Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-08-2022, 11:10 AM
off the wall's Avatar
off the wall off the wall is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: NYC-NJ
Posts: 532
Default New "Mac Studio" from Apple

The just announced Mac Studio computer looks killer. Essentially a Max Mini. M1 Ultra CPU (two M1 Max's) up to 128GB unified RAM. Performance better than the 28 core Mac Pro.

PT compatibility Q4 of 2025.
__________________
offthewallproductions
Mac Pro 5,1 3.46 Ghz 12 core, Open Core 0.8.0 EFI, Radeon RX580 GPU, GC-TITAN RIDGE TB3 PCIe card, M.2 NVMe SSD boot drive on PCIe card, 48GB RAM, macOS 11.6.8
Pro Tools Ultimate 2022.7.0 HDX, UA Octo PCIe card in external TB3 chassis, MTRX Studio I/O, C|24 control surface.
Genelec 1031AP/7070A 5.1 monitoring.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-08-2022, 11:18 AM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,606
Default New "Mac Studio" finally enters the world

As a 2013-era Trashcan owner, this new Mac is exciting. Small, powerful and with a (believe it or not) *fair* price tag. Shipping soon.

The question for ProTools users is: how soon will we be able to use these? It will undoubtedly ship with Monterey, which is one wrinkle, but it also employs a version of the M1 chip, which is, potentially, another issue.

I'm certain we'll see people diving in from Day 1, trying PT and all their plugins. As an owner of a Mac that's quite long in the tooth, I'd love to be one of those people. But I won't be. Not right away. So I'll be watching for those reports.

Still, it's VERY exciting news. Finally filling the gap between the Mini and the desktop MacPros, which are insanely priced.

What're your thoughts about this new machine?
Reply With Quote
  #3  
Old 03-08-2022, 11:32 AM
junkgear's Avatar
junkgear junkgear is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,664
Default Re: New "Mac Studio" finally enters the world

Really nice to see this addition to the Mac lineup. I too always thought the mini was not enough and the Pro was too much. I do wish the entry level Studio had more options than just the two. A model with 32GB RAM and the Ultra processor would be nice.

As far as software, as soon as everyone releases native M1 support, it will work on these too. Will be interesting to see how they do in the wild.
__________________
Will

System Details
Reply With Quote
  #4  
Old 03-08-2022, 11:48 AM
Tweakhead Tweakhead is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 1,814
Default Re: New "Mac Studio" finally enters the world

the major issue I see is the TB4 cable length spec of 2m max.
how are people supposed to hook up displays, CPU, and audio interface in anything other than a desktop situation ?
there doesn't even seem to be a 3rd-party solution.
are people with this need of racked audio interface/computer with a remote display/keyboard simply just gonna ignore the TB4 displays and go with HDMI instead ?
it seems to defeat the whole point of getting an integrated Apple CPU/Display system.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-08-2022, 11:54 AM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,606
Default Re: New "Mac Studio" finally enters the world

Quote:
Originally Posted by Tweakhead View Post
the major issue I see is the TB4 cable length spec of 2m max.
how are people supposed to hook up displays, CPU, and audio interface in anything other than a desktop situation ?
there doesn't even seem to be a 3rd-party solution.
are people with this need of racked audio interface/computer with a remote display/keyboard simply just gonna ignore the TB4 displays and go with HDMI instead ?
it seems to defeat the whole point of getting an integrated Apple CPU/Display system.
I guess I didn't catch that. Are you saying that TB4 lengths beyond 2 meters won't work in any capacity? Or that they simply won't work at their maximum specs? I have a 4K monitor, currently using a mini displayport, which in no way requires the maximum bandwidth from its connection, and I never thought I'd be limited to 2 meters.

As far as the location where this Mac is intended to be placed, it seems to be akin to a MacMini in that it's designed to be on or near the monitor -- *not* being called a Pro model -- so perhaps they feel that 2 meters is enough for this application. Though, again, I don't know the details of the 2 meter TB4 limitation(s).
Reply With Quote
  #6  
Old 03-08-2022, 12:19 PM
Tweakhead Tweakhead is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 1,814
Default Re: New "Mac Studio" finally enters the world

well, I must admit that I'm no expert in this. I'm still in 5,1 Mac Pro land, with a DVI monitor (easily extendable) and USB extension for the keyboard (again, easily extendable).
I've been trying to think thru the logistics of upgrading my entire system, and this TB4 length limitation is something that still keeps me from jumping into an entire new computer/audio interface/display ecosystem. It's simply not designed for the pro world where people have machine rooms/racks/patchbays/workstations.
I was really wanting to go dual displays too. (I've been a "Command"+"=" person for so long that it's faster than glancing at another screen, along with my palette of screen configs)
I'm kinda hoping this thread turns into a serious shared-information tip resource for everyone in the same situation - especially since this Mac Studio machine looks like a reasonable contender for new powerful Pro Tools systems.
Here's one interesting read:
https://plugable.com/blogs/news/what...olt-4-and-usb4

and then this (which confuses me more than ever) :
https://nascompares.com/answer/maxim...-to-extend-it/

are we all gonna need endless active docking stations ?

Last edited by Tweakhead; 03-08-2022 at 01:19 PM.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-08-2022, 12:13 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,055
Default Re: New "Mac Studio" finally enters the world

Quote:
Originally Posted by Tweakhead View Post
the major issue I see is the TB4 cable length spec of 2m max.
how are people supposed to hook up displays, CPU, and audio interface in anything other than a desktop situation ?
there doesn't even seem to be a 3rd-party solution.
are people with this need of racked audio interface/computer with a remote display/keyboard simply just gonna ignore the TB4 displays and go with HDMI instead ?
it seems to defeat the whole point of getting an integrated Apple CPU/Display system.
TB4 is backwards compatible.
Long distance TB3 works just fine.
__________________
Pro Tools Ult 2022.6, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniS1 x 2, FireHD x 2, Dock, iPad Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #8  
Old 03-08-2022, 03:16 PM
DRC Music's Avatar
DRC Music DRC Music is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Jacksonville, FL
Posts: 342
Default Re: New "Mac Studio" finally enters the world

Quote:
Originally Posted by Tweakhead View Post
the major issue I see is the TB4 cable length spec of 2m max.
how are people supposed to hook up displays, CPU, and audio interface in anything other than a desktop situation ?
there doesn't even seem to be a 3rd-party solution.
are people with this need of racked audio interface/computer with a remote display/keyboard simply just gonna ignore the TB4 displays and go with HDMI instead ?
it seems to defeat the whole point of getting an integrated Apple CPU/Display system.
Well it seems we have a 3 meter incoming soon… but is pricey!

https://9to5mac.com/2022/03/08/apple...-in-the-works/
Reply With Quote
  #9  
Old 03-08-2022, 04:28 PM
glasswing glasswing is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: vancouver Island b.c. Canada
Posts: 190
Default Re: New "Mac Studio" finally enters the world

Well that's good news. Right now I have three monitors. With the new setup two would suffice. Thanks for the info
__________________
Mac Studio Ultra / 128 RAM/2TB HD / Avid HDX Chassis / 2 X Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Docks w Samsung 970 EVO Plus (6TB) / Avid C24 / Avid 16X16 I/O Analog / Lynx Aurora 16/16 1/O Analog / Dangerous 2 Bus / Benchmark ADC1
www.glasswing.com
www.richardsales.com
Reply With Quote
  #10  
Old 03-08-2022, 04:33 PM
Tweakhead Tweakhead is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 1,814
Default Re: New "Mac Studio" finally enters the world

Quote:
Originally Posted by DRC Music View Post
Well it seems we have a 3 meter incoming soon… but is pricey!

https://9to5mac.com/2022/03/08/apple...-in-the-works/
yeah, interesting.
In fact while researching for some definitive info as to why this seemingly violates the current rules I just found this tidbit on Wikipedia:
"At some unspecified time in the future, optical Thunderbolt 4 cables are targeting lengths between ~5 m (20 ft) to 50 m (160 ft)"
https://en.wikipedia.org/wiki/Thunde...#Thunderbolt_4
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Complete Recording Studio FOR SALE! Pro Toold Hd2 Accel, C24, Apple, Mogami, etc... sketchellis Buy & Sell 15 05-06-2013 06:27 PM
apple-m "mute region" clash with finder apple-m "minimize" wez 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 06-12-2007 05:19 AM
2 Power-Mac's on 1 Apple Studio Display? Optimus Prime 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 11-02-2004 01:11 PM
Has anyone had this problem with their Apple Studio Display? peter parker 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 09-29-2002 12:55 AM
Please advise on best setting on Apple Studio Display LCD Flatscreens - going blind! Jules Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 05-05-2001 12:54 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:14 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com