Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 9

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-11-2012, 07:47 AM
pabloprieto2002 pabloprieto2002 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Puerto Rico
Posts: 3
Default Random freezes using Pro Tools 9 on new Macbook running Lion OS (blue screen editing)

I'm getting random freezes using Pro Tools 9 in a brand new 15' Mid 2012 Macbook Pro running Lion. Everything is updated. I have the latest version of Lion and Pro Tools 9. I have a MOTU interface, all updated as well. It's usually when I'm editing tracks. It just freezes and it doesnt even allow me to Force Quit. I have to manually restart the computer. Most the times I can still move the cursor but apart from that, nothing else works. I've also noticed that while I'm editing tracks (usually using the warp option on guitar tracks) the screen turns completely blue, white or green. It goes away when I click the mouse somewhere. After a while it just freezes. I have every thing up to date and I still can't figure out why this is happening. Anybody else getting this or know why this is happening?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-11-2012, 09:53 AM
jasonthurley's Avatar
jasonthurley jasonthurley is offline
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: New York NY
Posts: 1,451
Default Re: Random freezes using Pro Tools 9 on new Macbook running Lion OS (blue screen edit

Are you:
- Running PT 9.0.5?
- Using your OS drive to record/edit files?
- Is your OS drive an SSD?
Reply With Quote
  #3  
Old 07-11-2012, 11:56 AM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 15,117
Default

And have you done all of the Avid recommended optimizations for Pro Tools, especially including turning off spotlight indexing on your audio drive. If you are using your system drive and have spotlight on you may be doubly screwed. Yes Lion seems to make the system hang periodically much worse than Snow Leopard but so far in my experience this only happens when things are not setup properly.

Darryl
Reply With Quote
  #4  
Old 07-11-2012, 01:14 PM
pabloprieto2002 pabloprieto2002 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Puerto Rico
Posts: 3
Default Re: Random freezes using Pro Tools 9 on new Macbook running Lion OS (blue screen edit

Thanks a lot Darryl. I will check that out as soon as I get home. The hard drive is not an SSD. The PT projects are on my desktop and in my documents folder. Don't remember right now the exact version of Pro Tools but I know that when I installed it, it asked for an update and I did it. Will get back after I check the setup.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-11-2012, 01:34 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 15,117
Default

Quote:
Originally Posted by pabloprieto2002 View Post
Thanks a lot Darryl. I will check that out as soon as I get home. The hard drive is not an SSD. The PT projects are on my desktop and in my documents folder. Don't remember right now the exact version of Pro Tools but I know that when I installed it, it asked for an update and I did it. Will get back after I check the setup.
Desktop? You mean everything is going to one internal hard drive. That won't work well. You need an external FireWire (or Tunderbolt?) audio drive to put the session on. 7200 rpm with Oxford 9xx firewire chipsets etc. Easiest /modtcreliable usually to just purchase an OWC, Glyph or G-Tech drive that is explicitly claimed to be suitable for Pro Tools.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-11-2012, 02:12 PM
jasonthurley's Avatar
jasonthurley jasonthurley is offline
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: New York NY
Posts: 1,451
Default Re: Random freezes using Pro Tools 9 on new Macbook running Lion OS (blue screen edit

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
Desktop? You mean everything is going to one internal hard drive. That won't work well. You need an external FireWire (or Tunderbolt?) audio drive to put the session on. 7200 rpm with Oxford 9xx firewire chipsets etc. Easiest /modtcreliable usually to just purchase an OWC, Glyph or G-Tech drive that is explicitly claimed to be suitable for Pro Tools.
Exactly why I asked. You need to use a separate hard drive to record to/edit from. Also anything before 9.0.5 is not supported with Lion so ensure you are running 9.0.5
Reply With Quote
  #7  
Old 07-28-2012, 01:57 PM
simonyeah simonyeah is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 96
Default Re: Random freezes using Pro Tools 9 on new Macbook running Lion OS (blue screen edit

Hi there,
I am running also a MacBook pro 15 mid 2012 with Lion and protools 9.
I do not have any freeze issues but I do have also the graphic issue: once in a while the edit window flashes blue or red or green and then everything return to normal. I work with an external 7200 hd FireWire. And experienced this with 9.05 and 9.06.
Any ideas from avid people ?
Thanks
Best
Simon
Reply With Quote
  #8  
Old 07-30-2012, 03:25 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,739
Default Re: Random freezes using Pro Tools 9 on new Macbook running Lion OS (blue screen edit

If it is a retnia display - it is not a standard Lion software - it is a special build that allows for the different graphics resolution......

maybe the issue I don't know....Just saying.
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #9  
Old 07-31-2012, 01:57 AM
simonyeah simonyeah is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 96
Default

Thxs no that's the non retina MacBook pro
Anyone?
Reply With Quote
  #10  
Old 08-11-2012, 07:40 AM
simonyeah simonyeah is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 96
Default

Sorry Anyone has an idea?
Thxs
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
digi003 factory win7 64 bit freezes or blue screen hkk009008 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 17 02-07-2011 10:02 AM
Random Screen Freezes themidiroom Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 05-21-2007 10:57 AM
HELP! Screen Freezes (just screen) While Running 6.1.1 on XP Home Brentsky 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 07-27-2004 09:54 AM
My screen freezes at random times, HELP! jrpieslak 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 07-22-2004 07:07 AM
Help!! Constant SCREEN FREEZES and Out of the Blue SYSTEM REBOOTS ITSELF! asher400 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 04-07-2003 11:15 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:25 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com