Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-24-2020, 07:42 PM
jpriggy jpriggy is offline
Member
 
Join Date: Mar 2020
Location: Los Angeles
Posts: 2
Default Using Zoom meeting and screen sharing PT audio

I've been trying to use share audio from Pro Tools sessions during a Zoom meeting, but even after selecting "Share computer audio" the PT audio doesn't play through to other meeting attendees. Upon further research, I downloaded Soundflower and an App called LadioCast and got Logic and Garageband to play fine. What I/O am I maybe missing in PT? Logic having separate I/O device options in Preferences made it work. Can't alter the Playback Engine in Pro Tools like that though. Super new with this. Any suggestions?
__________________
iMac Retina 5k, 27 in 2017
3.8 GHz, 32GB 10.13.6
Presonus AudioBox 44VSL
Pro Tools 2018.12.0
Reply With Quote
  #2  
Old 03-24-2020, 10:56 PM
Benny_Cha_Cha Benny_Cha_Cha is online now
Member
 
Join Date: Aug 2001
Location: Brooklyn
Posts: 534
Default Re: Using Zoom meeting and screen sharing PT audio

Buy Source-Nexus.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Ben Rubin

Producer//Mixer//Bassist//Composer

benrubin.com

------------
PT Ultimate 2021.10, MacBookPro i9 8-core 2.3gHz, 32Gb RAM, Mac OSX 10.15.7, SSD boot drive, SSD sample drive,
Neve 8816, HD Native PCIe, Apogee DA-16X, Lynx Aurora 16, Benchmark DAC-1/ADC-1
Reply With Quote
  #3  
Old 03-25-2020, 12:17 AM
its2loud its2loud is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angeles
Posts: 696
Default Re: Using Zoom meeting and screen sharing PT audio

You don’t need to buy source Nexus. Just install the free driver for it.

Once installed, create an aggregate device in Audio Midi Setup in the OS. For this aggregate device choose your interface ( make sure it’s not an avid one) and the source-nexus device. Take note of the inputs and outputs.

Launch Pro Tools and select this aggregate device as your playback engine.
Label your IO accordingly in Pro Tools and map your busses.

Send audio out of Pro Tools using a send to the Source Nexus outputs in the IO.

In Zoom, for your input device, choose Source-Nexus. The output device can be whatever you want it to be.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-25-2020, 04:19 AM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,617
Default Re: Using Zoom meeting and screen sharing PT audio

Quote:
Originally Posted by jpriggy View Post
I've been trying to use share audio from Pro Tools sessions during a Zoom meeting, but even after selecting "Share computer audio" the PT audio doesn't play through to other meeting attendees. Upon further research, I downloaded Soundflower and an App called LadioCast and got Logic and Garageband to play fine. What I/O am I maybe missing in PT? Logic having separate I/O device options in Preferences made it work. Can't alter the Playback Engine in Pro Tools like that though. Super new with this. Any suggestions?
We just did an 8-hour spotting session for a film with 11 people and a shared PT Video screen and stereo audio direkt from PT. Worked great.
You have to set PT playback engine to system out and then in the audio prefs of the mac to the Zoom audio engine or straight in PT, can't remember.

No need for other tools.
__________________
PTHDn 2021.7 (OSX10.14.6), 8x8x8, MacPro 5,1 3.33Ghz 12-Core, BM DeckLink SDI, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 48GB RAM, Xilica Neutrino, Meyersound Acheron
Reply With Quote
  #5  
Old 03-25-2020, 06:13 AM
AE AE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Boston, MA
Posts: 467
Default Re: Using Zoom meeting and screen sharing PT audio

if you don't need to use an interface (in particular, if you don't need to record), you can select the zoom driver for the pro tools playback engine. i used this configuration for 4 hours of classes yesterday, and it works fine. super easy to manage.

soundflower (or blackhole) plus ladiocast (or loopback) will also work, but it's likely more complex than you need. ladiocast will occasionally drop a connection, which is a minor pain. these configurations will offer more options but are not necessarily useful for you.

if you need to use your interface (for example, if recording), you can create an aggregate i/o with the zoom driver plus your interface. it's a little tricky but doable.

if you're using an HD system, source-nexus is the only solution i'm aware of.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-25-2020, 12:12 PM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,825
Default Re: Using Zoom meeting and screen sharing PT audio

Quote:
Originally Posted by AE View Post
if you don't need to use an interface (in particular, if you don't need to record), you can select the zoom driver for the pro tools playback engine. i used this configuration for 4 hours of classes yesterday, and it works fine. super easy to manage.

soundflower (or blackhole) plus ladiocast (or loopback) will also work, but it's likely more complex than you need. ladiocast will occasionally drop a connection, which is a minor pain. these configurations will offer more options but are not necessarily useful for you.

if you need to use your interface (for example, if recording), you can create an aggregate i/o with the zoom driver plus your interface. it's a little tricky but doable.

if you're using an HD system, source-nexus is the only solution i'm aware of.
Not quiet. A cheap and reliable solution is to simply run the output of your interface into a cheap USB interface line in. Set the USB interface as the source for OBS, Skype, ZOOM, whatever, and you're free to use your main interface and Pro Tools in a normal manner.

Using a second interface is usually more reliable (and freeing) than dealing with virtual cables.

But if your interface has loopback built in, that's also an easy way to do it.
__________________
Brian

Windows 11 Pro | macOS 12
Pro Tools 2021
benonistudio.com
Youtube Channel - benonistudio
Plugin Deals
@benonistudio
Reply With Quote
  #7  
Old 03-25-2020, 05:10 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,716
Default Re: Using Zoom meeting and screen sharing PT audio

Quote:
Originally Posted by Benoni View Post
But if your interface has loopback built in, that's also an easy way to do it.
Not too many interfaces do. Audient has a small interface that does and RME's TotalMix does too. The three apps I've tested so far are Skype, Source-Connect Now and Zoom. They are all browser based and, since I don't want to use Google's Chrome, which almost all apps recommend, I'm using Microsoft's new Edge Chromium browser, which works great, with no need for extensions.

RME's TotalMix, which came with my UFX, allows me to bring my Mic in on 1 and the far end's audio in on 3/6 through my onboard soundcard. I have a Send of my audio out 5/6 in Pro Tools and that is sent to 5/6 out on the UFX, which is looped back to 5/6. In Control Panel>Sound I have Playback as my RealTek Speakers and my Record as the UFX's 5/6, which is the "microphone". Then just set those in whatever app is open in the browser. And make sure your browser has permission to use your "microphone".

Other apps that I haven't tested, but should work the same because they too work through a browser are:

Cleanfeed, Connectionopen and ipDTL.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at reasonable rates
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #8  
Old 03-26-2020, 09:52 AM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,825
Default Re: Using Zoom meeting and screen sharing PT audio

Quote:
Originally Posted by The Weed View Post
Not too many interfaces do. Audient has a small interface that does and RME's TotalMix does too. The three apps I've tested so far are Skype, Source-Connect Now and Zoom. They are all browser based and, since I don't want to use Google's Chrome, which almost all apps recommend, I'm using Microsoft's new Edge Chromium browser, which works great, with no need for extensions.

RME's TotalMix, which came with my UFX, allows me to bring my Mic in on 1 and the far end's audio in on 3/6 through my onboard soundcard. I have a Send of my audio out 5/6 in Pro Tools and that is sent to 5/6 out on the UFX, which is looped back to 5/6. In Control Panel>Sound I have Playback as my RealTek Speakers and my Record as the UFX's 5/6, which is the "microphone". Then just set those in whatever app is open in the browser. And make sure your browser has permission to use your "microphone".

Other apps that I haven't tested, but should work the same because they too work through a browser are:

Cleanfeed, Connectionopen and ipDTL.
Don't forget the newish PreSonus interfaces. I have an 1824c that has loopback and it's pretty awesome. The new v3 Scarletts from Focusrite also have loopback now I think. And as you mentioned the new EVOs from Audient have loopback. I have the Evo 4, but haven't got to testing the loopback function yet.

If you're on Windows a simple way is to use the free FL Studio driver. But this works best if you don't need any DAW inputs.

And there's the free Voicemeeter Potato, which I've done a full video on walking folks through it step-by-step.

But my personal preference is still using another interface or loopback.
__________________
Brian

Windows 11 Pro | macOS 12
Pro Tools 2021
benonistudio.com
Youtube Channel - benonistudio
Plugin Deals
@benonistudio
Reply With Quote
  #9  
Old 04-23-2020, 07:20 PM
ssr ssr is offline
Member
 
Join Date: Jun 1999
Location: New York, NY, USA
Posts: 15
Default Re: Using Zoom meeting and screen sharing PT audio

Quote:
Originally Posted by Frank Kruse View Post
We just did an 8-hour spotting session for a film with 11 people and a shared PT Video screen and stereo audio direkt from PT. Worked great.
You have to set PT playback engine to system out and then in the audio prefs of the mac to the Zoom audio engine or straight in PT, can't remember.

No need for other tools.
Hi, I've been having a hard time getting this to work. I've watched many You Tube videos where people just click "Share Computer Audio" and "Computer Sound Only" in the advanced menu and boom, they get it to work.
I've never seen anyone address the Mac OS Audio Midi Setup or Sound preferences. they do it all through the Zoom Audio pref's.
I cant get it to work.
I would think that the dance teachers and music teachers using zoom are not creating an aggregate device or using Loopback, Ladiocast, OBS, Soundflower... no one has ever mentioned those things. they just click 'share computer audio' and their good to go. WTF
can someone go through their Audio Midi setup settings and Sound Pref's for me? it would be appreciated.
thanks,

BK
Reply With Quote
  #10  
Old 04-24-2020, 09:15 AM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 2,009
Default Re: Using Zoom meeting and screen sharing PT audio

Here's a pretty thorough walk through of someone's setup using aggregate devices (courtesy of Pro Tools Expert and the fine people at FinalFinal) - it's a bit complex, but gets around the issue of 48k only with Zoom. It's not how I'm doing it, but it's pretty detailed and should work.


https://bit.ly/3aGsTK9
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.14.6, PT 2021.10 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24, 3xS1/Dock.
Also running a 2013 nMP / HDX / S6
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
switching screens & screen sharing musicman691 General Discussion 2 10-12-2017 12:31 PM
Screen sharing causing 9173 errors dankin Pro Tools 12 2 08-31-2015 02:25 PM
Screen Sharing - PT having issues when Overdubbing using VNC remote joeldadrummer macOS 15 01-12-2011 10:34 AM
Screen sharing + Spinning Beachball ? T-Low Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 03-25-2010 06:02 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:16 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com