Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > ICON & C|24

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-09-2021, 03:49 AM
justinhill justinhill is offline
Member
 
Join Date: Mar 2019
Location: Horley UK
Posts: 148
Default C|24 built-in headphone output

I'm now almost definitely going to buy a C|24 and I'm looking at patchbay design and stuff I might not need to have on the desktop any more.

So my question for C|24 users is this: can the built-in headphone output go seriously loud with 80 ohm headphones, and do so without being noisy?

A lot of my work is audiobooks, which are always tracked on headphones and at what would be ear-bleedingly high levels if you were tracking anything else (because you're punching in on the ends of breaths and so forth). At the moment I'm plugged into my Behringer 8 channel rack mount headphone amp, and it goes stupidly loud without any noticeable noise. If I have the C|24 in front of me, can I use that instead?

Also, where exactly is the headphone socket? I can't find a picture of it. If I want to 'sink' the C|24 slightly into the desk surface and have keyboard and trackpad in front of it, can I still get at the socket?
__________________
--
Justin

Apple Mac Pro 6,1 late 2013 2.7Ghz 12-Core XeonE5, 64GB RAM, D300 Graphics, OSX Mojave 10.14.6/Pro Tools Ultimate 2021.12/Presonus Quantum 4848 Thunderbolt 2/Digidesign C|24/Focusrite ISA430 MkII/SPL GoldMike
Reply With Quote
  #2  
Old 12-09-2021, 04:03 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,957
Default Re: C|24 built-in headphone output

C|24 does not have headphone amplifier. Its monitor section is line-level, uses DB25 connectors, and assumes you have external headphone amp or speakers
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-09-2021, 04:31 AM
justinhill justinhill is offline
Member
 
Join Date: Mar 2019
Location: Horley UK
Posts: 148
Default Re: C|24 built-in headphone output

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
C|24 does not have headphone amplifier. Its monitor section is line-level, uses DB25 connectors, and assumes you have external headphone amp or speakers
Au contraire, according to to the reference guide. There are multiple references to a headphone socket, such as on page 26:

"Headphone Output
C|24 provides a headphone output with a 1/4- inch TRS connector on the front of the unit.
Headphone source is switchable between Control Room outputs L and R (channels 1 and 3, pre-fader) and the Cue send (post-fader)."

and there's a headphone level knob in the monitor section.
__________________
--
Justin

Apple Mac Pro 6,1 late 2013 2.7Ghz 12-Core XeonE5, 64GB RAM, D300 Graphics, OSX Mojave 10.14.6/Pro Tools Ultimate 2021.12/Presonus Quantum 4848 Thunderbolt 2/Digidesign C|24/Focusrite ISA430 MkII/SPL GoldMike
Reply With Quote
  #4  
Old 12-09-2021, 04:33 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,957
Default Re: C|24 built-in headphone output

Oh it is under the wrist level then. My bad. Never use it anyway, but good that you found it.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-09-2021, 04:36 AM
justinhill justinhill is offline
Member
 
Join Date: Mar 2019
Location: Horley UK
Posts: 148
Default Re: C|24 built-in headphone output

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Oh it is under the wrist level then. My bad. Never use it anyway, but good that you found it.
Cool, Janne. So now I just need to hear from someone who can tell me if it's a usable feature or a waste of space...
__________________
--
Justin

Apple Mac Pro 6,1 late 2013 2.7Ghz 12-Core XeonE5, 64GB RAM, D300 Graphics, OSX Mojave 10.14.6/Pro Tools Ultimate 2021.12/Presonus Quantum 4848 Thunderbolt 2/Digidesign C|24/Focusrite ISA430 MkII/SPL GoldMike
Reply With Quote
  #6  
Old 12-09-2021, 04:38 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,957
Default Re: C|24 built-in headphone output

I use C24 for FOH so it is not important for me.

C8 however I use for monitor mixes, so it is essential there. And I can say Sennheiser HD 280 (64ohm) and Sennheiser HD 650 (300ohm) are just as usable.

If the two headphone amps are at all related, don't worry about it.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No output through built-in speakers orpheus_gc Pro Tools 2021 5 11-26-2021 02:48 PM
HDX & Built-in Digital Output? sfere1 Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 1 11-03-2012 08:45 PM
No headphone jack output - Meters showing output Hotcrazyfruit Eleven Rack 6 05-06-2012 01:09 PM
Eleven Rack: Headphone Output Impedance & Amp Output Tech Specs MR290378 Eleven Rack 12 11-29-2011 06:10 PM
No output from Mbox: built-in phone output only DaveSullivan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 10-19-2006 07:03 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:27 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com