Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-12-2010, 03:14 AM
cpt cpt is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 20
Default volume automation

Is there a way to get the transitions of a volume curve smoother at the beginning and the end of a region when you pull down the volume line with the trimmer tool ? Without doing it manually ?
Any tricks or shortcuts ? Thanks for any suggestions.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-12-2010, 03:21 AM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,614
Default Re: volume automation

make a small selection on the curve and hit "x". This will draw a linear line in the range of the selection.

Obviously there is no automatic way of doing this.
On the other hand: since there is no audio before and after the region, what to you want to smooth out there in the first place?
__________________
PTHDn 2021.7 (OSX10.14.6), 8x8x8, MacPro 5,1 3.33Ghz 12-Core, BM DeckLink SDI, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 48GB RAM, Xilica Neutrino, Meyersound Acheron
Reply With Quote
  #3  
Old 02-12-2010, 03:31 AM
cpt cpt is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 20
Default Re: volume automation

thanks for your answer , if I have a voice over I select the region of the voice file , move the selection down to a aux fader and pull the master of the rest down , but the selector tool draws a vertical line and i have to edit it afterwards.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-12-2010, 05:12 AM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,614
Default Re: volume automation

Quote:
Originally Posted by cpt View Post
thanks for your answer , if I have a voice over I select the region of the voice file , move the selection down to a aux fader and pull the master of the rest down , but the selector tool draws a vertical line and i have to edit it afterwards.
The quickest way I know is the one i mentioned above. I don´t see a way how this could be done automatically. There´s no way for the machine to know how long or in what way (linear, or some crazy curve) you want to smooth out the transition.
Another option is the "glide to" option but it´s more complex to apply than the method I mentioned.
__________________
PTHDn 2021.7 (OSX10.14.6), 8x8x8, MacPro 5,1 3.33Ghz 12-Core, BM DeckLink SDI, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 48GB RAM, Xilica Neutrino, Meyersound Acheron
Reply With Quote
  #5  
Old 02-12-2010, 05:31 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,677
Default Re: volume automation

Quote:
Originally Posted by Frank Kruse View Post
make a small selection on the curve and hit "x".
Brilliant! how have i missed that all these years


Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club Joy Of The Return #9 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 D Command 32 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-12-2010, 06:34 AM
cpt cpt is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 20
Default Re: volume automation

thanks a lot , x is very helpful and a lot quicker!!
Reply With Quote
  #7  
Old 02-12-2010, 08:18 AM
audioluche audioluche is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: St-Jean-sur-Richelieu, QC, Canada
Posts: 764
Default Re: volume automation

Quote:
Originally Posted by crizdee View Post
Brilliant! how have i missed that all these years


Chris

Same thing here....

Thanks Frank!!!!!!
Reply With Quote
  #8  
Old 02-12-2010, 08:26 AM
Fidelis Fidelis is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: Sao Paulo - Brazil
Posts: 991
Default Re: volume automation

Quote:
Originally Posted by cpt View Post
thanks a lot , x is very helpful and a lot quicker!!
Yes!!! Thanks man. I always did it by hand!

But I think DIGI could implement something different here. I think we could have a preference for making a very small smooth volume curve at the beginning and the end of a region when you pull down the volume line with the trimmer tool. That would be GREAT. I can not see a reason why this works like this...

Anyway, thanks.
__________________
http://www.ricardomosca.com

Hackintosh, 3,7 GHz 10-Core Intel i9, 64 GB 3200 MHz DDR4, OSX Catalina 10.15.7, PT HDX 2021.6, SSL 4040G+, tons of outboard

Mac Book Pro 2019 2.4Ghz i5, 16GB RAM, OSX 10.14.6, PT Vanilla 2020.9.1
Reply With Quote
  #9  
Old 02-12-2010, 11:31 AM
c-tone c-tone is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 1,129
Default Re: volume automation

Quote:
Originally Posted by Fidelis View Post
But I think DIGI could implement something different here. I think we could have a preference for making a very small smooth volume curve at the beginning and the end of a region when you pull down the volume line with the trimmer tool. That would be GREAT. I can not see a reason why this works like this...

Agreed. It would be similar to the auto fade in/out preference that exists now, with a user-defineable slope time. Both features can get rid of unwanted glitches, clicks and pops.
__________________
www.clifnorrell.com
Reply With Quote
  #10  
Old 02-12-2010, 02:30 PM
BaileyBass BaileyBass is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 1,095
Default Re: volume automation

Quote:
Originally Posted by crizdee View Post
Brilliant! how have i missed that all these years

Chris
Chris... Steve McMillan shared that on the DUC about 2 years ago, and your response was Exactly the way I felt when I read it then. There is a guy in Austin who has shared a lot of knowledge with me over the years.. when I showed him that one, he was so impressed with the amount of time it would save him over the rest of his career, he said "let's call it even". SB
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Volume Automation.. thierryhenry Pro Tools 10 5 01-05-2013 01:46 PM
Converting Volume Automation to Clip Gain = Higher Volume! EricWillhelm Pro Tools 10 8 11-01-2011 12:12 PM
FCP, OMF & volume automation idris Post - Surround - Video 9 09-03-2010 09:06 AM
Volume Automation Bezo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 12 11-10-2003 03:23 PM
volume automation ignored cyberdote Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 06-21-2000 03:59 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:15 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com