Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-31-2011, 05:28 PM
jayagogetta jayagogetta is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: jersey city usa
Posts: 6
Default Major dae error help -9073 and -9473

hey everyone i have been in a slight situation the past few months trying to really figure this out but i cant, every time I'm in a mix of a song i get these errors like 20 min into the session that first reads DAE error -9073, something about the DAE engine is too slow or something like that, then when i use elastic properties i get another error that's is error number -9473 it has something to do about elastic property i don't recall exactly the error information but can someone please help me!!!

I'm running on a Intel mac with a 003, control 24, pro tools 9.1 with operating system leopard
Reply With Quote
  #2  
Old 02-01-2011, 09:54 AM
Park Seward's Avatar
Park Seward Park Seward is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Grants Pass, OR
Posts: 4,284
Default Re: Major dae error help -9073 and -9473

Are you on Leopard 10.5 or Snow Leopard 10.6?
__________________
Park
The Transfer Lab at Video Park
Analog tape to Pro Tools transfers, 1/4"-2"
http://www.videopark.com
MacPro 6 core 3.33 GHz, OS 10.12.1, 8 GB RAM, PT12.6.1, Focusrite Saffire Pro 40, PreSonus DigiMax, MC Control V3.5, dual displays,
Neumann U-47, Tab V76 mic pre, RCA 44BX and 77DX, MacBook Pro 9,1, 2.3 Mhz, i7, CBS Labs Audimax and Volumax.
Ampex 440B half-track and four-track, 351 tube full-track mono, MM-1100 16-track.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-01-2011, 11:25 AM
Eric Seaberg's Avatar
Eric Seaberg Eric Seaberg is offline
Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: San Diego, CA
Posts: 1,864
Default Re: Major dae error help -9073 and -9473

Where's your hard-drive? You shouldn't be using the internal system drive for audio. You need an external drive... and NOT USB. Must be Firewire or better.
__________________
Eric Seaberg • San Diego, CA
A.E.S., I.E.E.E., S.M.P.T.E., S.P.A.R.S.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-01-2011, 12:37 PM
OddsAre OddsAre is offline
Member
 
Join Date: May 2005
Location: Maine
Posts: 1,027
Default Re: Major dae error help -9073 and -9473

Quote:
Originally Posted by jayagogetta View Post
I'm running on a Intel mac
That narrows it down to about 30 models in the last 5 years... More info, please be very specific, model, CPU, RAM, OS version number. As previously stated, what are you using for an audio drive? Hopefully a separate Firewire drive, and preferably not a huge slow drive with tons of files already on it...
__________________
Mac Book Pro Retina 2.6 GHz i7 Quad | 16GB | OSX 10.8.5 | Digi 002 | Apogee Rosetta 800/96 | PT 10 | Waves Gold/RevMaxx V9
Reply With Quote
  #5  
Old 02-01-2011, 12:59 PM
jayagogetta jayagogetta is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: jersey city usa
Posts: 6
Default Re: Major dae error help -9073 and -9473

Quote:
Originally Posted by park seward View Post
are you on leopard 10.5 or snow leopard 10.6?
10.6
Reply With Quote
  #6  
Old 02-01-2011, 12:59 PM
jayagogetta jayagogetta is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: jersey city usa
Posts: 6
Default Re: Major dae error help -9073 and -9473

Quote:
Originally Posted by Eric Seaberg View Post
Where's your hard-drive? You shouldn't be using the internal system drive for audio. You need an external drive... and NOT USB. Must be Firewire or better.
no i am new to this im actually using the internal secondary drive with just audio files on it, meaning that my pro tools files are running into my secondary hardrive and not an external
Reply With Quote
  #7  
Old 02-01-2011, 01:01 PM
jayagogetta jayagogetta is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: jersey city usa
Posts: 6
Default Re: Major dae error help -9073 and -9473

Quote:
Originally Posted by OddsAre View Post
That narrows it down to about 30 models in the last 5 years... More info, please be very specific, model, CPU, RAM, OS version number. As previously stated, what are you using for an audio drive? Hopefully a separate Firewire drive, and preferably not a huge slow drive with tons of files already on it...
i have a intel mac the tower, 3.0 ghz, 4gb ram, leopard 10.6, im using and internal secondary drive since i have 4 hardrives in the tower
Reply With Quote
  #8  
Old 02-01-2011, 02:37 PM
OddsAre OddsAre is offline
Member
 
Join Date: May 2005
Location: Maine
Posts: 1,027
Default Re: Major dae error help -9073 and -9473

10.6.? if click the Apple in the upper right and About This Mac, it will tell you the exact version.

What brand/model internal hard drive is your secondary drive? Is it 7200RPM? How many GB's is the capacity and how many GB's are available? When was the last time you cleaned off and reformatted it?

Have you tried to record onto one of the other 2 "non-System" drives to see if they worked any better?

Have you ever run with just 2GB of RAM, just to see if maybe you have a bad stick of RAM? That happened to me once and it kicked off error after error.. 2GB ran smoother than 6GB with the bad stick. I slowly rotated the sticks around until I found the combination that singled out the bad stick.
__________________
Mac Book Pro Retina 2.6 GHz i7 Quad | 16GB | OSX 10.8.5 | Digi 002 | Apogee Rosetta 800/96 | PT 10 | Waves Gold/RevMaxx V9

Last edited by OddsAre; 02-01-2011 at 02:39 PM. Reason: grammar
Reply With Quote
  #9  
Old 02-01-2011, 04:50 PM
jayagogetta jayagogetta is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: jersey city usa
Posts: 6
Default Re: Major dae error help -9073 and -9473

Quote:
Originally Posted by OddsAre View Post
10.6.? if click the Apple in the upper right and About This Mac, it will tell you the exact version.

What brand/model internal hard drive is your secondary drive? Is it 7200RPM? How many GB's is the capacity and how many GB's are available? When was the last time you cleaned off and reformatted it?

Have you tried to record onto one of the other 2 "non-System" drives to see if they worked any better?

Have you ever run with just 2GB of RAM, just to see if maybe you have a bad stick of RAM? That happened to me once and it kicked off error after error.. 2GB ran smoother than 6GB with the bad stick. I slowly rotated the sticks around until I found the combination that singled out the bad stick.
its a 10.6 and yes its 7200 its a 500gm and it had 405 gb remaining, the problem is i dont know how to defragment on mac and or reformat, i didnt try the ram stick yet but i will try
Reply With Quote
  #10  
Old 02-01-2011, 06:19 PM
Glide Glide is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 47
Default Re: Major dae error help -9073 and -9473

Quote:
Originally Posted by jayagogetta View Post
no i am new to this im actually using the internal secondary drive with just audio files on it, meaning that my pro tools files are running into my secondary hardrive and not an external
That's your problem - I had the exact same problem and went crazy searching here to find the repair. My reasoning was that a secondary internal drive would be faster than an external drive. So just to compare I went out and bought an external firewire drive for my Pro Tools operational drive and the errors completely disappeared. I now use the internal secondary drive just as a backup for my songwriting drive. Try it - get the fastest firewire external drive you can buy. Be sure to change the default drive in settings.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Non-stop DAE Errors 9473 and 9073 extra 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 11-25-2011 10:35 AM
Error 9073 and Error Increase/Reduce H/W Size during playback Digi001 Karma180 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 11-05-2011 07:46 PM
9473 error - but i don't have any elastic audio tracks running! mr xy macOS 0 06-28-2011 09:47 AM
Error DAE 9473,6031 on Playback Funkycoolcat Pro Tools TDM Systems (Win) 5 12-27-2010 03:06 PM
profire2626/protools8-error 9473 tinners Pro Tools M-Powered (Mac) 5 01-10-2010 08:17 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:17 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com