Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Eleven Rack

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-06-2011, 10:51 AM
manatarms manatarms is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Lansing, MI
Posts: 39
Default Can the Eleven Rack loop work with plug-ins?

I was wondering, while recording with Pro Tools and having the Eleven Rack hooked up, there is an effects loop as part of the Eleven Rack effects. Does that only work with external effects that are connect to the Eleven Rack, or could you have the loop point to a plug-in effect?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-06-2011, 11:50 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,931
Default Re: Can the Eleven Rack loop work with plug-ins?

What are you trying to achieve musically? For live playing of for recording?

The Eleven Rack Effects Loop is really a physical effects loop and you cannot install/run a software plugin into that in a direct way.

If the Eleven Rack is connected to Pro Tools then of course you can insert any plugin you want inside Pro Tools. And while the FX loop in and out are not explicit interfaces exposed to Pro Tools you can still do a lot here with a bit of playing around.

It may also be worth stating the obvious -- the Eleven Rack Effects loop is not integral to the amp models - ie. its not modelling any specific amps's FX loop and the loop is not between the pre-amp/power amp stages. And you can't insert it between the amp and cab blocks. It's just a handy way of getting a physical signal in and out of the eleven rack signal chain that you can configure to be any place in that chain. So from that sense doing a software insert in Pro Tools on the Main L/R out of Eleven Rack is equivalent to the FX loop after the amp/cab block. It is also possible to use reamping and insert effects plugins in the ProTools signal flow before they hit the Eleven Rack. So especially when recording you really can do any combination of things mixing software based and Eleven Rack processing - e.g. you could check out what happens if you put an effect between the Amp and Cab, not somethign you can do with the Eleven Rack alone. (I have no reason to want to do this, just tryign to point out the great flexibility possible).


Darryl
Reply With Quote
  #3  
Old 04-06-2011, 12:30 PM
manatarms manatarms is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Lansing, MI
Posts: 39
Default Re: Can the Eleven Rack loop work with plug-ins?

Thanks for the reply. Here's what I was thinking when I posted that. If I was recording and I wanted to place an effect that the ER doesn't have (lets say a harmonizer) as a Pro Tools plug-in but I still wanted to use the ER's reverb or delay I was wondering if it would be possible to have the effects loop basically punch in an effect at the point where the effects loop is placed in the chain.

I hope that makes sense.

Otherwise, I could see putting a plug-in after the ER and then adding the reverb or delay from Pro Tools.

Maybe I'm out in left field and am thinking of this the wrong way, but that was what I was thinking.

Thanks again!
Reply With Quote
  #4  
Old 04-06-2011, 12:51 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,931
Default Re: Can the Eleven Rack loop work with plug-ins?

Easiest thing is to try your effect after Eleven Rack in Pro Tools and see how it sounds.

As I mentioned you can do a lot with a reamping approach. As one example - open a Pro Tools session using the reamp template and add a plug-in insert on the DI track (the one recording guitar in and sending it to reamp). Record enable both the DI and Reamp tracks and play the guitar - you should hear the effect coming though at the head of the Eleven Rack signal chain.

Darryl
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Eleven Rack and G major 2: help! (FX loop) Schromeo Eleven Rack 5 01-07-2014 12:24 PM
Eleven Rack FX Loop - True Stereo Signal Flow? jyang Eleven Rack 7 02-18-2013 09:48 PM
Eleven Rack---Live Use in Effects Loop? frantick Eleven Rack 22 05-23-2012 03:09 PM
Eleven Rack FX Loop - Terrible hiss if placed before amp BobTheDog Eleven Rack 14 04-09-2012 01:05 AM
Eleven Rack with Lexicon PCM92/96 in loop or in AES/EBU I/O dayslypper Eleven Rack 10 10-17-2011 05:06 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:56 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com