Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-10-2021, 03:05 PM
bora bora is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: toronto canada
Posts: 6
Default Audio on playback losing quality

Hey I am using pro tools 10 on windows 10 with asio driver. My problem is the audio on playback loses low end becomes low quality weak sounding after the first few plays. So I'll make a take and play it a few times and all the sudden things start sounding low quality losing lots of bass/lows. If I stop playing anything on pro tools it might work again after few minutes . I have monitored my cpu usage and it seems to stay below 10%. This does happen when I have plugins running but i experimented turning them off and still same result. I messed with my hardware buffer does not seem to help. I tried using different speaker thats not the problem either. It happens at random times. Sometimes it will work great for 10 minutes but then I just fall back to this problem. I do not think it is a asio4all problem because I have tried all sorts of settings on there and no fix. Also tried different compatibility modes. Please help

Thanks

Last edited by bora; 09-10-2021 at 03:31 PM. Reason: more info
Reply With Quote
  #2  
Old 09-10-2021, 05:26 PM
bora bora is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: toronto canada
Posts: 6
Default Re: Audio on playback losing quality

Hey guys looks like I found the problem. It is antares auto it seems like if I have it on more then one track it messes everything up. Can somebody help me? I had a worse computer before and I could run things fine dont know why im having such issues now. Maybe because im on windows 10 not windows 7 like before?
Reply With Quote
  #3  
Old 09-10-2021, 06:31 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,321
Default Re: Audio on playback losing quality

Hmmm, some things to consider:
1-Pro Tools 10 is not approved for Windows 10(I don't know if this means it won't work, but it is unsupported)
2-In general, Win10 is leaner and better than Win7.
3-ASIO4ALL is not the best solution(the best solution is a real recording interface with the appropriate ASIO driver, but all bets are off if Win10 and PT10 are not compatible)
4-A "worse" computer or a "new" computer is meaningless if the old computer was compatible and the new one is not(posting a Sandra report as described in the Help Us Help You link near the top of this and every DUC page is a good idea).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 09-10-2021, 07:13 PM
bora bora is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: toronto canada
Posts: 6
Default Re: Audio on playback losing quality

The thing is I had a project running and it was going pretty for the past week then all the sudden I get this issue. I tried deleting auto tune and using a older one it did not fix the issue. Also tried deleting plugins/tracks that I wasn't needing still nothing changed.

These are some specs

i7-2600 CPU
16 gb ram
1tb hhd
500 gb ssd
windows 10 home edition 64

Do you think this would work well with pro tools 10?
Reply With Quote
  #5  
Old 09-10-2021, 09:11 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,875
Default Re: Audio on playback losing quality

Like albee said above:
4-A "worse" computer or a "new" computer is meaningless if the old computer was compatible and the new one is not(posting a Sandra report as described in the Help Us Help You link near the top of this and every DUC page is a good idea).
Reply With Quote
  #6  
Old 09-11-2021, 07:48 AM
bora bora is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: toronto canada
Posts: 6
Default Re: Audio on playback losing quality

I read the Sandra guide you mentioned. I have generated a report for more insight.

SiSoftware Sandra

ID
Host Name : DESKTOP-FRQ3SQF
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : MSI MS-7673
Serial Number : To be fille***********
Chassis : MSI Desktop
Mainboard : MSI P67A-G43 (MS-7673)
Serial Number : To be fille***********
BIOS : AMI (OEM) V1.9 03/02/2011
Intel Management Engine (ME) : 7.0.4.1197
Total Memory : 16GB DDR3

Processors
Processor : Intel(R) Core(TM) i7-2600 CPU @ 3.40GHz (4C 8T 3.59GHz/3.8GHz, 3.6GHz IMC, 4x 256kB L2, 8MB L3)
Socket/Slot : FC LGA1155

Chipset
Memory Controller : MSI Core2 (Sandy Bridge) DRAM Controller 100MHz, 2x 8GB DDR3 1.6GHz 128-bit

Memory Module(s)
Memory Module : Kingston KHX1600C10D38G 8GB DIMM DDR3 2Rx8 PC3-12800U DDR3-1600 (10-10-10-30 5-39-12-6)
Memory Module : Kingston KHX1600C10D38G 8GB DIMM DDR3 2Rx8 PC3-12800U DDR3-1600 (10-10-10-30 5-39-12-6)

Video System
Monitor/Panel : ACR H213H
(1920x1080, 24.0")
Video Adapter : NVIDIA GeForce GTX 970 (1664S 13C SM6.5 1GHz/1.18GHz, 1.8MB L2, 4GB 7GHz 256-bit, PCIe 2.0 x16)

Graphics Processor
CUDA : NVIDIA GeForce GTX 970 (1664S 13C SM5.2 1GHz/1.18GHz, 1.8MB L2, 4GB 6GHz/7GHz 256-bit)
OpenCL : NVIDIA GeForce GTX 970 (1664S 13C SM1.2 1GHz/1.18GHz, 1.8MB L2, 4GB 6GHz/7GHz 256-bit)
D3D 11 : NVIDIA GeForce GTX 970 (1664S 13C SM12.1 1GHz/1.18GHz, 1.8MB L2, 4GB 6GHz/7GHz 256-bit)
OpenGL : NVIDIA Corporation GeForce GTX 970/PCIe/SSE2 (4GB)

Storage Devices
Disk : KINGSTON SUV500240G (240GB, SATA600, 2.5", SSD, SED)
Disk : WDC WD10EZEX-08WN4A0 (1TB, SATA300/600, 3.5", 7200rpm)

Logical Storage Devices
New Volume (C:) : 223GB (NTFS, 4kB) @ KINGSTON SUV500240G (240GB, SATA600, 2.5", SSD, SED)
System Reserved : 549MB (NTFS, 4kB) @ WDC WD10EZEX-08WN4A0 (1TB, SATA300/600, 3.5", 7200rpm)
Hard Disk : 528MB (NTFS, 4kB) @ KINGSTON SUV500240G (240GB, SATA600, 2.5", SSD, SED)
Hard Disk (D:) : 931GB (NTFS, 4kB) @ WDC WD10EZEX-08WN4A0 (1TB, SATA300/600, 3.5", 7200rpm)

Peripherals
LPC Hub Controller : MSI P67 LPC Controller
Audio Device : MSI Cougar Point High Definition Audio Controller
Audio Codec : 32768 0000
Audio Codec : Realtek Semi High Definition Audio
Audio Codec : 32768 0000
Audio Device : PNY GM204 High Definition Audio Controller
Audio Codec : nVidia nForce4 Intel Edition CPU to PCI Bridge
Serial Port(s) : 1
Disk Controller : MSI Cougar Point 6 port SATA AHCI Controller
USB Controller : MSI Cougar Point USB Enhanced Host Controller #2
USB Controller : MSI Cougar Point USB Enhanced Host Controller #1
USB Controller : MSI Renesas Electronics USB 3.0 Host Controller
SMBus/i2c Controller : Intel ICH SMBus

Printers and Faxes
Printer : Send To Microsoft OneNote 2010 Driver (1200x1200, Colour)
Printer : Microsoft Software Printer Driver (300x300, Colour)
Printer : Microsoft XPS Document Writer v4 (600x600, Colour)
Printer : Microsoft Print To PDF (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)

Biometrics
Voice : Analog NUI Voice Virtual Sensor (Voice)

Peripherals
Media Player : WDC WD10EZEX-08WN4A0 (931GB)

Network Services
Network Adapter : Realtek PCIe GBE Family Controller (Ethernet, 1Gbps)

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 10 Personal 10.0.19042
Platform Compliance : x64

Performance Enhancing Tips
Warning 2513 : TPM not detected. Some security features are unavailable.
Tip 3 : Double-click tip or press Enter while a tip is selected for more information about the tip.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-11-2021, 08:21 AM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,321
Default Re: Audio on playback losing quality

Computer specs appear fine to me. Have you done all the recommended system tweaks? Are your sessions on the separate WD drive? Assuming they are, as a test, copy the troubled session to your C: drive and run that version to see if there is a change(for years, this was not recommended, but with an SSD, it can work fine).

You mentioned that things were fine, and then changed...so what might have changed on the computer? Any new software at all? Any new plugin installed? If the computer is connected to the internet, could you have picked up a virus, trojan or other nasty? I run MalwareByte's anti-malware from time to time. Its also possible to infect a computer by importing a session from someone else on an external drive
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #8  
Old 09-11-2021, 08:44 AM
bora bora is offline
Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: toronto canada
Posts: 6
Default Re: Audio on playback losing quality

What kind of tweaks do you recommend? I put my pc on high performance mode to make things run at best. I also do have my sessions on the HDD. I tried moving them to the primary drive and still had the same issue. It seems like everything works for a bit then i start getting problems after a minute or two.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-11-2021, 01:50 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,875
Default Re: Audio on playback losing quality

Go into device manager and disable all USB power management.
Make sure in your “power” profile that everything is “always on.”
That’s a good place to start.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-11-2021, 04:16 PM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 4,046
Default Re: Audio on playback losing quality

Quote:
Originally Posted by bora View Post
What kind of tweaks do you recommend?
I can be found in the "Help us help you":
Windows 10 Optimizations and Troubleshooting
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini 2018, six-core 3.2gHz i7, 32 gb RAM.
Focusrite Scarlett 6i6, Dynaudio BM6's, Command|8, SSL UC1, iPad w/EuControl.
Pro Tools 2020.11.0.157, Mac OS 10.15.7.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Audio Losing Quality Every Session TollTroll 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 6 02-12-2013 03:49 PM
Losing sound quality when printing MIDI to audio timeey 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 10-20-2012 08:17 AM
Using Elastic Audio...losing audio playback? Dabbler Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 11-21-2007 01:21 AM
Help! Losing audio playback 1m1 Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 07-06-2003 09:45 AM
cd-r audio playback quality?? athlone 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 9 12-20-2001 01:11 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:26 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com