Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-21-2017, 08:40 AM
melloj melloj is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: England
Posts: 202
Default CPU spikes. Help. [SOLVED]

I keep getting error code 9173 "Pro Tools ran out of CPU power. Try deactivating plugins...blah blah.

This is nonsense I have a quad core hyperthread CPU and 16 gig of ram. Plus my nvidia graphics card takes care of the video, all the more annoying as I get regular video stop errors too. This only began to happen since I upgraded to 12. Never a problem in 11. I'm on 12.4 by the way.

Can anyone help? Should I do pref files dump as I've never done this, would it help? Thanks.

Last edited by melloj; 04-01-2017 at 11:28 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-21-2017, 10:06 AM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,789
Default Re: CPU spikes. Help.

Hi of course can help ! You can use this app that would made it for you .

https://www.dropbox.com/s/qu1d24rmhy...12_b2.zip?dl=0

Try also consolidating audios and thin automation from the edit menu . And make shure you have the lastest Motherboard storage drivers installed .

Hope this helps !
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
  #3  
Old 03-22-2017, 06:39 AM
melloj melloj is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: England
Posts: 202
Default Re: CPU spikes. Help.

Thanks for your answer. All my drivers are up to date and I trashed the pref files I've done several reinstall repairs of both Pro Tools and Avid drivers. The Mbox 3 Pro has been buggy ever since I got it but I'm stuck with it for the time being. I don't know why but the Mbox 3 Pro seems to interfere with video codecs.

I refuse to believe Avid's official cause and remedy for this error. There is no way Pro Tools is draining my computing power, we are not in the age of windows XP anymore. My PC can run 3D graphics and video editing software comfortably. It should run Pro Tools without breaking a sweat.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-22-2017, 07:02 AM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,789
Default Re: CPU spikes. Help.

Ok i understand . Just to help you better :

1.can you post a more detalied system specs report here ?

2.Are you recording to a second hard drive ?

3.Are your hard drives fast enough ?

4.Are your Bios settings optimized and OS settings too ?
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
  #5  
Old 03-22-2017, 08:12 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,585
Default Re: CPU spikes. Help.

also, make sure your recording drive is not too full(this hit me a few days ago)
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 04-01-2017, 11:22 AM
melloj melloj is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: England
Posts: 202
Default Re: CPU spikes 9173 error. Help. [SOLVED]

Ok so after lots of uninstalls reinstalls deleting this and that, driver rollbacks ect after months of CPU spikes and 9173 errors, a windows 10 update was what was required. I thought this was automatically done in the background but I checked for updates and viola no more spikes. CPU hovers at a comfortable 10% at full load.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-01-2017, 11:31 AM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,789
Default Re: CPU spikes. Help. [SOLVED]

Awesome thanks for sharing !

Sent from my SM-G930P using Tapatalk
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
11.3 CPU Spikes boomstand Pro Tools 11 1 12-30-2014 11:58 AM
CPU spikes with PT8 PTLExp 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 10-04-2009 04:54 PM
cpu spikes gdx 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 07-11-2007 04:21 PM
If your having spikes..... req06 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 12-15-2006 11:25 AM
CPU Spikes, I've tried everything-what next? football2 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 9 04-30-2006 11:26 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:12 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com