Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 9

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-27-2011, 02:36 PM
EricMulhern EricMulhern is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Seattle
Posts: 26
Default How to Make my Midi Track Play Back

Hello, I'm trying to figure out how to make the midi file that I exported into Sibelius 6 and then imported into Pro Tools on a midi track work. Right now, the track is greyed out, rather than being a color, and it doesn't make any sound. It doesn't seem to be a tech problem, since everything else is working, so I must be doing something wrong.

I am on an iMac with Snow Leopard Version 10.6.7, with 3.2 GHz Intel Core i3 and 4 GB 1333 MHz DDR3 Memory. I have Pro Tools 9.02, although I qualify for a free upgrade for Pro Tools 10 (I haven't upgraded yet because there's a good chance that there will be compatibility issues). I have an Mbox 2 Mini for my external hardware, and I keep my pro tools sessions on a separate 5400 rpm 500GB firewire 800 hardrive.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-27-2011, 02:44 PM
EricMulhern EricMulhern is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Seattle
Posts: 26
Default Re: How to Make my Midi Track Play Back

it looks like this:
http://s1127.photobucket.com/albums/...rent=synth.png
Reply With Quote
  #3  
Old 11-27-2011, 02:49 PM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,677
Default Re: How to Make my Midi Track Play Back

Quote:
Originally Posted by EricMulhern View Post
Hello, I'm trying to figure out how to make the midi file that I exported into Sibelius 6 and then imported into Pro Tools on a midi track work. Right now, the track is greyed out, rather than being a color, and it doesn't make any sound. It doesn't seem to be a tech problem, since everything else is working, so I must be doing something wrong.

I am on an iMac with Snow Leopard Version 10.6.7, with 3.2 GHz Intel Core i3 and 4 GB 1333 MHz DDR3 Memory. I have Pro Tools 9.02, although I qualify for a free upgrade for Pro Tools 10 (I haven't upgraded yet because there's a good chance that there will be compatibility issues). I have an Mbox 2 Mini for my external hardware, and I keep my pro tools sessions on a separate 5400 rpm 500GB firewire 800 hardrive.
Hi,

Greyed out track indicates there's is no assigned midi output yet. You need to set the track to instrument view then assign the midi output to whatever midi instrument you want to use to play the part.

If you just imported the midi then you wills have just a midi track, so you will also need to create an instrument track to insert a midi instrument onto. Then you can route the midi track to the instrument track as described above. Or you could move the midi information from the midi track onto the instrument track, as an instrument track can have midi information and have an instrument plugin inserted etc. And again your will need to assign the midi routing using the instrument view on the channel and also assign an audio output on the instrument track to route the signal to your master channel/bus.




Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club Joy Of The Return #9 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 D Command 32 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-27-2011, 03:53 PM
EricMulhern EricMulhern is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Seattle
Posts: 26
Default Re: How to Make my Midi Track Play Back

Thanks, but I'm having trouble understanding what you mean. I've put the midi file on an instrument track, and tried setting the I/O from the instrument track to the master track, from the midi instrument to a bus and that same bus in the master track, and even with the midi instrument as the output for both the master and the instrument track, but I haven't managed to get it to work. I think the problem is that I'm not sure how to distiniguish the midi output from the audio output, is that something to do with the sends?
Reply With Quote
  #5  
Old 11-28-2011, 08:50 AM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,313
Default Re: How to Make my Midi Track Play Back

You need to insert an instrument plugin on the instrument track(in the top slot). For test purposes, insert MiniGrand on the instrument track. Let it load and hit play. You should hear piano. Midi has no sound of its own and needs to feed a midi instrument. That can be a VI plugin(like MiniGrand, DB-33, EzDrummer, etc) or an external midi sound source like most keyboards or drum machines.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 11-28-2011, 01:19 PM
EricMulhern EricMulhern is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Seattle
Posts: 26
Default Re: How to Make my Midi Track Play Back

awesome, thanks!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Recorded MIDI/Instrument track seen but won't play back ragbor MIDI 12 04-23-2011 10:16 AM
Recording and getting latency when play back the rec track willl3 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 02-25-2008 01:22 PM
Click track out of synch PTS 7.3.1 cs4 (Only in Play back) andre67 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 08-26-2007 03:41 AM
I Cannot Play The Track Back :( musicquizking 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 01-16-2007 09:26 AM
click track play back eldusto 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 06-27-2005 09:49 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:01 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com