Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Eleven Rack

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 06-18-2021, 07:17 AM
Daveporter33765 Daveporter33765 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: Clearwater
Posts: 54
Default Re: Eleven Rack Editor - Error Initializing MIDI Engine

I removed the 11R driver and reinstalled per the instructions of an earlier post. I also added a new midi configuration as an earlier poster recommended. No luck with either fix, I am still getting the “Error initializing Eleven Rack MIDI Engine” message.

If anyone else has any luck finding a solution please post it.

Thanks!
__________________
Luna 1.2.11, Logic Pro 10.7.4, Cubase Pro 12.0.40, Studio One Pro 5.5.2, Pro Tools Studio 2022.7, UAD-2 software 10.1, PreSonus Quantum 2, UA Apollo 8, UA Apollo Twin Mk 2 (2), UAD-2 Thunderbolt Satellite Quad (2), Studio A: Apple iMac 2020, i7 8-core 3.8 GHz, 64 GB RAM, 1 TB SSD, RP5700XT GPU, 10 Gb/s Ethernet, MacOS Monterey 12.5. Studio B: Apple iMac 2015, i7 4-core 4 GHz, 64 GB RAM, 1 TB SSD, RP395X GPU, 1 Gb/s Ethernet, MacOS Monterey 12.5.
Reply With Quote
  #22  
Old 06-20-2021, 06:41 PM
Daveporter33765 Daveporter33765 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: Clearwater
Posts: 54
Default Re: Eleven Rack Editor - Error Initializing MIDI Engine

I just installed the ILoc Manager, the Eleven Rack Drivers and the Eleven Rack Editor on a fresh install of Big Sur on my MacBook Air. Everything installed fine. The Eleven Rack Drivers are working fine. However, the Eleven Rack Editor is not, I am getting the Failure to Initialize the Midi Engine message here too.

Is there something I am missing that needs to be set in the Eleven Rack Settings on the unit itself? Also, I seem to remember there being some kind of Console command that could be executed on a Mac to resolve this problem from long ago when I first bought the Eleven Rack and this same problem came up…does anyone remember anything about this?

Thanks!
__________________
Luna 1.2.11, Logic Pro 10.7.4, Cubase Pro 12.0.40, Studio One Pro 5.5.2, Pro Tools Studio 2022.7, UAD-2 software 10.1, PreSonus Quantum 2, UA Apollo 8, UA Apollo Twin Mk 2 (2), UAD-2 Thunderbolt Satellite Quad (2), Studio A: Apple iMac 2020, i7 8-core 3.8 GHz, 64 GB RAM, 1 TB SSD, RP5700XT GPU, 10 Gb/s Ethernet, MacOS Monterey 12.5. Studio B: Apple iMac 2015, i7 4-core 4 GHz, 64 GB RAM, 1 TB SSD, RP395X GPU, 1 Gb/s Ethernet, MacOS Monterey 12.5.
Reply With Quote
  #23  
Old 06-22-2021, 06:15 PM
ac30fan's Avatar
ac30fan ac30fan is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Annapolis, MD
Posts: 71
Default Re: Eleven Rack Editor - Error Initializing MIDI Engine

Quote:
Originally Posted by Daveporter33765 View Post
I just installed the ILoc Manager, the Eleven Rack Drivers and the Eleven Rack Editor on a fresh install of Big Sur on my MacBook Air.


I don’t see anywhere that Big Sur is supported


Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
2019 iMac 27" 5k Retina
3.6 Ghz 8-Core Intel Core i9
Mac OS 10.15.7 / 60GB RAM
UAD FW Apollo Duo (Thunderbolt Card)
PT 2021.3
Eleven Rack FW v2.00.1 / Software 1.2.14
Reply With Quote
  #24  
Old 06-22-2021, 08:16 PM
Daveporter33765 Daveporter33765 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: Clearwater
Posts: 54
Default Re: Eleven Rack Editor - Error Initializing MIDI Engine

Quote:
Originally Posted by ac30fan View Post

I don’t see anywhere that Big Sur is supported


Sent from my iPad using Tapatalk
You are correct. I was mistaken. Unfortunately I am unable to get the Eleven Rack Editor on any of the Macs with Catalina either. I get the Midi error on each.

I loaded Mojave on a spare external drive on one of my iMacs and was able to get the Editor to work fine.

Hopefully Avid will update the Editor to work properly on Catalina since they updated the driver.
__________________
Luna 1.2.11, Logic Pro 10.7.4, Cubase Pro 12.0.40, Studio One Pro 5.5.2, Pro Tools Studio 2022.7, UAD-2 software 10.1, PreSonus Quantum 2, UA Apollo 8, UA Apollo Twin Mk 2 (2), UAD-2 Thunderbolt Satellite Quad (2), Studio A: Apple iMac 2020, i7 8-core 3.8 GHz, 64 GB RAM, 1 TB SSD, RP5700XT GPU, 10 Gb/s Ethernet, MacOS Monterey 12.5. Studio B: Apple iMac 2015, i7 4-core 4 GHz, 64 GB RAM, 1 TB SSD, RP395X GPU, 1 Gb/s Ethernet, MacOS Monterey 12.5.
Reply With Quote
  #25  
Old 03-06-2022, 11:24 AM
johnson512n28 johnson512n28 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2022
Location: brentwood
Posts: 1
Default Re: Eleven Rack Editor - Error Initializing MIDI Engine

In case someone else is still trying to use this on Catalina and getting the "MIDI engine" error, I was able to run the Eleven Rack Editor after the following steps:

- Disconnect the USB
- Open Audio MIDI Setup (Cmd-Space > "Audio MIDI Setup")
- Window > Show MIDI Studio
- Select and remove the greyed-out eleven rack MIDI device
- UNINSTALL the Eleven Rack drivers
- Reboot
- Connect the Eleven Rack via USB, which will install the MIDI device properly
- Eleven Rack Editor should now run properly
- Reinstall the 11R drivers (if you want to use it as an interface)
- Reboot

Last edited by johnson512n28; 03-06-2022 at 12:37 PM.
Reply With Quote
  #26  
Old 06-07-2022, 09:03 AM
Johnk241 Johnk241 is offline
Member
 
Join Date: May 2022
Location: St. Louis, MO
Posts: 5
Default Re: Eleven Rack Editor - Error Initializing MIDI Engine

On a windows 11 system I solved the error loading 11 Rack MIDI problem by disabling the "High Definition Audio Device" in the "Sound, video and game Controllers tab of the device manager." That is a Microsoft device. I use my 11 rack as my audio interface and the audio output for all sounds coming from my computer.

The "Intel(R) Display Audio" device for my monitor speakers did not cause a problem.
Reply With Quote
  #27  
Old 07-03-2022, 06:35 AM
karl.horizont karl.horizont is offline
Member
 
Join Date: Jul 2022
Location: Munich
Posts: 1
Default Re: Eleven Rack Editor - Error Initializing MIDI Engine

The Eleven Editor worked fine on my Dell XPS under Windows 10, but not after I upgraded to Win 11. ProTools 11 workes fine from the beginning.

When I disable all other audio devices (except Avid Eleven Rack) in Windows Device Manager, the Rack Editor works. At the moment I enable another one, it is not working again. Looks like the Rack Editor doesn't like other Audio devices under Windows 11. Since I do not need other audios device while using the eleven editor, I can live with that.
Reply With Quote
  #28  
Old 07-27-2022, 02:35 PM
Grandude1 Grandude1 is offline
Member
 
Join Date: May 2020
Location: USA
Posts: 1
Default Re: Eleven Rack Editor - Error Initializing MIDI Engine

Go to device manager >Universal Serial Bus Controllers, click on every hub and controller with a power management tab and make sure everything is unchecked. For some reason when you upgrade, they get checked to allow the computer to turn them off. No problem running all of my usb devices now.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Initializing midi engine on 12.6 glogulus Pro Tools 12 1 11-05-2016 09:29 PM
Pro Tools Initializing Audio Engine Error kdro Pro Tools 12 10 08-14-2015 01:12 PM
Eleven Rack Editor Installation Error Haloll Eleven Rack 2 08-08-2015 06:44 PM
PT10 "sees" Eleven Rack as playback engine only (no editor window,embedded rigs,etc) locust_tree Eleven Rack 4 12-08-2014 03:16 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:24 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com