Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-25-2009, 07:35 AM
frantik frantik is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: San Jose, California
Posts: 269
Default CPU usage jumps to 100% when saving if edit window minimized

This is a strange bug that I've had ever since installing PTMP 8.0. It has persisted thru each CS update and continues with 8.0.1

This will happen even with a newly created blank session. If the edit window is minimized, and I attempt to save a session, the CPU usage will jump to near 100% (as displayed using Windows Process Explorer - the PT System Usage window does not display any overloads). The keyboard does not respond to commands in PT, and most menus are greyed out, besides File, Window and Help. In the File menu, only Exit is not disabled.

If I restore the Edit window by clicking on the restore window button on the window's title bar, the CPU load immediately drops back to normal, and normal function of the program resumes. If I close the edit window without restoring it, PT will have to be closed via the task manager. If I display a menu or click on a window title, the CPU usage will drop to normal, but will return to maxed out as soon as I release the widget.

This problem occurs when saving both to the local system drive and an external firewire drive.

I just installed quicktime and trashed my prefs.. no changes.

It's not a huge huge deal, i've learned to not minimize the edit window, but this bug really seems like it ought to be sorted out. I can't believe i'm the only one who has had this problem.

WinXP SP3, IE7 (occurred with IE6 as well). only RTAS plug ins i have are the included ones from digi design and some demo Massey plug ins. I also have the fxexpansion VST wrapper and a few free vsts wrapped.. but like i said, this occurs on a totally blank, newly created session.

Here is a screen shot: http://img23.imageshack.us/img23/5615/ptoverload.jpg


< Processor >
Model: Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.00GHz
Speed: 3GHz
Cores per Processor: 1 Unit(s)
Threads per Core: 2 Unit(s)
Integrated Data Cache: 2x 16kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64
byte line size, 2 lines per sector
L2 On-board Cache: 2x 2MB, ECC, Synchronous, ATC, 8-way, 64 byte
line size, 2 lines per sector

< Computer >
Mainboard: Dell 0XC838
BIOS: Dell A06 09/12/2005
Bus(es): X-Bus PCI PCIe IMB USB FireWire/1394 i2c/
SMBus
Multi-Processor (MP) Support: No
Multi-Processor Advanced PIC (:Yes
Total Memory: 2GB ECC DIMM Registered DDR2

< Chipset >
Model: Dell Precision 470
Front Side Bus Speed: 4x 200MHz (800MHz)
Total Memory: 2GB ECC DIMM Registered DDR2
Memory Bus Speed: 2x 200MHz (400MHz)

< Memory Module(s) >
Memory Module: Infineon (Siemens) 72T64000HR5A 512MB ECC
DIMM Registered DDR2 PC2-3200R DDR2-400 (3-3-
3-8 2-11-3-2)
Memory Module: Micron 18HTF6472DY-40EB2 512MB ECC DIMM
Registered DDR2 PC2-3200R DDR2-400 (3-3-3-8 2-
11-3-2)
Memory Module: Infineon (Siemens) 72T64000HR5A 512MB ECC
DIMM Registered DDR2 PC2-3200R DDR2-400 (3-3-
3-8 2-11-3-2)
Memory Module: Micron 18HTF6472DY-40EB2 512MB ECC DIMM
Registered DDR2 PC2-3200R DDR2-400 (3-3-3-8 2-
11-3-2)

< Video System >
Video Adapter: NVIDIA Quadro PCI-E Series (PS2.0, VS2.0
252MHz, 64MB DDR 2x405MHz, PCIe 1.00 x16)

< Storage Devices >
ST3300831A (300GB, ATA100, 3.5:279GB (D:)
ST380013AS (80GB, SATA150, 3.5:75GB (C:)
ST3160023A (160GB, FireWire/13:149GB (H:)
PIONEER DVD-RW DVR-110D (ATA6:N/A (F:)
ZYRADYP NGPYR85AN0 (SCSI, BD-R:N/A (G:)
Disk: N/A (I:)

< Logical Storage Devices >
300 GB (D:): 279GB (FAT32) @ ST3300831A (300GB, ATA100,
3.5", 8MB Cache)
Hard Disk (C:): 74GB (NTFS) @ ST380013AS (80GB, SATA150, 3.5",
NCQ, 8MB Cache)
Optical Drive (F:): N/A @ PIONEER DVD-RW DVR-110D (ATA66, DVD+-
RW, CD-RW, 64kB Cache)
Optical Drive (G:): N/A @ ZYRADYP NGPYR85AN0 (SCSI, BD-R, HD-DVD-
R, DVD+-R-DL, CD-R)
Optical Drive (I:): N/A @ Disk
Projects (H:): 149GB (HFSJ) @ ST3160023A (160GB, FireWire/
1394, 3.5", NCQ)

< Peripherals >
LPC Hub Controller 1: Intel 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface
Bridge
LPC Legacy Controller 1: SMSC EMC2700LPC
Audio Device: Dell SoundMAX Integrated Digital Audio
Audio Codec: Analog Devices 0074h
Audio Device: VIA M Audio Delta-44
Serial Port(s): 2
Parallel Port(s): 1
Disk Controller: Dell Precision 470
Disk Controller: Dell Precision 470
USB Controller 1: Dell Precision 470
USB Controller 2: Dell Precision 470
USB Controller 3: Dell Precision 470
USB Controller 4: Dell Precision 470
USB Controller 5: Dell Precision 470
FireWire/1394 Controller 1: 3812 TSB82AA2 IEEE-1394b Link Layer
Controller
SMBus/i2c Controller 1: Intel 801xx/63xx SMBus


< Network Services >
Network Adapter: Intel(R) PRO/1000 MTW Network Connection -
Packet Scheduler Miniport (Ethernet, 10Mbps)
Network Adapter: ADMtek ADM8511 USB To Fast Ethernet Converter
- Packet Scheduler Miniport

< Power Management >
Mains (AC) Line Status: On-Line

< Operating System >
Windows System: Microsoft Windows XP Professional 5.01.2600
(Service Pack 3)
Platform Compliance: x86


if it helps the engineers find the problem, here's a snapshot of the thread stack. It's the Protools M-Powered.exe thread which has got the problem

Quote:
ntkrnlpa.exe!KiUnexpectedInterrupt+0x8d
ntkrnlpa.exe!PsDereferencePrimaryToken+0x362
ntkrnlpa.exe!KiDeliverApc+0xb3
hal.dll+0x2c35
USER32.dll!PeekMessageW+0x3d
DFW.dll!DFW_ViewMemento::DFW_ViewMemento+0xcd222
ProTools.dll!Cmn_TypedException<FF_Document::FailQ uietlyException>::Cmn_TypedException<FF_Document:: FailQuietlyException>+0x1019b60
ProTools.dll!Cmn_TypedException<FF_Document::FailQ uietlyException>::Cmn_TypedException<FF_Document:: FailQuietlyException>+0x5a120e
ProTools.dll!Cmn_TypedException<FF_Document::FailQ uietlyException>::Cmn_TypedException<FF_Document:: FailQuietlyException>+0x353e78
ProTools.dll!Cmn_TypedException<FF_Document::FailQ uietlyException>::Cmn_TypedException<FF_Document:: FailQuietlyException>+0x3569c4
DFW.dll!DFW_ViewMemento::DFW_ViewMemento+0x13b3c9
ProTools.dll!Cmn_TypedException<FF_Document::FailQ uietlyException>::Cmn_TypedException<FF_Document:: FailQuietlyException>+0x3080bf
DFW.dll!DFW_ViewMemento::DFW_ViewMemento+0x129d9d
ProTools.dll!Cmn_TypedException<FF_Document::FailQ uietlyException>::Cmn_TypedException<FF_Document:: FailQuietlyException>+0x2f4efc
DFW.dll!DFW_ViewMemento::DFW_ViewMemento+0x118f30
DFW.dll!DFW_ViewMemento::DFW_ViewMemento+0xf8ef1
DFW.dll!DFW_ViewMemento::DFW_ViewMemento+0xe0f04
USER32.dll!GetDC+0x6d
USER32.dll!GetDC+0x14f
USER32.dll!GetWindowLongW+0x127
USER32.dll!DispatchMessageW+0xf
DFW.dll!DFW_ViewMemento::DFW_ViewMemento+0xd18a8
DFW.dll!DFW_ViewMemento::DFW_ViewMemento+0xf55b4
ProTools M-Powered.exe!Cmn_DocumentTooOldException::operator= +0x6864
ProTools M-Powered.exe!Cmn_DocumentTooOldException::operator= +0x6a4d
ProTools M-Powered.exe!Cmn_DocumentTooOldException::operator= +0x2865
ProTools M-Powered.exe+0x4385d7
Reply With Quote
  #2  
Old 09-25-2009, 06:32 PM
LCipher LCipher is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 14
Default Re: CPU usage jumps to 100% when saving if edit window minimized

Similar behavior, but mine "only" goes to 52%. Stays there till I un-minimize the window.


SiSoftware Sandra

Computer
Model : Gigabyte EP35-DS3L
Workgroup : xxxxxx
Host Name : e8400
User : xxxx

Processor
Model : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz
Speed : 3GHz
Cores per Processor : 2 Unit(s)
Threads per Core : 1 Unit(s)
Type : Dual-Core
Integrated Data Cache : 2x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64 byte line size
L2 On-board Cache : 6MB, ECC, Synchronous, ATC, 24-way, 64 byte line size, 2 threads sharing

Computer
Mainboard : Gigabyte EP35-DS3L
BIOS : Award (Phoenix) F5 07/16/2008
Bus(es) : X-Bus PCI PCIe IMB USB i2c/SMBus
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
Total Memory : 2GB DIMM DDR2 DDR3

Chipset
Model : Giga-Byte P35/G33/G31 Processor to I/O Controller
Front Side Bus Speed : 4x 333MHz (1.33GHz)
Total Memory : 2GB DIMM DDR2 DDR3
Memory Bus Speed : 2x 400MHz (800MHz)

Memory Module(s)
Memory Module : Corsair CM2X1024-6400C4 1GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-5-5-18 3-22-6-3)
Memory Module : Corsair CM2X1024-6400C4 1GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-5-5-18 3-22-6-3)

Video System
Video Adapter : NVIDIA GeForce 8400 GS (16 SP 1.4GHz, 512MB DDR2 2x500MHz, PCIe 1.00 x16)

Graphics Processor
Adapter : NVIDIA GeForce 8400 GS (8SP 1.4GHz, 511.7MB 2x500MHz)

Storage Devices
ST3320620NS (320GB, SATA150, 3.5", NCQ, 16MB Cache) : 298GB (G:) (H:) (I:)
ST3320620AS (320GB, SATA300, 3.5", NCQ, 16MB Cache) : 298GB (C:) (D:) (E:)
TSSTcorp CDDVDW SH-S223F (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : N/A (F:)

Logical Storage Devices
system320AS (C:) : 78GB (NTFS) @ ST3320620AS (320GB, SATA300, 3.5", NCQ, 16MB Cache)
data (D:) : 117GB (NTFS) @ ST3320620AS (320GB, SATA300, 3.5", NCQ, 16MB Cache)
archive (E:) : 103GB (NTFS) @ ST3320620AS (320GB, SATA300, 3.5", NCQ, 16MB Cache)
system320NS (G:) : 59GB (NTFS) @ ST3320620NS (320GB, SATA150, 3.5", NCQ, 16MB Cache)
data320 (H:) : 117GB (NTFS) @ ST3320620NS (320GB, SATA150, 3.5", NCQ, 16MB Cache)
archive320 (I:) : 122GB (NTFS) @ ST3320620NS (320GB, SATA150, 3.5", NCQ, 16MB Cache)
Optical Drive (F:) : N/A @ TSSTcorp CDDVDW SH-S223F (SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : Giga-Byte (ICH9) LPC Interface Controller
LPC Legacy Controller 1 : ITE IT8718F
Audio Device : Giga-Byte (ICH9) HD Audio Controller
Audio Device : VIA M Audio Delta-44
Serial Port(s) : 1
Parallel Port(s) : 1
Disk Controller : Giga-Byte (ICH9) 2 port Serial ATA Storage Controller 1
Disk Controller : Giga-Byte (ICH9) 2 port Serial ATA Storage Controller 2
Disk Controller : Giga-Byte JMB368 IDE Controller
USB Controller 1 : Giga-Byte (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 2 : Giga-Byte (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 3 : Giga-Byte (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 4 : Giga-Byte (ICH9) USB2 Enhanced Host Controller
USB Controller 5 : Giga-Byte (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 6 : Giga-Byte (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 7 : Giga-Byte (ICH9) USB Universal Host Controller
USB Controller 8 : Giga-Byte (ICH9) USB2 Enhanced Host Controller
SMBus/i2c Controller 1 : Intel 801xx/63xx SMBus

Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Printer : HP LaserJet 1020 (600x600, USB)

Network Services

Power Management
Mains (AC) Line Status : On-Line

Operating System
Windows System : Microsoft Windows XP Professional 5.01.2600 (Service Pack 3)
Platform Compliance : x86

Performance Tips
Tip 2546 : Large memory modules should be ECC/Parity.
Tip 2 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-26-2009, 10:00 AM
frantik frantik is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: San Jose, California
Posts: 269
Default Re: CPU usage jumps to 100% when saving if edit window minimized

well i'm glad at least one other person has this issue.. it seems like the only common hardware we have is the delta 44. I imagine you only see you cpu jump to 50% because you have a dual core.. i bet one of the CPUs is maxed out

the weird thing is, even though the cpu meter says 100% usage, the computer responds normally when using other programs.. it's not as if the whole computer is bogged down.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-27-2009, 08:15 AM
LCipher LCipher is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 14
Default Re: CPU usage jumps to 100% when saving if edit window minimized

Yeah - and I still think there are window "focus" issues. I still see larger than normal CPU usage when I do things like edit on the score etc. 20% jumps and that sort. Maybe something with the new graphics or???

I saw some threads awhile back talking about similar issues (window fucus and CPU)

http://duc.digidesign.com/showthread...=249755&page=1
http://duc.digidesign.com/showthread...gh+cpu&page=43

But dont know if this is still on a list for fixes or is considered fixed with 8.01???
Reply With Quote
  #5  
Old 09-28-2009, 11:59 AM
frantik frantik is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: San Jose, California
Posts: 269
Default Re: CPU usage jumps to 100% when saving if edit window minimized

hmm yeah i wonder if it's part of a larger problem

I also just experienced.. if the program is in the bogged down state, and then you try to shut down the program with the session loaded, you have to kill the whole program via the task bar
Reply With Quote
  #6  
Old 10-05-2009, 07:43 PM
frantik frantik is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: San Jose, California
Posts: 269
Default Re: CPU usage jumps to 100% when saving if edit window minimized

anyone else with this problem? Can anyone at digidesign confirm it's a known problem.. or make it known if it's not? :)
Reply With Quote
  #7  
Old 10-12-2009, 09:50 AM
LCipher LCipher is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 14
Default Re: CPU usage jumps to 100% when saving if edit window minimized

Can someone let me know if this is known or something particular to us few?

"But dont know if this is still on a list for fixes or is considered fixed with 8.01??? "
Reply With Quote
  #8  
Old 10-13-2009, 05:52 PM
frantik frantik is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: San Jose, California
Posts: 269
Default Re: CPU usage jumps to 100% when saving if edit window minimized

it's definitely not fixed in 8.0.1 unfortunately it seems digi staff rarely visit this forum, or at least rarely reply to posts in this forum
Reply With Quote
  #9  
Old 10-14-2009, 07:24 AM
LCipher LCipher is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 14
Default Re: CPU usage jumps to 100% when saving if edit window minimized

Quote:
Originally Posted by frantik View Post
it's definitely not fixed in 8.0.1 unfortunately it seems digi staff rarely visit this forum, or at least rarely reply to posts in this forum
Yeah - definitely in 8.01 for me

You and I both have NVIDIA graphics - wonder what an ATI would do? Have heard unconfirmed rumors about differences between ATI/NVIDEA but cant teel if that is old news, a guess, or ???
Reply With Quote
  #10  
Old 10-14-2009, 08:11 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: CPU usage jumps to 100% when saving if edit window minimized

Quote:
Originally Posted by frantik View Post
it seems digi staff rarely visit this forum, or at least rarely reply to posts in this forum
Indeed, Since this is, after all, a users forum.

If you need or expect direct technical assistance from Digidesign, you should contact them... directly.

For what it's worth, I do not have this problem with any of the 8.x versions, and I have the NVIDIA GeForce 7600 GT.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HDN jumps to high CPU usage propower Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 1 09-30-2013 11:00 PM
PT 9.0.1 Edit window view jumps forward collinsylex macOS 2 02-10-2011 01:58 PM
pod farm platinum iLok no sound unless plugin window minimized Jenk2k 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 04-16-2010 06:27 AM
Edit window and cpu usage Trazan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 17 03-27-2009 12:05 PM
CPU usage jumps up while doing nothing!! Andrew B 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 10-18-2003 12:14 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:27 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com