Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-17-2011, 03:47 PM
dl0banter dl0banter is offline
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: USA
Posts: 25
Default Hum in MBox inputs... Hum Eliminator didn't work, blnced cables didn't...

Hum X didn't work (its basically a noise gate as when I play a note, the hum comes back with the tone that is supposed to be played).

The keyboard is an Alesis QS 6.1. I get hum on either input of the MBox, it doesn't matter if I come out of the mains on the Alesis or if I go headphone jack, the hum is still there.

The hum is still there if I plug everything into the same power strip, the hum is still there when I use headphones instead of speakers etc.

I don't know what to do next... I think I've tried every permutation of combincations of things... I wonder if a $200 power conditioner will help? That's a hefty price but worth it if it actually solved this issue...

Oh... just some symptoms:

Unbalanced cables make the hum worse.... any connectors in between cable from main or headphones onthe output of the keybaord and the input on the Mbox makes it worse. A hum eliminator will double the hum noise and make the system dangerous (i get zapped when touching metal parts when this configuration is in place).

What's going on here?

D
Reply With Quote
  #2  
Old 02-17-2011, 04:01 PM
anothercolour anothercolour is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Cincinnati, OH
Posts: 242
Default Re: Hum in MBox inputs... Hum Eliminator didn't work, blnced cables didn't...

Check to see that no cable TV items are interfacing with you audio setup.
Sometimes when you use a cable box to get digital music channels, the ground differential may cause a hum.
Just a thought.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-17-2011, 04:18 PM
dl0banter dl0banter is offline
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: USA
Posts: 25
Default Re: Hum in MBox inputs... Hum Eliminator didn't work, blnced cables didn't...

I tracked it down.

Why I didn't try this before I don't know. It seemed unfathomable that my keyboard was causing it, but it is. I don't know if it is power-related but I kinda doubt it. I can't believe it. No wonder I try every permutation (including getting shocked) to find this out. I need a new keyboard or at least need to get this thing fixed.

Doh.

D
Reply With Quote
  #4  
Old 02-17-2011, 04:32 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,289
Default Re: Hum in MBox inputs... Hum Eliminator didn't work, blnced cables didn't...

That was exactly what I was about to type in(to try another keyboard). Glad you got it solved
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 02-17-2011, 08:40 PM
LanceK LanceK is offline
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Melbourne, Australia
Posts: 226
Default Re: Hum in MBox inputs... Hum Eliminator didn't work, blnced cables didn't...

Most of the time it is just the power supply thats messed up. If it is a wall wart, try another one. If not fixing it still may be cheaper than buying another one. Good luck!
Reply With Quote
  #6  
Old 02-17-2011, 08:55 PM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: Hum in MBox inputs... Hum Eliminator didn't work, blnced cables didn't...

try a TS 1/4" with only the Tips connected or the Shied lifted on one side
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mbox 2 Mini: output is okay but inputs don't work Tarktones 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 08-21-2010 04:09 PM
wats the best trs cables for the inputs and outputs for the mbox mini? Graffic 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 06-07-2009 06:25 PM
inputs, outputs, cables..oh my. Numi 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-02-2008 10:01 AM
Help..Mbox..Unbalanced cables or balanced cables.. DRAFT 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 05-08-2005 08:07 PM
inputs 3-8 on 001 loose? or bad cables? jeronimo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 05-04-2001 11:37 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:03 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com