Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-02-2018, 11:25 AM
PaddyFlash PaddyFlash is offline
Member
 
Join Date: May 2018
Location: Toronto
Posts: 1
Default Memory Marker Shortcut?

Hi Everyone,
I'm running Pro Tools 2018.4.0 on Windows 10, on a laptop with no numeric keypad. I'm trying to figure out if there is a keyboard shortcut to add a memory marker. I read it's normally "Enter" on a numeric keypad, but alas my laptop doesn't have that. I've tried every combination of my Enter key and other keys, but nothing seems to work. Will I just have to deal with clicking to add a marker, or is there something I'm missing? I've tried searching on google, but all the solutions seem to be for Mac, and don't appear to work on Windows 10.
Cheers!
Reply With Quote
  #2  
Old 05-02-2018, 11:49 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,432
Default Re: Memory Marker Shortcut?

Quote:
Originally Posted by PaddyFlash View Post
Will I just have to deal with clicking to add a marker, or is there something I'm missing?
There is no workaround.

Most laptops have a numlock feature. With that turned on, a section of keys act as a numeric pad. In that mode, some keyboards will have a key (or enter) act as the num pad enter.

You could also use something like Sharpkeys to remap a keyboard key to the num pad Enter. Basic rundown here:
https://www.howtogeek.com/howto/wind...dows-xp-vista/
Usually easiest to remap one of the CTRL, Alt, or Shift keys since there are two on the keyboard. I usually use right CTRL since I normally press left Control for Control.
__________________
Pro Tools Ult 2021.10, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniS1 x 2, FireHD x 2, Dock, iPad Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #3  
Old 05-02-2018, 12:13 PM
mjslakeridge's Avatar
mjslakeridge mjslakeridge is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Houston, Texas
Posts: 1,086
Default Re: Memory Marker Shortcut?

You could buy an inexpensive usb numeric pad.
__________________
"Whiskey Bottle...Brand New Car...Oak Tree You're in my Way" RVZ

Digi 002 rack , Command 8, Behringer ADA 8000, Tascam M-320B Mixer, Alesis Monitor Two Speakers, Vintage and Modern Tube Amps, Fender American Strat, 1973 Gibson SB-450 Bass, Epiphone Les Paul Traditional Pro, Roland W-30 Keyboard, Preimier XPK Fusion Drum Kit.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-02-2018, 01:05 PM
its2loud its2loud is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angeles
Posts: 695
Default Re: Memory Marker Shortcut?

If your laptop has a function (Fn) key. Try pressing that and the Return key to make a marker. The Fn key might make the Return fucntion as the numeric Enter. It does on a Mac
Reply With Quote
  #5  
Old 08-15-2021, 11:02 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 4,007
Default Re: Memory Marker Shortcut?

Quote:
Originally Posted by its2loud View Post
If your laptop has a function (Fn) key. Try pressing that and the Return key to make a marker. The Fn key might make the Return fucntion as the numeric Enter. It does on a Mac
Thanks for that. Very useful for me as I'm getting more and more into using my old Command|8 together with SSL UC1 to work on mixes without PT on screen.

Another nice trick I just picked up; if you have the cursor in the memory locations timeline, you can tab to the next memory location. Alt/opt-tab to go to previous marker.
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini 2018, six-core 3.2gHz i7, 32 gb RAM.
Focusrite Scarlett 6i6 2nd gen, Dynaudio BM6's, Command|8, SSL UC1.
Pro Tools 2020.11.0.157, Mac OS 10.15.7.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-15-2021, 11:10 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,708
Default Re: Memory Marker Shortcut?

Ben, you can also highlight the area between Markers with the same keyboard shortcuts you would with audio, then Shift+; to make that highlighted area include a track or tracks under the Markers Timeline. Then in Shuffle, you can delete that area and the Marker(s) will move up. Great for dropping in Markers for later editing.

Another use for Markers is to put the Grid in Clips & Markers and then you can separate any Clips at the beginning and end of Clips and at Markers.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at reasonable rates
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #7  
Old 08-15-2021, 11:25 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 4,007
Default Re: Memory Marker Shortcut?

Quote:
Originally Posted by The Weed View Post
Ben, you can also highlight the area between Markers with the same keyboard shortcuts you would with audio, then Shift+; to make that highlighted area include a track or tracks under the Markers Timeline. Then in Shuffle, you can delete that area and the Marker(s) will move up. Great for dropping in Markers for later editing.

Another use for Markers is to put the Grid in Clips & Markers and then you can separate any Clips at the beginning and end of Clips and at Markers.
Thanks, Bruce.
All info welcome, but for me now, I'm mostly digging up old projects to remix, so there is almost no editing. But man, am I having fun using my "virtual SSL 9000" (C8+UC1) to remix the best bands I had in my studio two decades ago. Almost without mouse/screen.

__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini 2018, six-core 3.2gHz i7, 32 gb RAM.
Focusrite Scarlett 6i6 2nd gen, Dynaudio BM6's, Command|8, SSL UC1.
Pro Tools 2020.11.0.157, Mac OS 10.15.7.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-29-2021, 10:51 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,156
Default Re: Memory Marker Shortcut?

Quote:
Originally Posted by PaddyFlash View Post
...I've tried every combination of my Enter key and other keys, but nothing seems to work...
What laptop model? Have you confirmed the enter key is dead i.e. not working on any/all apps? If the keyboard is damaged, try opening up & clean it, replace it, or add an external kbd. There's a pref in PTools re setting markers. Have you tried that?
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win 10 / Intel i9-11900K / Gigabyte Z590 Vision D / 64GB DDR4 / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.5 / Win 10 / Intel i7 / HP ProBook / U-PHORIA UMC1820
Legacy: PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for demo
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
shortcut needed: tab next marker/ prev marker Sir Hannes Getting Started 7 03-28-2018 10:01 AM
shortcut for select to next marker Neale Eckstein Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 10-01-2015 08:36 AM
Marker shortcut >9 MediaBrain Tips & Tricks 1 05-10-2015 06:34 AM
Keyboard shortcut for jumping from marker to marker... shotgunndunn macOS 1 11-28-2012 08:45 AM
keyboard shortcut for next/previous marker ? rexdiver 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 02-10-2004 10:59 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:02 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com