Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-26-2008, 08:20 PM
dylanternes dylanternes is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 11
Default usb midi contoller hookup to 002 rack

i have a usb powered midi controller (m-audio keyrig-49) how do i hook it up to my 002 rack? it has no midi i/o so i cant hook it up to the rack. i have to hook up the usb from the midi controller to my computer. how do i get pro tools to recognize it? any ideas? any help would be greatly appreciated!!
Reply With Quote
  #2  
Old 10-27-2008, 07:20 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: usb midi contoller hookup to 002 rack

As long as it is installed properly following the manufacturer's instructions and with the latest drivers from the manufacturer, Pro Tools will recognize the USB device as a MIDI input. The USB connection on USB controllers is the MIDI I/O.

All you need to do is select it as the MIDI input on whatever track you are trying to control.

If it doesn't appear in Pro Tools as a MIDI input, then it isn't installed/working correctly at the operating system level.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #3  
Old 10-27-2008, 08:43 PM
dylanternes dylanternes is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 11
Default Re: usb midi contoller hookup to 002 rack

i am pretty sure i have it installed properly it seems like a routing problem. my inputs are set to ALL. the mini keyboard on the track works but i cant get the controller to register. it should be so easy i feel like im missing something simple. anyone have a usb midi controller and a 002 rack. thanks for the last post i did need to register my controller but im still having issues.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-28-2008, 08:58 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: usb midi contoller hookup to 002 rack

Quote:
Originally Posted by dylanternes View Post
the mini keyboard on the track works but i cant get the controller to register.
Did you record arm the track?
Quote:
Originally Posted by dylanternes View Post
it should be so easy i feel like im missing something simple.
Did you record arm the track?

Quote:
Originally Posted by dylanternes View Post
anyone have a usb midi controller and a 002 rack.
I have multiple USB controllers and use them with the 002R every day. As long as the drivers are installed properly, and you are setting up the tracks properly (record arm, select "All" or the specific controller as MIDI input, etc), that's all you really need to do.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #5  
Old 10-28-2008, 03:08 PM
original_min original_min is offline
Member
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 198
Default Re: usb midi contoller hookup to 002 rack

Have you enabled it as an input in PT?
In Setup/Midi/Input Devices.

Also check your windows hardware list, if it's there but won't appear in PT try restarting computer with the controller on.
For some reason PT occasionally can't find my M-Audio 88 keyboard unless is on during boot.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-28-2008, 03:44 PM
SeedGuy SeedGuy is offline
Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: Yorkshire, UK
Posts: 416
Default Re: usb midi contoller hookup to 002 rack

Quote:
Originally Posted by original_min View Post
Have you enabled it as an input in PT?
In Setup/Midi/Input Devices.
To use USB keyboard controllers, you don't have to do this. This step should be used when using MIDI 'machine control' devices
__________________

Reply With Quote
  #7  
Old 10-28-2008, 04:14 PM
original_min original_min is offline
Member
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 198
Default Re: usb midi contoller hookup to 002 rack

Quote:
Originally Posted by SeedGuy View Post
To use USB keyboard controllers, you don't have to do this. This step should be used when using MIDI 'machine control' devices
Well I don't know what to say SeedGuy, except 'you're wrong'.

Go to Pro Tools Setup/ Midi/ Input devices, disable whatever you have and you won't have any midi input.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-28-2008, 04:49 PM
dylanternes dylanternes is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 11
Default Re: usb midi contoller hookup to 002 rack

thanks for the help everyone! it turns out that the usb port i had it plugged into didnt like my m-audio keyrig 49 i called tech support and it wasnt in the game controller and sound devices in device manager so i plugged it in to another usb port and now it works. first i had it plugged into the usb in the back of my tower now its plugged into the front. weird!! thanks again everyone for your advice
Reply With Quote
  #9  
Old 10-29-2008, 02:49 AM
SeedGuy SeedGuy is offline
Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: Yorkshire, UK
Posts: 416
Default Re: usb midi contoller hookup to 002 rack

Quote:
Originally Posted by original_min View Post
Well I don't know what to say SeedGuy, except 'you're wrong'.

Go to Pro Tools Setup/ Midi/ Input devices, disable whatever you have and you won't have any midi input.
Yea, I was thinking about the I/O>Peripherals>MIDI Control tab that a lot of people think they need to set up. My apologies.
__________________

Reply With Quote
  #10  
Old 10-29-2008, 04:39 AM
Bill_Palmer Bill_Palmer is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Gold Coast - QLD, Australia
Posts: 68
Default Re: usb midi contoller hookup to 002 rack

I had an issue with my keyrig 49 too dude even though apparently it's meant to be "plug and play" - yeah right...

I had to download the driver off the m-audio website and then when prompted via the "found new hardware" wizard, point the wizard to the downloaded driver file. If you let windows just do it's thing, the keyrig will power up via usb but it won't be recognized as a midi input device.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools cannot locate Midi Contoller device adigot MIDI 0 04-26-2012 12:19 AM
Subwoofer Hookup - 003 Rack / Yamaha hs Monitors adavici 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 02-11-2011 07:14 AM
USB or Power Supply for midi contoller? NoiseRoom Pro Tools 9 2 12-05-2010 10:06 AM
O2R as a MIDI contoller for PT 6.9.2? stinkhorn Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 10-31-2005 04:10 AM
Best feeling midi contoller saeblee MIDI 5 09-19-2004 07:20 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:16 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com