Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-30-2022, 12:15 PM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,757
Default Video engine in 22.5 and 22.6

I must say the 22.5 and 22.6 updates have been the worst video engines in a long time.
Never had so many video engine crashes in years.

Just me? All was fine and smooth in 21.12. Then I went to 22.5 and the problems started. 22.6 from today same thing.

Frank.
__________________
PTHDn 2022.10 (OSX12.6.1), 8x8x8, MacPro 5,1 3.33Ghz 12-Core, BM DeckLink SDI, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 48GB RAM, Xilica Neutrino, Meyersound Acheron
Reply With Quote
  #2  
Old 06-30-2022, 02:13 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,176
Default Re: Video engine in 22.5 and 22.6

What video codec are you using? (and what wrapper)

I haven't had any issues with 22.4, 22.5 (just started 22.6 so still needs time)
h264 and ProResProxy (wrapped in .mov containers)
__________________
Pro Tools Ult 2022.7, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniS1 x 2, FireHD x 2, Dock, iPad Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 4TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #3  
Old 06-30-2022, 02:27 PM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,757
Default Re: Video engine in 22.5 and 22.6

Always DNxHD36 either QT or MXF. Currently QT. h264 is a nono. ProRes I hardly ever see and if yes I transcode to DNxHD. 99% is DNxHD on my planet anyway.

Had at least 10 "unknown video engine" and "unable to stop" errors today. Went to 22.6 hoping for the better but it actually got worse. Often PT freezes when saving the temp file before it saves the actual session.

Installed the HD driver with prior de-install as per AVID's recommendation so that's not it either.

Deleted PT prefs 10 time.No change either.

21.12 ran super smooth. I only updated to 22.5 to get rid of the "Y" and "E" keys.

I see you use OpenCore. Will try that next and see if a different OS works better. Everything was rock solid on 12.21 and I changed nada.

I guess I'll live with the Y and E annoyances and go back to 21.12.

Frank.
__________________
PTHDn 2022.10 (OSX12.6.1), 8x8x8, MacPro 5,1 3.33Ghz 12-Core, BM DeckLink SDI, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 48GB RAM, Xilica Neutrino, Meyersound Acheron
Reply With Quote
  #4  
Old 06-30-2022, 11:02 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,176
Default Re: Video engine in 22.5 and 22.6

This is always with your video output through the Black Magic? Check if a direct video display has the same issue (instead of out the BM.) My guess is it is a Blackmagic issue.

(I didn't mention it but also Avid DNxHD36 for me. I always have two videos in my session: h264 on one track and ProResProxy or DNxHD36 on another. Reason being is when I want to output a quick clip I online the h264)
__________________
Pro Tools Ult 2022.7, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniS1 x 2, FireHD x 2, Dock, iPad Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 4TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #5  
Old 07-01-2022, 01:25 AM
npapaleo npapaleo is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Long Beach, CA
Posts: 36
Default Re: Video engine in 22.5 and 22.6

This is precisely why I walked away from Blackmagic. The endless dance of what driver works with what OS and what pro tools version was a constant struggle, with regular crashes. As soon as I switched to AJA, my video has been rock solid using ProRes and DNxHD. I’ve used AJA ioXT, Kona, TTap, and TTap Pro, and they’ve all worked great on 2022.5, M1 Max MacBook Pro (Monterey), and Intel 7,1 Mac Pro Tower (Big Sur).
Reply With Quote
  #6  
Old 07-01-2022, 02:25 AM
IrelandM IrelandM is offline
Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: Carrickfergus Northern Ireland
Posts: 137
Default Re: Video engine in 22.5 and 22.6

To Frank and others,


Updated to PT Ultimate 2022.6.0 on Apple M1 Max 64GB macOS Monterey 12.3.1 then tried to bounce a mix but get the following error: Video within the current timeline selection is not supported for Same as Source export. The Same as Source option will be disabled.

Could you or others offer a reason for this error I was trying to bounce a MOV file that starts to bounced down the audio and video but upon trying to export to a Quicktime Audio and Video Tracks file it takes a long time to render the file.

The original video was edited in Davinci Resolve 18 Beta outputted in the H.264 codec at 30fps


Regards
Reply With Quote
  #7  
Old 07-01-2022, 04:49 AM
Farhoof's Avatar
Farhoof Farhoof is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: EU
Posts: 408
Default Re: Video engine in 22.5 and 22.6

Quote:
Originally Posted by Frank Kruse View Post
I must say the 22.5 and 22.6 updates have been the worst video engines in a long time.
Never had so many video engine crashes in years.

Just me? All was fine and smooth in 21.12. Then I went to 22.5 and the problems started. 22.6 from today same thing.

Frank.
Not sure if it still works, but I've successfully swapped the video engine in the past because of issues.
Right click the PT app -> show package contents -> contents -> frameworks -> video engine. Copy the 2021.12 engine and paste it here. Make sure you backup the current one. They all have version numbers. Some PT versions share the same video engine.

The video engine has had it's ups and downs since 2019.10 IIRC. I haven't seen it as stable as PT 2019.6 in the last few years.
I'm also a BM user so it might be just that
Reply With Quote
  #8  
Old 07-01-2022, 08:21 AM
reichman's Avatar
reichman reichman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: New York
Posts: 2,387
Default Re: Video engine in 22.5 and 22.6

I have had the opposite experience. I found PT 22.5 playing back ProRes video in an MXF container on my AJA T-Tap to be very responsive, with almost no errors at all. This is both on my Mac Pro 6,1, and my Mac Studio Ultra.

(I was also very pleased to find that the T-Tap works on the Mac Studio, since AJA no longer tests it)
__________________
Nathaniel Reichman
Producer/Re-recording Mixer
Dubway Studios | Rhumba
14 East 4th Street, Suite #602 | New York City
Reply With Quote
  #9  
Old 07-01-2022, 10:26 AM
gives's Avatar
gives gives is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Portland, OR
Posts: 1,535
Default Re: Video engine in 22.5 and 22.6

Quote:
Originally Posted by reichman View Post
I have had the opposite experience. I found PT 22.5 playing back ProRes video in an MXF container on my AJA T-Tap to be very responsive, with almost no errors at all. This is both on my Mac Pro 6,1, and my Mac Studio Ultra.

(I was also very pleased to find that the T-Tap works on the Mac Studio, since AJA no longer tests it)
How do you like the Aja stuff? I am thinking about upgrading to that.. It seems to be much less problematic than some of the Blackmagic stuff and have heard that the support for some people has not been that great either. Thanks for the T-Tap note. I'll probably at some point get the 4k version, but not urgent at the moment.

G
__________________
Composer/Sound Designer/ Protools 2022.10 Ultimate, Avid MTRX. DADMAN MOM Monitoring, KLANG:quelle 4 Channel Dante™ Network Headphone Amp, DVS,MADI, Mac Studio Ultra, 128 RAM/4TB SSD, OSX Monterey 12.6.1, Digital Perf 11.2.1, Logic Pro X 10.7.5 DOLBY ATMOS Facility/MPSE Motion Picture Sound Editors Avid Certified Professional ProTools/Dolby ATMOS
Reply With Quote
  #10  
Old 07-01-2022, 10:56 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,176
Default Re: Video engine in 22.5 and 22.6

Always found the AJA stuff more reliable than Blackmagic. i was in a playback once with a room full of producers where video stopped outputting and we had to halt for hours. Couldn't figure out what happened.
Turned out to be the Blackmagic frame buffer was getting overfilled. Swapped the card to AJA and have, ever since, not gone down the Blackmagic route.
__________________
Pro Tools Ult 2022.7, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniS1 x 2, FireHD x 2, Dock, iPad Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 4TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Video Engine Crash with No Video in Session JKHansen Pro Tools 0 06-28-2022 12:33 PM
'The Video Engine reported and error' message when trying to play any video zerothrills Pro Tools 12 10 02-28-2022 05:04 AM
Video Engine "Network clock is not locked" error when screen sharing video over skype piuretig Post - Surround - Video 0 01-12-2022 02:37 PM
Video Engine Fail "Waiting for the video engine to launch" oscar_wonderboy macOS 5 08-14-2018 02:22 AM
Video Engine not working.. crashing when i load in a video to PT11 sarahsherlock Pro Tools 11 5 08-16-2014 01:35 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:21 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com