Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-04-2022, 06:54 PM
Jeff ONeil Jeff ONeil is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 74
Default Session Template is causing Unlinked files when reopened

Hi Folks, I'm using Pt's 2021.7.0 - don't chide me - I use Pt's vor voice work and I keep using what works until it doesn't!

I have a Session template that I've been using for a few years and now when I save the session and then reopen it I'm getting unlinked files. I've searched the settings and can't figure out what has changed.

Appreciate any help in advance..

Jeff
Reply With Quote
  #2  
Old 12-05-2022, 11:05 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,979
Default Re: Session Template is causing Unlinked files when reopened

How are you using the Template, through the Dashboard under the Create Tab or opening the Template and using Save As or Save Copy In?
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at reasonable rates
Demos: brucehayward dot com
SonoBus
Source-Connect: brucehayward
Options for Remote Direction
Reply With Quote
  #3  
Old 12-05-2022, 12:00 PM
originalscottyg originalscottyg is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Detroit
Posts: 1,149
Default Re: Session Template is causing Unlinked files when reopened

I personally prefer to use Templates in a different way. I have a session with all of the tracks, busses, routing, etc. inside, but not saved as a template. I create a new, blank session, then Import Session Data any or all of the tracks from the template that I need into my blank session.
__________________
Scott Gatteño
Reply With Quote
  #4  
Old 12-05-2022, 12:03 PM
Jeff ONeil Jeff ONeil is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 74
Default Re: Session Template is causing Unlinked files when reopened

I have a temple with 4 tracks. The first track has the plugins set up. The other 3 are for outtakes etc.

I saved it as a session template. For new sessions I open the the template.

Last night I deleted a some plist files. When I reopened it this afternoon one of the files is not linked.

Pro tools wanted to install a helper tool today as well...
Reply With Quote
  #5  
Old 12-05-2022, 12:15 PM
Jeff ONeil Jeff ONeil is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 74
Default Re: Session Template is causing Unlinked files when reopened

Quote:
Originally Posted by originalscottyg View Post
I personally prefer to use Templates in a different way. I have a session with all of the tracks, busses, routing, etc. inside, but not saved as a template. I create a new, blank session, then Import Session Data any or all of the tracks from the template that I need into my blank session.
Thats was how I was doing it. Creating a new session and import the plugins that were set up as a group. Can't recall why I had to change from that. I'll give that a try today

Thank you
Reply With Quote
  #6  
Old 12-05-2022, 04:15 PM
Led Led is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Melbourne Australia
Posts: 388
Default Re: Session Template is causing Unlinked files when reopened

Did you possible save it originally with media that has since been deleted or moved? Could try creating a session with the template, then go into the clip list and select 'all offline files' I think it is, then clear them and resave over the original template..?
Reply With Quote
  #7  
Old 12-05-2022, 05:34 PM
Jeff ONeil Jeff ONeil is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 74
Default Re: Session Template is causing Unlinked files when reopened

Quote:
Originally Posted by Led View Post
Did you possible save it originally with media that has since been deleted or moved? Could try creating a session with the template, then go into the clip list and select 'all offline files' I think it is, then clear them and resave over the original template..?
Led, I stopped using the corrupted Session Template. Now I just open a new session, add the tracks from a saved " set of tracks", then I add the plugins to the main track for recording. So far I've had no files ending up unlinked.

I think that session template was corrupted. Appreciate your time and answers!

Jeff
Reply With Quote
  #8  
Old 12-05-2022, 06:08 PM
Jeff ONeil Jeff ONeil is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 74
Default Re: Session Template is causing Unlinked files when reopened

I spoke too soon. Had one file unlinked.... Now I have to figure out how to relink that file...

J
Reply With Quote
  #9  
Old 12-05-2022, 08:24 PM
smurfyou smurfyou is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Charlotte, NC
Posts: 1,137
Default Re: Session Template is causing Unlinked files when reopened

It isn't clear if the offline files are coming from your template or they are created in your session and something is going on with disk allocation.

Create a new session from your template and check the clip list to make sure it's empty. Clear any find and show all files including auto-created.

You could also create a new blank session and Import Session Data from your template. But tell it not to import the playlists.
__________________
~Will
Reply With Quote
  #10  
Old 12-05-2022, 08:39 PM
Jeff ONeil Jeff ONeil is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 74
Default Re: Session Template is causing Unlinked files when reopened

Smurfyou, I did that and had a missing link come up again. What occurred to me as well was to check how much space was on the hard drive. I had done a large narration project last winter and there were 40 large video files that I hadn't deleted after the project was finished along with Pro tools session going back to 2019. I moved everything to an external drive this afternoon. Haven't tried using Pro Tools yet but will tomorrow. I haven't seen anything in the posts here that mention this so I'll se how tomorrow goes. I makes sense that the drive was just chock full of previous work...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Corrupt/Unlinked Files on upgrade EV2MS Pro Tools 17 10-17-2022 10:26 AM
Reopened a session in PT10 YYR123 Pro Tools 11 3 07-31-2013 07:46 AM
pro tools 9.0.3 session files freeze after reopened temrep Windows 12 08-29-2011 12:37 PM
reopened session sounds different sean c Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 08-11-2007 01:00 AM
AUDIO FILES LOCATION WHEN USING A SESSION TEMPLATE jbraly 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 11-10-2004 08:54 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:19 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com