Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2020

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-08-2021, 09:40 AM
copesetic copesetic is offline
Member
 
Join Date: Oct 2020
Location: Germany
Posts: 40
Default Ultimate upgrade from perpetual

Hi guys, I just received a gig that was wrongly communicated. I was going from a stereo mix and now it turns out she needs a DCP 5.1 mix. In order to keep the gig, I’m thinking of updating. Is it possible to upgrade my stereo perpetual license to ultimate, if so what would it cost. I guess not as much as the PT Ultimate itself for 2500€ or? And can I run it with the gear that I have in my signature? Aside from a few more speakers, do I need anymore gear? My MOTU ultralite can handle it or?

Thx in advance
Reply With Quote
  #2  
Old 01-08-2021, 09:42 AM
copesetic copesetic is offline
Member
 
Join Date: Oct 2020
Location: Germany
Posts: 40
Default Re: Ultimate upgrade from perpetual

On that note, has anyone tried converting a stereo mix to 5.1 with the “audacity” Programm?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #3  
Old 01-08-2021, 09:43 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 21,139
Default Re: Ultimate upgrade from perpetual

Why not set up a 30-day trial? That gives you Ultimate and thinking time


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-08-2021, 09:50 AM
copesetic copesetic is offline
Member
 
Join Date: Oct 2020
Location: Germany
Posts: 40
Default Re: Ultimate upgrade from perpetual

Thx for the reply. I don’t really need the thinking time as I was a long time PT 10 HDX user. What I need is the money to upgrade. If I knew the hardware that I have now can run the program then it would make my impulsive buy finger easier to click. I just wanted to check to make sure I don’t need a “native” box or an Omni or something fancy like that.

Is this the upgrade I would need?

https://m.thomann.de/gb/avid_pro_too...rch=1610128193
Reply With Quote
  #5  
Old 01-08-2021, 10:47 AM
Obsidian Dragon Obsidian Dragon is online now
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,029
Default Re: Ultimate upgrade from perpetual

As suggested above, the wisest way is to get the trial for Protools Ultimate. This allows you to verify that it works with your hardware to support your 5.1 mix and possibly allow you to finish the gig. Then once you're satisfied with the performance and functionality, you may go ahead and click to purchase the upgrade to Ultimate. Everything good and no down side to this approach.
__________________
Obsidian Dragon
MacBookPro14,3 - Intel Core i7 3.1 GHz, 16 GB
MacOS 11.3.1 running Protools 2021.3.1
Reply With Quote
  #6  
Old 01-11-2021, 01:33 PM
mwm711 mwm711 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2020
Location: Park Ridge, IL
Posts: 1
Default Re: Ultimate upgrade from perpetual

Quote:
Originally Posted by copesetic View Post
Hi guys, I just received a gig that was wrongly communicated. I was going from a stereo mix and now it turns out she needs a DCP 5.1 mix. In order to keep the gig, I’m thinking of updating. Is it possible to upgrade my stereo perpetual license to ultimate, if so what would it cost. I guess not as much as the PT Ultimate itself for 2500€ or? And can I run it with the gear that I have in my signature? Aside from a few more speakers, do I need anymore gear? My MOTU ultralite can handle it or?

Thx in advance
There currently is a perpetual ultimate license available on buy/sell for $1800 obo if still interested and looking to save a few bucks.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-11-2021, 01:56 PM
copesetic copesetic is offline
Member
 
Join Date: Oct 2020
Location: Germany
Posts: 40
Default Re: Ultimate upgrade from perpetual

Thx, but i just found out that I would need an HD native box and an HD Omni for the ultimate to work so I’m looking for those at the moment.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #8  
Old 01-11-2021, 06:40 PM
originalscottyg originalscottyg is online now
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Detroit
Posts: 846
Default Re: Ultimate upgrade from perpetual

Quote:
Originally Posted by copesetic View Post
Thx, but i just found out that I would need an HD native box and an HD Omni for the ultimate to work so I’m looking for those at the moment.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Why would you have to use HD Native & Omni? Ultimate software works with any 3rd party CoreAudio or ASIO interface with the usual 32 I/O limit. Lots of 3rd party interfaces can do monitor control for 5.1+. I am not sure if MOTU CueMix can control monitor paths of 5.1, but it very likely can.
__________________
Scott Gatteño
Reply With Quote
  #9  
Old 01-12-2021, 02:11 AM
copesetic copesetic is offline
Member
 
Join Date: Oct 2020
Location: Germany
Posts: 40
Default Re: Ultimate upgrade from perpetual

That’s what my PT dealer said. I would need at least the native box and some kind of compatible interface.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #10  
Old 01-12-2021, 03:10 AM
JCBigler's Avatar
JCBigler JCBigler is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Tulsa, OK
Posts: 2,911
Default Re: Ultimate upgrade from perpetual

Quote:
Originally Posted by copesetic View Post
That’s what my PT dealer said. I would need at least the native box and some kind of compatible interface.
Your dealer is wrong.

You only need the HD Native or HDX card if you need to get more than 32 inputs or outputs into or out of the system at a time. You can still have up to 384 channels at a time at with the stand alone Ultimate software.

You can use Protools Ultimate with any USB, Thunderbolt, or ethernet audio interface with full features and track counts (except for the I/O limit). And it will do surround just fine, assuming you have the right number of physical outputs in your audio interface to monitor in surround correctly.
__________________
Justice C. Bigler
www.justicebigler.com

Lenovo P50: quad-core i7-6820hq, 64GB, 2TB SSD, Win 10 Pro / Protools vanilla 2020.12
2018 MacBook Pro: six-core i9, 32GB, 1TB, Catalina / HD|Native-TB / Protools Ultimate 2020.12

Home/mobile: Focusrite Red 8Pre / Clarett 4Pre / DVS
Road/hotel: Roland OctaCaputre / Apogee One
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HD10 Perpetual Upgrade to 2020 Ultimate Perpetual WaterRat Licensing & Accounts 7 04-24-2020 06:47 PM
FS: Pro Tools Ultimate Perpetual Funkmasta69 Buy & Sell 0 09-30-2019 08:37 PM
PT Ultimate perpetual REINSTATE still possible? peterle Licensing & Accounts 11 06-27-2019 03:14 PM
Pro Tools Ultimate 2018(HD) perpetual license w/Support & Upgrade Plan and more Evermore Buy & Sell 0 12-07-2018 11:33 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:07 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com