Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-27-2021, 05:22 PM
JamesG602 JamesG602 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Location: Phoenix
Posts: 17
Default HDX card noise on PT startup

Well it’s been an interesting week getting my 2 HD systems up and running. Got my HD native all squared away after some weird driver install issues.

Today I was setting up my single HDX card in the Avid single desktop thunderbolt 3 chassis. Everything hooked up fine and was recognized by protools.

My questions is, during most operation the fan on the HDX seems pretty quiet, but when starting up protools, the fan/card gives off a strange “whirrrrr” sound for a few seconds then stops. Is this normal behavior? It’s like the fan maxes out for a second or two then stops.

Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 01-28-2021, 07:42 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,677
Default Re: HDX card noise on PT startup

Quote:
Originally Posted by JamesG602 View Post
Well it’s been an interesting week getting my 2 HD systems up and running. Got my HD native all squared away after some weird driver install issues.

Today I was setting up my single HDX card in the Avid single desktop thunderbolt 3 chassis. Everything hooked up fine and was recognized by protools.

My questions is, during most operation the fan on the HDX seems pretty quiet, but when starting up protools, the fan/card gives off a strange “whirrrrr” sound for a few seconds then stops. Is this normal behavior? It’s like the fan maxes out for a second or two then stops.

Thanks!

Hi,


When you first turn on the computer it does a hardware check which usually means all fans on cards and GPU cards go to full during the hardware test. So if its just running fast for the first few seconds its no problem.




Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club Joy Of The Return #9 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 D Command 32 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-28-2021, 11:15 AM
Mixchump Mixchump is offline
Member
 
Join Date: May 2002
Location: Toronto, ON
Posts: 379
Default Re: HDX card noise on PT startup

Yeah, when you first launch the ProTools application, it whips the fan up and then back down - and tends to be VERY whiny and noisy the entire time that PT is running. Shutting down the app will kill the fan on the HDX card. There are some on here that have been successful in replacing the fan with a quieter version, but I've not gone there..!..


Cheers, eh?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The program does not see at startup sound card divanno Third Party Interfaces 1 01-16-2015 11:43 AM
EMI Noise: Graphics card to HD Native card jacknprewitt Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 0 10-19-2013 10:02 PM
Noise at windows 7 startup stevep43 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 12-16-2011 05:27 PM
Noise on Mbox after startup Maik_Waschfeld 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 05-23-2002 07:53 AM
PT LE creating noise on startup jnxs 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 04-13-2002 10:52 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:17 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com