Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Digidesign Hardware & Software

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-21-2001, 01:34 PM
hughes hughes is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: L.A.
Posts: 17
Default Volume Controls have stopped working...

I'm using a nubus version of SampleCell in an older Mac, and for some reason it's stopped responding to any volume changes I make in the SampleCell Editor. Everything else seems to work fine, tuning, panning, etc. It's just the volume control that's gone out.

Is there something I can reset to get it to recognise the input, or is this simply a hardware problem?

Anybody else ever had this happen?

------------------
www.hugheshall.com
www.mp3.com/hugheshall
Reply With Quote
  #2  
Old 05-23-2001, 03:13 PM
jeffro's Avatar
jeffro jeffro is offline
Avid
 
Join Date: Dec 1969
Location: Earth
Posts: 9,845
Default Re: Volume Controls have stopped working...

If you mean that instruments are not responding to MIDI Volume, make sure that "Disable MIDI Volume & Pan" is not checked in the instrument's Misc Parameters window.

If its the volume fader on the instrument, then I'd start by trashing the SampleCell prefs, then reinstalling the SampleCell Editor.

Does this happen on all instruments/banks?

Does the card pass the internal tests (SampleCell/Test SampleCell)?

------------------
Jeff Cohen
Digidesign Tech Support
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 05-23-2001, 08:17 PM
hughes hughes is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: L.A.
Posts: 17
Default Re: Volume Controls have stopped working...

Hi Jeff,

Thanks for your speedy response! I tried everything you suggested with no success.

If its the volume fader on the instrument, then I'd start by trashing the SampleCell prefs, then reinstalling the SampleCell Editor.

I threw out the SampleCell Prefs, but I also noticed two files named "SampleCell II 1 MIF" and "SampleCell II 2 MIF", presumably one file for each of the cards I have installed. Do I need to flush these out also?

Does this happen on all instruments/banks?

Yes, and on both SampleCell cards.

Does the card pass the internal tests (SampleCell/Test SampleCell)?

Yes, all of them including DRAM test.

I also noticed that when I pan an instrument it only jumps hard left or right at the extreme pan setting (either -99, or +99) with no change in between. This is similar to the volume problem in that when I move the instrument fader down to -48 the sound cuts out, but stays up full until then. Fortunately the tuning function within the sample-map window works fine.

Here's my setup:

Mac IIci
20 Megs Ram
Sys. 7.5.5
32 bit enabled
SampleCell software V. 2.01
2 Cards with 33 Megs each

Thanks for any light you can shed on this!

Hughes

[This message has been edited by hughes (edited May 23, 2001).]
Reply With Quote
  #4  
Old 05-26-2001, 11:51 AM
hughes hughes is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: L.A.
Posts: 17
Default Re: Volume Controls have stopped working...

Bounce.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-28-2001, 12:29 AM
Kevan Staples Kevan Staples is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Toronto Canadada
Posts: 381
Default Re: Volume Controls have stopped working...

Yes trash those "SampleCell II 1 MIF" and "SampleCell II 2 MIF" files as well. I don't suppose the newer version of Samplecell Editor works on the older macs..does it?

Kevan
Reply With Quote
  #6  
Old 05-31-2001, 11:45 AM
jeffro's Avatar
jeffro jeffro is offline
Avid
 
Join Date: Dec 1969
Location: Earth
Posts: 9,845
Default Re: Volume Controls have stopped working...

The MIFs are Memory Image Files, which are prefs that will be created by the app so they can be safely trashed.

Is this new behavior, or has it always done this?

Does the Sample Volume and Pan work? Open the Sample Map window and double click on a sample (above the keyboard).

Sorry I don't have a solution (yet) for you. I've been here longer than SampleCell and can't remember this symptom ever being reported! It sounds like a hardware problem, but you said it's the same on both cards so that's unlikely.

------------------
Jeff Cohen
Digidesign Tech Support
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 05-31-2001, 11:09 PM
hughes hughes is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: L.A.
Posts: 17
Default Re: Volume Controls have stopped working...

The MIFs are Memory Image Files, which are prefs that will be created by the app so they can be safely trashed.

I tossed them but it didn't make any difference.

Is this new behavior, or has it always done this?

Seems like it's been a few years, and it happens on both cards which leads me to believe that it's software based.

Does the Sample Volume and Pan work? Open the Sample Map window and double click on a sample (above the keyboard).

No unfortunately.

Sorry I don't have a solution (yet) for you. I've been here longer than SampleCell and can't remember this symptom ever being reported! It sounds like a hardware problem, but you said it's the same on both cards so that's unlikely.


Yeah it's really wierd. It was intermittent for a while; some instruments would have pan and volume while others right next to them in the bank wouldn't. Now it seems to be universal.

Thanks though for any suggestions.


------------------
www.hugheshall.com
www.mp3.com/hugheshall
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pan controls are affecting Volume Paul Marcellus 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 02-02-2013 10:14 AM
metronome (click track) volume controls frcjt Pro Tools SE and Essential (Mac) 0 12-18-2011 07:47 AM
MIDI volume controls lacsong MIDI 3 05-01-2006 06:23 PM
002 Rack front panel controls stopped responding chutley 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-11-2005 08:27 AM
Are Passive Volume Controls Really No Good? relaxo Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 06-16-2003 10:22 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:23 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com