Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | MTRX & MTRX Studio

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 01-10-2022, 01:51 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 1,133
Default Re: MTRX Studio & AES Outputs

Quote:
Originally Posted by uptheoctave View Post
RedNet D16R is an option too, although it isn't necessarily the cheapest route.
At that point maybe I'd just get a MTRX, which has AES on-board...
Reply With Quote
  #12  
Old 01-10-2022, 02:15 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,856
Default Re: MTRX Studio & AES Outputs

Quote:
Originally Posted by gives View Post
Ditto, PLUS the A/D converters are not the quality of the MTRX at all.
They don't do DSD/DXD sample rates.
Quote:
Originally Posted by gives View Post
More like comparable to the old Avid stuff.
lol. No.
Quote:
Originally Posted by gives View Post
DAD makes the MTRX not the MTRX Studio
Also no. You can check where they are made if you receive one (from Denmark)

LOT(!) of misinformation.
__________________
Pro Tools Ult 2022.4, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniS1 x 2, FireHD x 2, Dock, iPad Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #13  
Old 01-10-2022, 03:07 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 15,904
Default Re: MTRX Studio & AES Outputs

BScout already corrected this, but to be clear DAD makes the MTRX and MTRX Studio. With DADman capabilities and Dante networking focus. They don't make the Carbon, with no DADman capabilities and AVB networking. Quite interesting decisions, to re-badge/build with such differences, had to have been made by two very different teams
Reply With Quote
  #14  
Old 01-11-2022, 07:59 AM
talkbacksound talkbacksound is offline
Member
 
Join Date: Jan 2022
Location: Portland, Oregon
Posts: 19
Default Re: MTRX Studio & AES Outputs

Thanks to all for your insights. The irony of the situation is really that both MTRX and MTRX Studio are more than I need (at least currently). I primarily do voiceover recording, sound design, audio post, and a bit of music composition (thus I would never need 16 inputs or outputs simultaneously). I'm simply looking to upgrade my Pro Tools rig with the most current technology, as well as having the cleanest high-end signal chain from a couple of mics/outboard preampls into Pro Tools, and then back out into my Genelec 2.1 setup. That's why the AES question was posed in the first place. So if there were a MTRX Hybrid, with something like 8 analog inputs/outputs, along with 2-8 AES inputs/outpus, and Dante that would be perfect. Again - I realize that full MTRX would fit the bill with the proper modular upgrades...but we're talking about an additional $3-5K over the MTRX Studio...all for just having AES outputs to my speakers.
Reply With Quote
  #15  
Old 01-11-2022, 08:06 AM
gives's Avatar
gives gives is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Portland, OR
Posts: 1,438
Default Re: MTRX Studio & AES Outputs

Quote:
Originally Posted by BScout View Post
They don't do DSD/DXD sample rates. lol. No. Also no. You can check where they are made if you receive one (from Denmark)

LOT(!) of misinformation.

Funny I got this info fro AVID Jeff Komar. I guess I got it wrong guys. Sorry.. Thanks for the great reply-:)

MTRX Studio is excellent, and priced very well for the combination of quality and flexibility. Either unit would be successful for your application I believe.
__________________
Gregory Ives, Composer/Sound Designer/Musician/MPSE
http://www.gregives.com


Protools 2022.4 Flex/AKA Ultimate Native Thunderbolt Avid MTRX. DAD MOM,Mac Pro (Late 2013) 3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5 64GB of Ram
OSX Monterey 12.3.1 Digital Performer 9.5.2, Logic Pro X 10.7.4 DOLBY ATMOS Facility

Last edited by gives; 01-11-2022 at 08:31 AM.
Reply With Quote
  #16  
Old 01-11-2022, 08:46 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 15,904
Default Re: MTRX Studio & AES Outputs

Quote:
Originally Posted by talkbacksound View Post
…would be either an expensive ADAT to AES box
I’ll challenge that needs to be expensive, well define expensive, but the RME ADI-192DD is a very nice and flexible ADAT to/from AES/EBU box that you should be able to pick up used for $600 to $800. I recently got two of those, one of which actually appeared unused in its original box. One from the USA, one from Europe. Ignore the starry eyed folks advertising these at list price. RME discontinued them, new gen products were mentioned a few years ago and not delivered, and who knows if they ever will arrive but these old boxes are just great (and I need sample rate conversion which they do). If you look around you might find the older ADI-8DD (no SRC, no 192kHz) for even less.

And yes I know about the DAD DX32R and that seems great to pair with a MTRX studio, but these used RME boxes are lower-cost if all you want is ADAT to AES.

Last edited by Darryl Ramm; 01-11-2022 at 11:33 AM.
Reply With Quote
  #17  
Old 01-11-2022, 10:31 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 1,725
Default Re: MTRX Studio & AES Outputs

Nope.


Quote:
Originally Posted by gives View Post
Funny I got this info fro AVID Jeff Komar. I guess I got it wrong guys. Sorry.. Thanks for the great reply-:)

MTRX Studio is excellent, and priced very well for the combination of quality and flexibility. Either unit would be successful for your application I believe.
__________________
Jeff Komar
Solutions Specialist, Pro Audio
Avid
S6 FAQ
Reply With Quote
  #18  
Old 01-11-2022, 11:29 AM
gives's Avatar
gives gives is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Portland, OR
Posts: 1,438
Default Re: MTRX Studio & AES Outputs

Quote:
Originally Posted by creativecontrol View Post
Nope.
OK Maybe I was incorrect about the quality of the MTRX Studio VS the MTRX, with A/D quality etc. and thought the MTRX Studio was not totally done at Digital Audio Denmark but that is why I got the more expensive unite plus the flexibility. I stand corrected on that I guess. Was just trying to help a guy out here with some good answers.
__________________
Gregory Ives, Composer/Sound Designer/Musician/MPSE
http://www.gregives.com


Protools 2022.4 Flex/AKA Ultimate Native Thunderbolt Avid MTRX. DAD MOM,Mac Pro (Late 2013) 3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5 64GB of Ram
OSX Monterey 12.3.1 Digital Performer 9.5.2, Logic Pro X 10.7.4 DOLBY ATMOS Facility
Reply With Quote
  #19  
Old 01-11-2022, 12:21 PM
talkbacksound talkbacksound is offline
Member
 
Join Date: Jan 2022
Location: Portland, Oregon
Posts: 19
Default Re: MTRX Studio & AES Outputs

And your help is very appreciated Gregory! I thank you and all the responders who are trying to impart all of the relevant information...and helping each other sort it all out.
Reply With Quote
  #20  
Old 01-11-2022, 12:45 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 1,725
Default Re: MTRX Studio & AES Outputs

MTRX and MTRX Studio devices both offer excellent conversion quality in addition to flexibility of routing, monitoring and audio patching. Avid works with NTP/DAD who manufactures both devices to ensure that the operation, drivers and any interactions with Pro Tools and EUCON are reliable.

For many, MTRX Studio will be sufficient with a generous complement of analog, Dante and ADAT connections.

MTRX is our flagship interface offering which is leaps and bounds beyond the conversion quality of HD IO. It also offers massive expansion via MADI, Dante and key - DigiLink, which can be leveraged to bridge multiple Pro Tools based rigs for multi-workstation workflows.

Here are a few different options for converting between ADAT and AES:

https://www.rme-audio.de/adi-4-dd.html

https://www.mutec-net.com/product_mc-4.php

For simply applications like a stereo reverb - the AVIO could possibly do the trick:

https://www.audinate.com/products/de...ante-avio#aes3

There are also some AES3 -> Dante converters which could be used if you wanted to pull from your complement of IP Audio on the MTRX Studio such as:
https://www.sonifex.co.uk/de/avn/avn-dio19.shtml

Hope this helps.


Jeff
__________________
Jeff Komar
Solutions Specialist, Pro Audio
Avid
S6 FAQ
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Difference between MTRX and MTRX Studio? snowplaysmusic Pro Tools | MTRX & MTRX Studio 3 02-10-2022 11:38 AM
MTRX/DADMAN output to multiple Spkr Outputs simultaneously with same stereo source? Jared_TL Pro Tools | MTRX & MTRX Studio 18 12-06-2021 12:51 PM
MTRX Studio tuning v MTRX SQP card Goombot Avid Pro Mixing General Discussion 9 07-15-2021 11:00 AM
MTRX Studio and Rednet PCIeR card - no outputs above 32 ampnerd Pro Tools | MTRX & MTRX Studio 4 06-25-2021 09:02 AM
MTRX/DADman and Core Audio Outputs for Web or Logic...Stereo & 7.1.4 Funkster Pro Tools | MTRX & MTRX Studio 4 03-16-2021 09:50 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:58 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com