Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | Carbon

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-16-2020, 07:17 AM
JayRay JayRay is offline
Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Finland
Posts: 23
Default Carbon and Mac Pro 5,1 compatibility

I still don't get it is this interface compatible with Mac Pro 5,1?
As we know, there is thunderbolt card now available for these Mac Pros via Gigabyte.
Or is it possible to connect to Mac Pro also with just ethernet cable?
I can't find the real answer.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-16-2020, 07:36 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,795
Default Re: Carbon and Mac Pro 5,1 compatibility

Quote:
Originally Posted by JayRay View Post
I still don't get it is this interface compatible with Mac Pro 5,1?
As we know, there is thunderbolt card now available for these Mac Pros via Gigabyte.
Or is it possible to connect to Mac Pro also with just ethernet cable?
I can't find the real answer.
Well the real answer depends on exactly what (you) mean by "compatible" do you mean "compatible" as in listed
as "Supported" by Avid then No it must be 6.1 and up
here are the supported computers listed by Avid
https://avid.secure.force.com/pkb/articles/compatibility/Carbon-Requirements#computers

OR Do you mean compatible as in "can it possibly work unsupported" Answer is Maybe ?

First
You need to list your entire exact system details before you're going to get much of any kind of accurate answer

In general
Carbon is only qualified on Catalina 10.15.7 and PT 2020.11 and later
So depending what year your 5.1 you may need to upgrade to a metal capable Graphics card and again depending on specific 5.1 you may have to use an unsupported 3 rd party patch app to even run Catalina

If your 5'1 has a Gigibyte capable ethernet port it should (theoretically) work
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2022.7 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Monterey 12.5.1

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...

Last edited by K Roche; 12-16-2020 at 07:50 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-16-2020, 08:03 AM
Kyle Splittgerber's Avatar
Kyle Splittgerber Kyle Splittgerber is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2013
Location: CA
Posts: 563
Default Re: Carbon and Mac Pro 5,1 compatibility

Hi JayRay,

Carbon is not supported with Mac Pro 5,1 as it doesn't support AVB. Only Macs with Thunderbolt support AVB. I can't speak to whether the Thunderbolt PCIe card will support an AVB connection. Even if it does, and you can install 10.15.7, run a supported graphics card, etc, I wouldn't recommend it. We've done zero testing on Mac Pro 5,1 and that won't change in the future. You're better off waiting to purchase Carbon when you can use it with a qualified Mac. See list here.

Hope that helps.
__________________
Kyle Splittgerber
Senior Principal Product Designer
Avid
Berkeley, CA
Reply With Quote
  #4  
Old 12-16-2020, 10:04 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,795
Default Re: Carbon and Mac Pro 5,1 compatibility

Well there ya go I stand corrected , I forgot about AVB. thanks Kyle
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2022.7 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Monterey 12.5.1

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #5  
Old 12-16-2020, 08:08 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 1,168
Default Re: Carbon and Mac Pro 5,1 compatibility

Yeah, I wouldn't expect much luck with AVB on a MacPro5,1. I tried an Intel I210 card in mine (which works for networking and appears from the symbol table to support AVB), but avbutil reports it as unsupported when attempting to enable virtual-audio.

This is on Mojave, it might be different on Catalina, but that's unsupported on a MacPro5,1...
__________________
https://lukehoward.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 12-17-2020, 06:38 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,795
Default Re: Carbon and Mac Pro 5,1 compatibility

Quote:
Originally Posted by LukeHoward View Post
Yeah, I wouldn't expect much luck with AVB on a MacPro5,1. I tried an Intel I210 card in mine (which works for networking and appears from the symbol table to support AVB), but avbutil reports it as unsupported when attempting to enable virtual-audio.

This is on Mojave, it might be different on Catalina, but that's unsupported on a MacPro5,1...
Which is why (because my previous system was HDN Omni on a Mid 2010 Mac pro) and I was trying to decide on a new Computer and or Mac Pro or iMac with TB 3 HDN box The when Carbon was announced I decided to go for it and the new iMac listed in my sig line
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2022.7 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Monterey 12.5.1

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #7  
Old 07-13-2021, 07:53 AM
martthie_08 martthie_08 is offline
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Germany
Posts: 288
Default Re: Carbon and Mac Pro 5,1 compatibility

sorry to hijack, has anyone had success with Carbon on older (mid 2013) Macbook Air with Catalina?
this would only be for location/live recording, mixing is done on a desktop with HDX..
Reply With Quote
  #8  
Old 07-13-2021, 09:01 AM
dominicperry dominicperry is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: UK
Posts: 489
Default Re: Carbon and Mac Pro 5,1 compatibility

Quote:
Originally Posted by martthie_08 View Post
sorry to hijack, has anyone had success with Carbon on older (mid 2013) Macbook Air with Catalina?
this would only be for location/live recording, mixing is done on a desktop with HDX..
Officially (Apple) - any Mac with a TB port supports AVB. But I strongly suspect that a 2013 MBA isn't going to cut it with both PT and the overhead of running an AVB interface, which seems to put quite a bit of pressure on the CPU, even without an audio passing.

The minimum MBPro Avid spec to support the Carbon is:
Late 2016 Retina 15" MacBookPro13,3 Quad-Core i7 'Skylake' 2.9 GHz

The minimum MBAir Avid spec is:
2020 MacBook Air 10,1 8-Core M1 'Silicon' 3.2 GHz / 7-Core GPU with 16GB Memory

https://avid.secure.force.com/pkb/ar...ements#adaptor
Reply With Quote
  #9  
Old 07-13-2021, 09:05 AM
martthie_08 martthie_08 is offline
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Germany
Posts: 288
Default Re: Carbon and Mac Pro 5,1 compatibility

thanks for your reply!
yes I've seen the minimum specs..
this is just for using ProTools as a tape machine, no plugins whatsoever.
I was able to do this 15 years ago on a 400MHz Powerbook G4 recording 24 tracks :)
Reply With Quote
  #10  
Old 07-13-2021, 09:12 AM
dominicperry dominicperry is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: UK
Posts: 489
Default Re: Carbon and Mac Pro 5,1 compatibility

Quote:
Originally Posted by martthie_08 View Post
thanks for your reply!
yes I've seen the minimum specs..
this is just for using ProTools as a tape machine, no plugins whatsoever.
I was able to do this 15 years ago on a 400MHz Powerbook G4 recording 24 tracks :)
I've got a 2011 MBA that I can try - let me get back to you. It may not run a late enough version of MacOS..........
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Carbon and Windows 10? chrisdee Pro Tools | Carbon 51 05-05-2022 08:24 PM
Carbon with anything other than 10.15.7? Matt Hepworth Pro Tools | Carbon 12 01-08-2021 07:14 AM
Pro Tools | Carbon Avid Technical Alerts 0 11-12-2020 03:14 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:31 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com