Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-05-2021, 06:03 PM
Nevedfc Nevedfc is offline
Member
 
Join Date: Dec 2021
Location: Cupertino
Posts: 3
Default PT does not play coming out of Windows sleep

I don't have PT running when I put Windows 10 to sleep. I repeat, PT is not running. After Windows 10 comes out of sleep, launching PT and loading a session, the session will not play. I get a out of CPU message. Close PT, re-launch PT, everything is fine.


I am a long time Windows PT user with another username here. I tired to reset my password and AVID says it sends the password reset to my main email but I never get it so I created this new profile to report this bug.



I am running a 2016 custom I7 machine I built. I have had lots of success with PT Ultimate and before for many years with few issues. This issue is not a show stopper but annoying that you can not play the transport after launching PT after coming out of sleep mode.


If there is a better way to report this bug, let me know.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-05-2021, 07:00 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 15,445
Default Re: PT does not play coming out of Windows sleep

Oh come on, if you've been here a while... What interface do you have? Driver version? What exact version of Pro Tools? Exact version of Windows 10? When did this start?

I suspect you might find past reports on DUC about similar behavior.

Are you sure absolutely nothing else has the interface open, including Windows sound?

And what standard troubleshooting have you tried? Trashing prefs? Debugging plugins? Trying a different interface?

Sandra report? Is absolutely everything optimized, including all the bios settings etc.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-06-2021, 12:48 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,738
Default Re: PT does not play coming out of Windows sleep

Primary Avid Optimization: Do not allow the computer to go to sleep.

Another is do not use a screen saver.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at reasonable rates
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #4  
Old 12-06-2021, 12:52 PM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,589
Default Re: PT does not play coming out of Windows sleep

Quote:
Originally Posted by The Weed View Post
Primary Avid Optimization: Do not allow the computer to go to sleep.

Another is do not use a screen saver.
Ditto ditto
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2021.10 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Catalina 10.15.7

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #5  
Old 12-07-2021, 11:40 AM
Nevedfc Nevedfc is offline
Member
 
Join Date: Dec 2021
Location: Cupertino
Posts: 3
Default Re: PT does not play coming out of Windows sleep

I've been on Windows since the beginning back in the late 90s. I've had Mix +, PTHD, PTHDX 1 and now PT Ultimate. I updated on 11/4 to the latest version at that time 2021.7 or 2021.10. I'm away from that computer but will check when I get home.



I will generate a Sandra report as well.


My interface is PT HD I/O into an HDX card. HDX firmware was updated with the latest version of Ultimate.


ProTools has always launched fine after taking Windows out of sleep for years. I've never had a problem using multiple versions of PT and Windows. I don't use a screen saver. Of course never put Windows to sleep while PT is running. I am well aware of that. The computer should be able to sleep and be woken up all while PT is not running just fine. Something changed in either 2021.7 or 2021.10. It's likely that the next update will fix it.



I am just trying to report the bug, not solve it. It's not worth great time investigating because all you do to fix it is launch PT, quit, re-launch PT and it works fine. 45 seconds of lost time. I'm not going trash prefs and try Windows optimizations to a bug that's not a show stopper. PT on Windows has always worked great for me for years, very stable, very few crashes.



Is there a better way to report a bug than here? I'll try and get the Sandra report tonight. I am only trying to make AVID aware of it.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-07-2021, 11:42 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,738
Default Re: PT does not play coming out of Windows sleep

I'm pretty sure Avid will tell you what we posted. Don't let your computer sleep. If it works for you, great, but I very much doubt they will view it as a "bug".

And I've been on Windows and Pro Tools since 2001.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at reasonable rates
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #7  
Old 12-07-2021, 12:05 PM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,240
Default Re: PT does not play coming out of Windows sleep

Quote:
Originally Posted by Nevedfc View Post
... ProTools has always launched fine after taking Windows out of sleep for years...
That was then This is now. Don't let it go to sleep.
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win 10 / Intel i9-11900K / Gigabyte Z590 Vision D / 64GB DDR4 / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.5 / Win 10 / Intel i7 / HP ProBook / U-PHORIA UMC1820
Legacy: PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for demo
Reply With Quote
  #8  
Old 12-07-2021, 12:06 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 15,445
Default Re: PT does not play coming out of Windows sleep

Avid is unlikely to care or spend any time worrying about this. In this case a Sandra report is probably not worth the effort.

If it's annoying you I'd look up past threads to see if folks ever found a solution to that CPU error on initial run problem.
Reply With Quote
  #9  
Old 12-07-2021, 12:13 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,932
Default Re: PT does not play coming out of Windows sleep

Sleep is not supported, so whether it works or not is up to your lottery.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #10  
Old 12-07-2021, 12:57 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,510
Default Re: PT does not play coming out of Windows sleep

Basic troubleshooting starts with 2 things; eliminating things that are already recommended system tweaks, and breaking things down to the bare minimum(which is where you are at right now). Troubleshooting is not always obvious and not always natural to everybody. Its nothing to be embarrassed about. Start with taking the advice given and progress from there. Perform all the recommended tweaks and see if it helps. If it does, you are free to restore improper settings if you wish, but you will know exactly what to do if that puts things back to problematic.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hiss coming from 1 monitor on the left channel, Windows 7 32 bit djunkut 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 05-21-2012 02:05 AM
Windows 7 32 & 64 Bit Compatibilty Coming... The Weed 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 12 07-18-2009 08:36 AM
Windows XP can not play WAV file!? dovo Pro Tools M-Powered (Win) 1 04-07-2008 04:02 PM
Wave Arts RTAS coming soon to Windows XP Phil O'Keefe 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 08-13-2004 04:32 PM
Native Instruments is coming for Pro Tools on Windows! Barhab 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 04-05-2003 10:56 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:50 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com