Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-07-2022, 03:25 AM
Jon at Solent Jon at Solent is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Southampton, UK
Posts: 27
Default HDX & 3rd Party DAWs (Mac) Interface Sync & HW Buffer Size

Hi,

We have several macs running Monterey and PT2022.7 (inc HD Driver 2022.7) and 2 x HD I/O Interfaces. Internal Sync on HD I/O#1, Loop Sync on HD I/O#2. All works exactly as expected when running Pro Tools. However...

We also need to run Logic Pro (10.7.4) and Ableton Live (11.1.5) on the systems. When launching a 3rd party DAW, and setting HDX as the Audio I/O, the interfaces do not switch to Internal and Loop Sync. The result is that there are dropouts in the incoming audio.

If I open Audio Midi Setup (AMS) and toggle the Clock Source of the HDX to something different, then back to Internal #1, it all locks up and works without error.

A possibly related issue is the HW Buffer Size of the HDX does not switch with the 3rd party DAW HW Buffer Size changes and has to be switched manually via Configure Device in AMS. This doesn't work if any software is using HDX at the time. AvidAudioServer crashes.

This has been going on through several versions of the Avid HD Driver. Making me think I've missed something quite obvious. A search of Google is of no help, so I might be unique. ;-) It does appear that the integration of HDX with CoreAudio is not as tight as we might need.

Any suggestions of sensible solutions to help our students have a smoother experience gratefully received.

Jon Wills
Solent University - UK

10 x Avid HDX Systems, 5 x Avid HD Native Systems, 75 x PT Native Systems
Reply With Quote
  #2  
Old 10-07-2022, 11:21 AM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,518
Default Re: HDX & 3rd Party DAWs (Mac) Interface Sync & HW Buffer Size

Pro Tools 2022.9 offers aux bridging in HDX Hybrid mode.
But HD Pro Tools prior has never offered simultaneous HD /Core Audio.

There are Third Party solutions from source connect.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-08-2022, 12:07 PM
uptheoctave uptheoctave is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: UK
Posts: 486
Default Re: HDX & 3rd Party DAWs (Mac) Interface Sync & HW Buffer Size

As DetroitT says, you cannot have HDX and Native running at the same time.
You will need a native audio interface of some kind.
Getting that audio into Pro Tools, or monitoring at the same time can be a pain, depending on what interface you are using for Pro Tools.

I use Dante to send my inputs to both Digilink and to a Rednet PCIER card and then use the output of the PCIER card as a monitor source in DADMAN.
The only drawback with this is the PCIER card must be the same sample rate as the MTRX.

I also sometimes use a UA Apollo X8 which can run at independent sample rates, which is sent S/PDIF out into the MTRX's AES card, which can do on the fly SRC.

Even if you do not want them running at the same time, using the HDX engine natively is a total pig- the latency is horrendous, compared to a £100 USB audio interface.
I've never understood why Avid didn't work to get the native latency down to something vaguely acceptable.
__________________
James Richmond

2019 Mac Pro
Avid HDX, MTRX, Focusrite Rednet PCIER, Red 16Line, UA Apollo X8, Trinnov MC8 Pro.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-08-2022, 02:31 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,874
Default Re: HDX & 3rd Party DAWs (Mac) Interface Sync & HW Buffer Size

My Avid interfaces haven't played nice with Logic in quite a while. They did -- a few years ago -- but then some combination of OS/Logic/PT updates broke their relationship and I couldn't get Logic and Avid to play in the same sandbox.

However, that changed last week with PT 2022.9. Now, in Logic, my hardware shows up and I can access the ins and outs as expected.

I'm running a Mac Studio w/ Monterey 12.6 and PT 2022.9, as mentioned, and using an HD Native Thunderbolt box.

I'm not quite sure what's happening in your system but maybe some software needs an update?
Reply With Quote
  #5  
Old 12-06-2022, 12:07 PM
lennonbus lennonbus is offline
Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: Earth
Posts: 1
Default Re: HDX & 3rd Party DAWs (Mac) Interface Sync & HW Buffer Size

Hi Eric,
I’m interested to know in your exact setup what latency you’re experiencing when recording in Logic through the Avid hardware (and what buffer setting)? Glad to know it’s working for you, would love to hear how well!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AVID Interface Preferred Buffer Size Amack General Discussion 16 07-28-2015 12:03 PM
Can't lower the buffer size for HD Native & Omni with 3rd party DAWs? akhafaji Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 3 05-27-2014 06:24 AM
Best interface for low buffer size? Ru_C macOS 5 03-08-2012 01:23 PM
Need help with setting buffer size for interface. SpinningDisk Tips & Tricks 4 01-20-2010 10:16 AM
Performance: Buffer size or FW interface sidereal-studios Storage Subsystems 2 01-23-2005 04:40 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:59 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com