Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-05-2007, 04:16 PM
tonmeistermat tonmeistermat is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: London, UK
Posts: 119
Default DVD-RAM from DIVA formated FAT16 - any ideas anyone?

Hi Guys and Girls,

Not really a ProTools specific question, but it'll end up in Tools, so here goes....

We're just starting on a project, and the location recordist had his DIVA disks formated at FAT16. This format apparently wont run on PC's later than windows 3.11 (and some windows 95) and won't run on mac's at all! Any ideas how we can get this 'historical' format media into the modern age? The irony is it's recorded 24 bit polyfiles, but we can't get at them!

Thanks,

Mat
__________________
ICON D-Command, PT 7.2cs2 HD3, G5 PowerPC Dual 2GHz. A bunch of plugins!
Reply With Quote
  #2  
Old 10-06-2007, 02:00 AM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,653
Default Re: DVD-RAM from DIVA formated FAT16 - any ideas anyone?

You need a tool called DiskDriveTuneup from here http://www.softarch.com/
to read the DevaII DVD-RAMs. The newer Devas (IV and V) write FAT32 or UDF.
Unfortunately Windows doesn´t suport it´s own older file-formats. OSX only reads FAT32 and UDF DVD-RAMs.

What system are you on mac or pc. You need a DVD-RAM capable drive but I guess you´re aware of that. Not all Macs come with DVD-RAM compatible drives.

Also some deva-users deliver DVD-RAMs in cartriges but you can remove the disk from them to use them in a regular non-cartridge DVD-RAM drive.

Also plan some time for the transfer DVD-RAM is EXTREMELY slow.



frank.
__________________
PTHDn 2021.12 (OSX10.14.6), 8x8x8, MacPro 5,1 3.33Ghz 12-Core, BM DeckLink SDI, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 48GB RAM, Xilica Neutrino, Meyersound Acheron
Reply With Quote
  #3  
Old 10-06-2007, 11:00 AM
tonmeistermat tonmeistermat is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: London, UK
Posts: 119
Default Re: DVD-RAM from DIVA formated FAT16 - any ideas anyone?

Hi Frank,

That's great - many thanks!

I'm running both mac and PC, but mostly mac. I haven't actually got my hands on the disks yet - the cutting room are trying to sort it out - the first editior copied them all, but then half of them got deleted, and he's left the country! He must have done something like that, but he's un-contactable.

Thanks for the warnings about time - we're up against it on this, so that's good to know. The client needs to know that whomsoever it was that deleted the media first time round has caused us a BIG problem...

I'll actually GET a disk on Monday, and I'll give that software a go - and I'll let everyone (who's interested!) know how it works out.

Mat
__________________
ICON D-Command, PT 7.2cs2 HD3, G5 PowerPC Dual 2GHz. A bunch of plugins!
Reply With Quote
  #4  
Old 10-06-2007, 04:11 PM
blue demon blue demon is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Hollywood
Posts: 265
Default Re: DVD-RAM from DIVA formated FAT16 - any ideas anyone?

The disks will mount on a Mac, you just need a dvd-ram drive. If you don't have one internally on your computer, you can rent a firewire dvd-ram drive from Coffey Sound in L.A. I have done this many times.
__________________
Film in America.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-11-2007, 05:04 PM
tonmeistermat tonmeistermat is offline
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: London, UK
Posts: 119
Default Re: DVD-RAM from DIVA formated FAT16 - any ideas anyone?

Hi Guys,

Blue Demon, you are spot on. Newer macs with Superdrives will read DVD-RAMs (older macs, and those with ordinary DVD drives can't).

Thanks guys...

Mat
__________________
ICON D-Command, PT 7.2cs2 HD3, G5 PowerPC Dual 2GHz. A bunch of plugins!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
U-he Zebra and Diva now AAX64 Stereo Missile AAX Plug-ins 0 12-10-2013 02:01 AM
DIVA 5? saintkev77 Post - Surround - Video 0 04-27-2007 01:13 PM
fat16, fat32 or ntfs? parmant Pro Tools TDM Systems (Win) 4 01-14-2003 12:35 PM
How do you change from FAT16 to FAT32?? Camilo Orozco Pro Tools TDM Systems (Win) 2 02-09-2002 11:06 PM
FAT16 AMG Pro Tools TDM Systems (Win) 12 11-19-1998 09:23 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:51 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com