Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-19-2010, 12:12 AM
moonblind moonblind is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 14
Unhappy Windows 7 firewire problem with digi002 rack

Hi all,
I'm trying to connect my digi002 rack with Win 7 home premium 32bit system. I have PTLE 8.03 installed, and Mbox 2 mini works fine. But with the digi002 rack, the firewire is not working. The firewire driver is recognized in the device manager, but there is no green light on the rack's 1394 LED. Also, my external hard drive via firewire is not showing up on my computer, so I know this is a firewire issue. I tried switching to Legacy driver from device manager, but it didn't do anything. The firewire is Texas Instrument. Could anyone help me out with this issue?

Thanks,

Sandra report:

Processor
Model : Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz
Speed : 2.4GHz
Cores per Processor : 4 Unit(s)
Threads per Core : 1 Unit(s)
Type : Quad-Core
Integrated Data Cache : 4x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64 byte line size
L2 On-board Cache : 2x 4MB, ECC, Synchronous, ATC, 16-way, 64 byte line size, 2 threads sharing

Computer
Mainboard : Shuttle Inc FG31
BIOS : Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 01/18/2008
Bus(es) : ISA X-Bus PCI PCIe IMB USB FireWire/1394 i2c/SMBus
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
Total Memory : 3.24GB DIMM DDR2

Chipset
Model : Intel P35/G33/G31 Processor to I/O Controller
Front Side Bus Speed : 4x 267MHz (1GHz)
Total Memory : 4GB DIMM DDR2
Shared Memory : 8MB
Memory Bus Speed : 2x 401MHz (802MHz)

Memory Module(s)
Memory Module : Corsair CM2X2048-6400C4DHX 2GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-5-5-18 3-23-6-3)
Memory Module : Corsair CM2X2048-6400C4DHX 2GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-5-5-18 3-23-6-3)

Video System
Video Adapter : Intel(R) G33/G31 Express Chipset Family (8 SP 400MHz, 8MB DDR2, Integrated Graphics)

Graphics Processor

Storage Devices
Seagate ST3500320AS (500.1GB, SATA150, 3.5", 7200rpm, NCQ) : 466GB (C:)
Seagate ST3500320AS (500.1GB, SATA150, 3.5", 7200rpm, NCQ) : 466GB (E:)
LITE-ON COMBO LTC-48161H (ATAPI, DVD+-R, CD-RW, 2MB Cache) : N/A (D:)

Logical Storage Devices
Hard Disk (C:) : 466GB (NTFS) @ Seagate ST3500320AS (500.1GB, SATA150, 3.5", 7200rpm, NCQ)
Storage (E:) : 466GB (NTFS) @ Seagate ST3500320AS (500.1GB, SATA150, 3.5", 7200rpm, NCQ)
Optical Drive (D:) : N/A @ LITE-ON COMBO LTC-48161H (ATAPI, DVD+-R, CD-RW, 2MB Cache)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : Shuttle (Holco) 82801GB/GR (ICH7) LPC Interface Controller
LPC Legacy Controller 1 : ITE IT8718F
Audio Device : Shuttle (Holco) 82801G (ICH7) High Definition Audio
Parallel Port(s) : 1
Disk Controller : Shuttle (Holco) 82801G (ICH7) Ultra ATA Storage Controller
Disk Controller : Shuttle (Holco) 82801GB/GR/GH (ICH7) Serial ATA Storage Controller
USB Controller 1 : Shuttle (Holco) 82801G (ICH7) USB Universal Host Controller
USB Controller 2 : Shuttle (Holco) 82801G (ICH7) USB Universal Host Controller
USB Controller 3 : Shuttle (Holco) 82801G (ICH7) USB Universal Host Controller
USB Controller 4 : Shuttle (Holco) 82801G (ICH7) USB Universal Host Controller
USB Controller 5 : Shuttle (Holco) 82801G (ICH7) USB 2.0 Enhanced Host Controller
FireWire/1394 Controller 1 : Shuttle (Holco) TSB43AB22 1394a-2000 OHCI PHY/Link-Layer Controller
SMBus/i2c Controller 1 : Intel 801xx/63xx SMBus

Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)
Printer : Canon MP480 series Printer (USB, Colour)

Network Services
Network Adapter : Generic Marvell Yukon 88E8056 based Ethernet Controller (Ethernet, 100Mbps)

Power Management
Mains (AC) Line Status : On-Line

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Home 6.01.7600
Platform Compliance : x86

Windows Experience Index
Current System : 3.4
Reply With Quote
  #2  
Old 04-19-2010, 07:20 AM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 38,271
Default Re: Windows 7 firewire problem with digi002 rack

First thing to do is plug the 002 into another system to verify that it works. Since nearly all 002 units have, or will suffer, the power harness issue, you need to eliminate that as the problem. As for the drive, how is it formatted? If its FAT32, that might be the problem as FAT32 support is going away(but I can't say for sure if that's the problem here, just a possibility).

Video System
Video Adapter : Intel(R) G33/G31 Express Chipset Family (8 SP 400MHz, 8MB DDR2, Integrated Graphics)

Onboard graphics has been a potential trouble spot too.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 04-19-2010, 09:32 AM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,974
Default Re: Windows 7 firewire problem with digi002 rack

Did you HOT-SWAP the firewire cable? It will destroy the fw controller in the 002.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-19-2010, 09:36 AM
sunburst79 sunburst79 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cleveland, Ohio USA
Posts: 12,763
Default Re: Windows 7 firewire problem with digi002 rack

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
First thing to do is plug the 002 into another system to verify that it works. Since nearly all 002 units have, or will suffer, the power harness issue, you need to eliminate that as the problem. As for the drive, how is it formatted? If its FAT32, that might be the problem as FAT32 support is going away(but I can't say for sure if that's the problem here, just a possibility).

Video System
Video Adapter : Intel(R) G33/G31 Express Chipset Family (8 SP 400MHz, 8MB DDR2, Integrated Graphics)
Onboard graphics has been a potential trouble spot too.
Also try swapping cables.
__________________
Scott

Formerly Hobo Wan Kenobi

Core 2 Specs Page

ASUS P6T6 Revolution | i7 930 | 12GB OCZ DDR3 1600 7-7-7-20 | PTLE 10 | CPTK | 003 | Presonus D8 | 11Rack | Alesis AI3 | Presonus HP60 | Mercury + Studio Classics | Sound Toys | MasseyPack | Axiom61 | MAudio Keystation Pro 88
Reply With Quote
  #5  
Old 04-19-2010, 09:40 AM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,974
Default Re: Windows 7 firewire problem with digi002 rack

Certainly try swapping cables, but turn EVERYTHING off first!!!
And look at your serial number. The LAST FIGURE is a letter.
A thru G units were just about guaranteed to have the harness issue.
H and later units apparently didn't.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-19-2010, 10:00 AM
TCM's Avatar
TCM TCM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Europe
Posts: 1,515
Default Re: Windows 7 firewire problem with digi002 rack

Didn't I read somewhere about using legacy drivers?
__________________
002R BLA mod and Mbox mini 2, PT 11.3.2,
HD Native, HD IO 16x8x8, PT 2018.7, Win 10 Pro 64, Asrock X99 Extreme6/3.1, i7-6850K, 32 GB Ram, SSD system drive, ssd audio drive
Reply With Quote
  #7  
Old 04-19-2010, 02:29 PM
moonblind moonblind is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 14
Default Re: Windows 7 firewire problem with digi002 rack

Thank you everyone for the reply... The digi 002 works on the Mac so I know it's a working device. I tried switching the cable but didn't work. My hard drive is recognized through usb connection on the pc so the drive itself is fine.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-19-2010, 02:36 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,974
Default Re: Windows 7 firewire problem with digi002 rack

There's a red flag that WILL cause you problems once you get THIS one cleared up. USB drives are not supported in Pro Tools.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-20-2010, 12:16 AM
moonblind moonblind is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 14
Default Re: Windows 7 firewire problem with digi002 rack

Actually I'm not using the usb external hard drive for protools. It's just for back up purpose. I use internal hard drive for saving sessions and audio, and back it up on the external.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-22-2010, 03:30 AM
silvester silvester is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 2
Default Re: Windows 7 firewire problem with digi002 rack

Select legacy drivers for Firewire in the Hardware setups in W7, then it works!!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Digi002 Rack Firewire Problem blinder 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 06-10-2008 08:50 AM
Digi002 Rack Broken firewire port help!!!! thisyearswildcard 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 09-12-2006 07:44 AM
What Firewire card for Digi002 Rack??? JayStyles 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 10-17-2005 02:44 PM
FireWire Question for Digi002 Rack hammondnav 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 01-04-2005 03:15 PM
Firewire 800 or 400 for digi002 rack? ABC123 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 11-09-2003 11:02 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:38 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com