Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-16-2022, 12:57 PM
bwilliamsmusic bwilliamsmusic is offline
Member
 
Join Date: Jan 2022
Location: Detroit
Posts: 12
Default Digi 003 | Lucid External Clock

Hey everyone!! Hoping all is well.

I recently secured a Lucid Genx192 clock and have set it to be the master for the interface.

My question is this.

Anytime I restart the computer, the 003 defaults back to its internal clock. Is there a way to set it where it should always be looking for a clock or do I have to change clock settings every time I launch a session?

To note: I have Windows set to use the Realtek Audio Device as the default, so the 003 is only being used for Pro Tools.

Any help is greatly appreciated. Thanks in advance!!
Reply With Quote
  #2  
Old 01-16-2022, 01:22 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 16,684
Default Re: Digi 003 | Lucid External Clock

Hi Welcome to DUC

You may not like this answer, but unless you need to connect multiple boxes with clocks and support multiple clock formats, I'd leave the 003 using it's internal clock and stop using the Lucid box. I very much doubt you will hear any difference and it's' just another box to have to faff around with.

I'm guessing you only have the 003 and no other external boxes with challenging clocking issues. And going down the clock jitter rat hole... maybe they exist but I could never find a good technical review of these boxes that showed detailed jitter measurements, i.e. a phase noise spectrum. The 003 is an old box, it's got sonic limits with it's preamps, and some with converters, but better clocking is unlikely to help in a significant way. Even if you have the most pristine/demonstratively low phase noise clock.

Last edited by Darryl Ramm; 01-16-2022 at 02:15 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-16-2022, 01:55 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 16,684
Default Re: Digi 003 | Lucid External Clock

But back to your original question, I *think* the 003 should remember the preference setting, especially if all you are doing is rebooting your PC. I don't have a 003 to test with.

One way to maybe make this not work is power up stuff so the 003 does not see the external clock, it may then revert to internal. Try powering up the clock first.

If you are still having problems, maybe others can help you, and it might help if you describe exactly what you are using for clock (wordclock, S/PDIF coax in?) and how you are powering on devices.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-16-2022, 01:56 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is online now
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 4,664
Default Re: Digi 003 | Lucid External Clock

I agree very much with Darryl. I've used many consumer-grade audio interfaces thru the last two decades, and the quality you get these days is miles above that of the 003 days. Todays devices just sound so much better.

If you really like the daw controller functionality of the 003, get a cheap used Command|8 together with a nice modern interface taylered to your I/O needs, shouldn't cost you more than a few hundred dollars. The C8 still works great w/PT. Later you might move on to an S1 perhaps.

But the sound of the 003, external clock or not, is not up to date.
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini M1, 16GB RAM. 512GBinternal(3000MB/s),2TB(1300MB/s),2TB(350MB/s)
MacOS 11.6.8. PT 2020.12.1 (Reinstatement on hold for M3 macs and AS native PT)
Topping D50 DAC, Dynaudio BM6p, Artist Mix, SSL UC1, EuControl on iPad.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-16-2022, 02:47 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 38,292
Default Re: Digi 003 | Lucid External Clock

What exact version of Pro Tools? I remember a few versions not remembering the clock settings(and I used this exact setup several years ago). The only other thing that comes to mind is to make sure the Lucid gets powered up with or before the 003. Having said that, I also remember not hearing any notable change in sound, with or without the external clock.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 01-16-2022, 04:43 PM
bwilliamsmusic bwilliamsmusic is offline
Member
 
Join Date: Jan 2022
Location: Detroit
Posts: 12
Default Re: Digi 003 | Lucid External Clock

Thanks for the welcome, Darryl. Fantastic answers and very much appreciated.

I usually power the clock first, then the 003. Connecting via digital coax.

The sound of the 003 is definitely not up to date. I use external pres to work around that. I just enjoy the 003 as a control surface because it still locks so well with PT.

I may take what Ben said to heart and just grab another interface and C8. The new Avid controllers... I just don't like. Especially the S1.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-16-2022, 04:44 PM
bwilliamsmusic bwilliamsmusic is offline
Member
 
Join Date: Jan 2022
Location: Detroit
Posts: 12
Default Re: Digi 003 | Lucid External Clock

albee... I'm using 12.5 at the moment. It may just not be able to remember to look for the clock. It may just be time to upgrade it all and step into 2022.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-16-2022, 04:45 PM
bwilliamsmusic bwilliamsmusic is offline
Member
 
Join Date: Jan 2022
Location: Detroit
Posts: 12
Default Re: Digi 003 | Lucid External Clock

Ben... thank you so much for your answer. I appreciate you. May be time to jump into 2022!!
Reply With Quote
  #9  
Old 01-16-2022, 07:32 PM
bwilliamsmusic bwilliamsmusic is offline
Member
 
Join Date: Jan 2022
Location: Detroit
Posts: 12
Default Re: Digi 003 | Lucid External Clock

Just tried to lock the 003 to my old Presonus D8 via ADAT to see if it would remember those settings and upon restart, it's not remembering those settings either.

This is interesting.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-16-2022, 08:07 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 16,684
Default Re: Digi 003 | Lucid External Clock

You mean retain the setting in the 003 control panel without Pro Tools running? Or are you looking at this in Pro Tools? I don't have a dog in this cat fight, or a 003 to check with, but might help to explain what you are looking at
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
External Clock Suggestions for PT HD rig? Lucid, Rosenthol??? topdiggy2 Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 11-30-2014 10:06 PM
Digi 003 External Word Clock raiderrob 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 02-18-2008 03:15 PM
external clock for digi 002 pcombs 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 05-20-2005 07:14 AM
EXTERNAL CLOCK FOR DIGI 001 univox1 Tips & Tricks 11 04-28-2002 10:41 AM
Anyone using Lucid Genx6 to clock your gear? Is this a good ext clock? PwAg Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 12-18-2001 10:24 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:30 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com