Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-16-2009, 03:41 PM
deedpartle deedpartle is offline
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Edgewood, WA
Posts: 7
Default white noise bursts

This is difficult to track down because it's very intermittent . It's very dramatic though. I periodically get a white noise burst that is extremely loud during record and I believe play back as well. It reminds me of corrupt data on a drive but it is not repeatable . Never the same place twice. anyone ever run into this one?

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 08-16-2009, 07:22 PM
tim carter tim carter is offline
Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: Nashville, TN
Posts: 318
Default Re: white noise bursts

I had this problem for a while... can't remember exactly what I did, but, have you updated all of your plugins?
__________________
Mac G5, 10.5.8, 2 GB, Rosetta 800 w/X-HD Card, Control24, HD2, PT's 8
http://carterbrothersband.com/studio.cfm
Reply With Quote
  #3  
Old 08-18-2009, 04:25 PM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,806
Default Re: white noise bursts

You might want to read this thread which has an exhaustive list of various white noise issues and their solutions.
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #4  
Old 08-19-2009, 12:43 AM
Howardk Howardk is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Canada, just past the line!
Posts: 1,976
Default Re: white noise bursts

Quote:
Originally Posted by deedpartle View Post
This is difficult to track down because it's very intermittent . It's very dramatic though. I periodically get a white noise burst that is extremely loud during record and I believe play back as well. It reminds me of corrupt data on a drive but it is not repeatable . Never the same place twice. anyone ever run into this one?

Thanks
Yes, I have had this problem a number of times over the years.

Once a reseat of the card jumper cables fixed the problem.

Another time I was a particular combination of plugins. . . I forget the details.

Another time there was a problem with my Cards and digi had me send in the core and process cards and replace them all (the computer also would not startup once in awhile when the cards were installed).

On one project it happened frequently when doing a "save copy in" using sessions from a clients LE systemr. . . I never did find the problem that time.

Recently the noise blast came up again, sometimes when consolidating regions. I would hear the blast, but it would not show in the waveform. However using the regenerate waveforms function (region bin menu) would show it.

ProTools remains must more tempermental than I would like. . . I remain on PT 7.4 as my copy of PT 8 gathers dust.
__________________
...for system configuration info see my profile
(Click on member name)
Reply With Quote
  #5  
Old 08-24-2009, 09:11 PM
deedpartle deedpartle is offline
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Edgewood, WA
Posts: 7
Default Re: white noise bursts

It hasn't acted up now for quite some time. Although I still feel it may be hard drive dependent . I've worked on a variety of projects on different drives and it's been well behaved. I did see that I had file sharing on from transferring some files computer to computer. I've had weird things happen with file sharing in the past so I try not to keep it active. I'm going to pretend that was the problem until it acts up again.
Thanks for all the input.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-24-2009, 11:21 PM
jfredk jfredk is offline
Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Nashville, TN
Posts: 102
Default Re: white noise bursts

my first place to look would be your audio interface/hardware failure and not a software problem...run diagnostic on that to make sure there's no intermittent card issues that would make this happen...and is it really white noise or pink noise or digi noise?...there is a difference

J Fred in Nashville
__________________
G4 MDD Dual 1.42, 2 gig RAM, MAC OS 10.4.11, PT 7.3.1cs8, 192 I/O, Gibson Stereo 79RT
Reply With Quote
  #7  
Old 08-25-2009, 06:29 AM
midnightrambler midnightrambler is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: London, UK
Posts: 2,555
Default Re: white noise bursts

I really think the Digi engineers should be able to incorporate some safety aspect into ProTools, so that should any white noise (or indeed any noise that approaches 0dBFs) is muted automatically, no matter what the cause of the problem is. I'm really surprised there haven't been any legal cases about hearing loss due to white noise bursts. I'm not sure "well it was the Firewire card" is a good enough defence in a court of law.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-25-2009, 06:59 AM
Keybeeetsss's Avatar
Keybeeetsss Keybeeetsss is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Memphis
Posts: 8,759
Default Re: white noise bursts

Quote:
Originally Posted by DigiTechSupt View Post
You might want to read this thread which has an exhaustive list of various white noise issues and their solutions.
DTS has given what is needed... No need to start a whole nother thread Duc'sters...

Thatz what bumps are for...
__________________
MYSPACE ON'EIM
LAUTEN MICS & ME
DA'TUBE ON'EIM

'IS TAMARA HOME'
NO, SHE'S WITH
HOBO KEY
'' (that dopey green thing)

('we' must start using pronouns)
Reply With Quote
  #9  
Old 08-25-2009, 11:45 PM
laki laki is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 512
Default Re: white noise bursts

I had this issue today. I had a dust bunny at one of the connector ends of my flexi cable. Cleaned and reseated... Problem gone!

I've also had issues with white noise when using the DSP Cache in PT8.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-26-2009, 04:22 AM
BradLyons BradLyons is offline
Member
 
Join Date: Jun 2001
Location: Atlanta, GA
Posts: 2,985
Default Re: white noise bursts

Also be sure to check for hard-drive fragmentation.....that stuff builds up quickly and can also cause white noise and static.
__________________
Thank you, Brad Lyons
GC PRO- Pro Accounts Manager
(404)844-9758
blyons@gcpro.com
www.theaudioprofessional.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
White noise bursts gemada Pro Tools SE and Essential (Win) 6 06-20-2011 12:51 PM
PT9 White Noise Bursts therecordinghouse Pro Tools 9 1 11-19-2010 10:12 AM
White Noise Bursts in PT9 mattytoldhatty 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 11-15-2010 05:35 PM
Bursts of white noise Danielle 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 16 01-24-2004 06:30 AM
White Noise Bursts with 6.1.1 LE M BOX jamieoliver 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 10-03-2003 10:39 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:05 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com