' and that my license can't be verified. I have no other form of internet access - it's incredibly irritating having to stop working on my session as soon as the clock turns 10:30. Could anyone please help?


Many thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 01-18-2022, 04:32 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 2,045
Default Re: Is there a way to continue using PT once I lose my internet connection?

Are you using Pro Tools | First? If so, I think you should be able to save your project locally, but you'd have to turn off "Backup to cloud": https://avid.secure.force.com/pkb/ar...ro-Tools-First

If you have full Pro Tools, you must be using iLok Cloud? If that is the case, move your license to a physical iLok.

Joel
__________________
Jam Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3770 / 24GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 2021 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Asus B450 Pro4 / Ryzen 5 2600 / 32GB RAM / Win 11 Pro
Pro Tools 2021 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Two 2x10 Passive Monitors / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #3  
Old 01-18-2022, 08:25 AM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,854
Default Re: Is there a way to continue using PT once I lose my internet connection?

Yes to using a physical iLok. Next thing would be to create "sessions" instead of "projects". A session lives on your local hard drive(hoping your local hard drive is suitable for recording), while a project lives in the cloud(exactly what you DON'T want)
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 01-21-2022, 03:43 PM
jeffro's Avatar
jeffro jeffro is offline
Avid
 
Join Date: Dec 1969
Location: Earth
Posts: 9,845
Default Re: Is there a way to continue using PT once I lose my internet connection?

A Pro Tools First license would either be on an iLok or the computer, so WiFi status shouldn't affect that. Pro Tools using iLok Cloud would be interrupted if you lose your internet connection, so activating the license to an iLok USB Key would be best in that scenario.

And to clarify... Projects are stored on your computer's drive (in a folder for your Avid account in Documents > Pro Tools > Project Cache). That's where they are created and what you are using when working with the Project. There is an option for Backup To Cloud that makes a copy of the Project in your Avid cloud, but the working copy is local.
__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What Happens If I Lose My Internet? ProTooler Pro Tools 2019 9 12-17-2019 08:48 AM
No internet connection jessielloydmusic Pro Tools | First Discussion 1 10-30-2017 07:10 AM
do i need an internet connection? lburger69 Pro Tools 11 0 06-18-2015 11:34 PM
PTLE lose connection to 003 Rack lordtom 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 14 12-28-2008 11:50 AM
Mackie Control lose connection?! mbo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 12-14-2003 09:17 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:48 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com