Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Virtual Instruments

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-24-2014, 07:05 PM
DC-Choppah's Avatar
DC-Choppah DC-Choppah is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Washington DC
Posts: 401
Default No direct crash channel in Strike

I love Strike. But sometime it perplexes me.

I am working with a strike setup and am bus recording the drums to ProTools tracks.

But the crash cymbal (in the Strike mix window) does not have a slider for direct mic. It has overhead and room, but no direct. That means nothing comes out of the channel (channel 8) that I have set the crash cymbals too in the Strike Mix window.

Am I missing something or is there no 'direct mic' of the crash cymbal in Strike? It only goes out through the overheads and room mic?

But then why do I get to have an output for the crash channel in Strike? When I record it (I have it set to channel 8) nothing comes out of channel 8.

__________________
DC-Choppah's Project Studio:

ASUS PRIME Z390-A / Intel i7 rackmount PC
Windows 10 home 64 bit
Pro-Tools 11.3.1
AIR Instrument Expansion Pack v2
WAVES Platinum plugin bundle
Tascam US-16x08 Interface
100% Analog real time monitoring 16x4
Yamaha 16 channel MG16XU Analog Monitor Mixer
Yamaha MX-88 / Novation XiO keyboards
Mackie 4-channel headphone amp
Adam A8X monitors
Blue / Shure, etc. microphones

Estonia 6' 8" Parlor Grand Piano
Yamaha Studio Drum kit

https://www.dc-choppah.com/
Reply With Quote
  #2  
Old 11-25-2014, 05:35 AM
elicious elicious is offline
Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,384
Default Re: No direct crash channel in Strike

yup, same here,
and what's worse, for me,
is once you zero out the strike faders to zero,
to mix within PT,
those settings aren't recalled
even when saved as a strike mix…
e
__________________
ihatetyping
Reply With Quote
  #3  
Old 11-25-2014, 05:47 PM
DC-Choppah's Avatar
DC-Choppah DC-Choppah is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Washington DC
Posts: 401
Default Re: No direct crash channel in Strike

I like to' hide and make inactive' the Strike track after bus recording it to take the whole thing out of play.

I guess to get a pure crash cymbal track we will have to do a second pass with the bus record, but mute everything in Strike except the crash and just bus record the overhead mics.
__________________
DC-Choppah's Project Studio:

ASUS PRIME Z390-A / Intel i7 rackmount PC
Windows 10 home 64 bit
Pro-Tools 11.3.1
AIR Instrument Expansion Pack v2
WAVES Platinum plugin bundle
Tascam US-16x08 Interface
100% Analog real time monitoring 16x4
Yamaha 16 channel MG16XU Analog Monitor Mixer
Yamaha MX-88 / Novation XiO keyboards
Mackie 4-channel headphone amp
Adam A8X monitors
Blue / Shure, etc. microphones

Estonia 6' 8" Parlor Grand Piano
Yamaha Studio Drum kit

https://www.dc-choppah.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 11-27-2014, 04:16 AM
unkJE's Avatar
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 2,354
Default Re: No direct crash channel in Strike

Turn the Yellow Light on (to route the Overheads)
__________________
Pro Tools 2021.6 & 12.5.1 HD - Studio One 5.3 Pro - Win10 64 Pro – Lenovo W520 ThinkPads (Type 4276-37U) & 433830U Docks – SSDs Samsung 860 Evo & 2 T5s - Mbox 3 Pro - Axiom Pro 49 - AIR Mini 32

Last edited by unkJE; 07-05-2021 at 01:50 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-27-2014, 08:41 AM
DC-Choppah's Avatar
DC-Choppah DC-Choppah is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Washington DC
Posts: 401
Default Re: No direct crash channel in Strike

Hey man thanks for that.

I am trying to wrap my brain around that. Haven't tried it yet.

So does that mean that everything that comes through the overheads will now go out of channel 11? Or just the crash events?
__________________
DC-Choppah's Project Studio:

ASUS PRIME Z390-A / Intel i7 rackmount PC
Windows 10 home 64 bit
Pro-Tools 11.3.1
AIR Instrument Expansion Pack v2
WAVES Platinum plugin bundle
Tascam US-16x08 Interface
100% Analog real time monitoring 16x4
Yamaha 16 channel MG16XU Analog Monitor Mixer
Yamaha MX-88 / Novation XiO keyboards
Mackie 4-channel headphone amp
Adam A8X monitors
Blue / Shure, etc. microphones

Estonia 6' 8" Parlor Grand Piano
Yamaha Studio Drum kit

https://www.dc-choppah.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 11-27-2014, 09:48 AM
unkJE's Avatar
unkJE unkJE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Adelaide, Australia
Posts: 2,354
Default Re: No direct crash channel in Strike

Sorry - 4.18am here:

The Yellow Button takes the Crash out of the OH and Room mics... leaving recordable Crash on its own separate Channel.

(Snare and Kick still recordable on OH and Room mics).




PS - great Strike 2 Explained here from Russ Hughes - for US$10 (Happy Thanksgiving, Y'All!)

http://www.groove3.com/str/Strike-2-Explained.html
__________________
Pro Tools 2021.6 & 12.5.1 HD - Studio One 5.3 Pro - Win10 64 Pro – Lenovo W520 ThinkPads (Type 4276-37U) & 433830U Docks – SSDs Samsung 860 Evo & 2 T5s - Mbox 3 Pro - Axiom Pro 49 - AIR Mini 32

Last edited by unkJE; 11-27-2014 at 10:25 AM. Reason: TrussT
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strike Tambourine Channel 10 help JesseC The Drum Room 0 06-14-2011 01:31 AM
Tell Strike to receive midi channel 2 ?!! CalebB The Drum Room 6 04-30-2011 04:51 PM
Strike, place cursor over Kit Complexity it reads :Adjust direct Mic level"??? protonneutron Virtual Instruments 2 09-17-2008 09:27 AM
Strike: No direct out for Floor Tom, but 2 Hi-Hats? j20056 Virtual Instruments 4 10-13-2007 12:31 PM
Recording Koblo Studio 9000 via Direct Channel into Pro Tools Free DubMunky Digidesign Hardware & Software 2 01-19-2001 05:38 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:23 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com